Artukoğlu Necmeddin Alpı

Melik, Devlet Adamı

Ölüm
-

Mardin Artukluları meliki, devlet adamı (D. ? – Ö. 1176). Babası Hüsamettin Temürtaş ölünce (1153) onun yerine hükümdar oldu. Bu tarihte Meyyafârıkin de Mardin Artuklularına bağlıydı. Kendi haciblerinden (üst düzey saray görevlisi) Sadüddevle Altıntaş’ı Meyyafârıkin’e yolladı. Altıntaş, emîrin öldüğünü, yerine oğlu Necmettin Alpı’nın tahta geçtiğini valiye bildirdi. Vali de durumu Meyyafârıkin kadısına ve şehrin ileri gelenlerine iletti, hutbeyi Necmettin Alpı namına okuttu, ona bağlılığını bildirdi. Durum ayrıca, komşu ülkelere de duyuruldu. 1160 yılında Meyyafârıkin’in ünlü Sûk ul-Kubbe (Kubbe Çarşısı) yandı. Burası Selçuklu Sultan I. Kılıç Arslan ile kimi devlet büyüklerinin gömülü olduğu Kubbet us-Sultan’ın civarındaydı. Bu nedenle çevresi çok imar görmüş ve büyük bir çarşı yaptırılmıştı ki, işte o çarşı türbeye nispetle bu adı almıştı. Necmettin Alpı yanan çarşıyı yeniden yaptırdı.

1162’de Hısnı-keyfâ (Hasankeyf) emiri Fahrettin Karaarslan, Âmid (Diyarbakır) Kalesini kuşattığında Şemsettin Sevinç, Alpı’nın ordusunun başına geçerek onu karşıladı. İki taraf arasında şiddetli bir savaş başladı. Bu sırada Danişment oğullarından Yakup Arslan Harput bölgesine saldırıp Sumaysat’ı yağmaladı. Bunu haber alan Fahrettin Karaarslan, Âmid kuşatmasını bırakarak Harput’un imdadına koştu. Bunu öğrenen Yakup Arslan da ülkesine döndü. Bu arada Necmettin Alpı Meyyafârıkin’e gelerek birkaç gün burada kaldı. Başarısızlığından ötürü Şemsettin Sevinç’i görevinden alarak tutuklayıp mallarına el koydurdu. Yerine Hacib Selahattin Zekeriya’yı atadı.

1163’te Haçlı ordusu Nurettin’in ülkesine saldırdı. Fahrettin Karaarslan Mardin’e gelerek Necmettin Alpı ile görüştü. İki emir, Yakup Arslan’ın ülkesine saldırma konusunda anlaştılar ve Karaarslan Hasankyf’e döndü. Kararlaştırılan tarihte iki emir buluşarak Harput’a gittiler. Erzen emiri Fahrettin de kendilerine katıldı. Önce Malatya’ya yürüdüler, burasını yağma ederek yollarına devam ettiler. Yakup Arslan bunların geldiklerini öğrenince kendi memleketine kaçtı. Alpı ve öteki emirlerin orduları Sivas’a yaklaştıklarında Nurettin’in elçisi geldi ve onları Haçlılarla sürmekte olan savaşa katılmaya davet etti. Şam civarında yapılan savaşta Haçlı ordusu yenilgiye uğratıldı.

1168’de Necmettin Alpı ile Erzen emiri Fahrettin’in arası açıldı. Alpı, Meyyafârıkin’e gelerek ordusunu takviye etti. Bunu haber alan Fahrettin barışı tercih ederek Alpı’nın buyruğuna girdi. 1169’da Alpı, Dara’yı kuşattı. Hüsamettin’in aracılığıyla taraflar barışarak kuşatma kaldırıldı. Şehinşah 1174’te Meyyafârıkin’e geldi. Dedesi I. Kılıç Arslan’ın türbesinin bulunduğu kubbede bir gün misafir kaldıktan sonra Ahlat’a gitti. 1176 yılında Necmettin Alpı öldü, cenazesi “Kubbet us- Sultan”da toprağa verildi. Yerine oğlu Kutbeddin İlgazi geçti.

Necmettin Alpı zamanında yabancı konuklar ve elçiler için Meyyafârıkin’de “Dâr ul-Acemiye” (Yabancılar Konağı) adı verilen bir saray yaptırılmıştı. Hüsamettin Timurtaş zamanında yapımına başlanan Karaman (Malabadi) Köprüsü de Alpı tarafından tamamlatılmış ve yeniden onarılmıştır (1154).

HAKKINDA:  İbrahim Artuk / Mardin Artukluları Tarihi (İstanbul 1944), Prof. Dr. Osman Turan / Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi (İstanbul 1973), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakır’da Gömülü Meşhur Adamlar (1985).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör