Mustafa Kandıralı

Klarnet Virtiözü, Müzisyen

Doğum
Eğitim
Halkevi

Müzisyen, Klarnet Sanatçısı. 1930 yılında Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde doğdu. Gerçek soyadı Kadıoğlu’dur. Ancak Selahattin Pınar, sanatçıdan soyadını değiştirmesini ve Kandıra’da doğumlu olduğu için Kandıralı soyadını almasını istemiştir.

Kandıralı, ilkokulu bitirir ancak altı kardeş olmanın getirdiği dezavantajlardan ve ailesinin ekonomik şartlarının bozuk olmasından dolayı ortaokula devam edemez.

Amatör düzeyde Klarnet çalan babası bir uğraş edinmesi için Mustafa Kandırlarılı’yı, Kandıra Halkevine yazdırıyor. Musiki evine gittiğinde kendisine seçme hakkı bırakılmadığından eline ud veriliyor.

Klarnete duyduğu sempati, radyoda Şükrü Tunar’ın Klarnet taksimini dinlerken kazanır ve İşte o zamandan sonra Klarnet çalmaya başlar. Kendi sazı olmadığı için babasının klarnetini gizli gizli çalar.

Artık Halkevinin kendisine yetmediğini yavaş yavaş idrak etmeye başlamıştır ve ailesinin onayını alamayacağını bildiğinden 15 yaşında İstanbul’a kaçar.

Mustafa Kandıralı kendine bir iş bulabilmek için müzisyenler kahvesine gider ve orada Keman sanatçısı Ama Recep ve Kanuni Sıtkı Bey ile tanışarak kendisine bir iş bulur. İlk olarak 1945 yılında Tepebaşı Kibar Gazinosu’nda 4 lira yevmiye ile çalışmaya,para biriktirmeye başlamıştır. Biriktirdiği paralarla Akopos Alyanak’tan dersler almaya başlamıştır. Bu dersler sayesinde tekniğini ve repertuarını geliştirmiştir.

Mustafa Kandıralı, 1953 yılında Müm Çakıl Gazinosu’nda çalışmış, burada Esma Engin’e eşlik etmiştir. Çalışmalar ard arda gelmiş, sonuçta 1956 yılında Salacak’ta Üsküdar Gazinosu’nda Perihan Altındağ Sözeri’ye, 1957’de Taksim Maksim Gazinosu’nda Mediha Demirkıran’a yine aynı yıl içinde Taksim Belediye Gazinosu’nda Behiye Aksoy’a ve daha nice gazinoda nice ses sanatçısına eşlik etmiştir.

1957 yılından itibaren radyoya başlamıştır. Radyoda klasik Türk Müziği ve oyun havaları programlarında, bazı plak şirketlerinin dikkatini çekmiş,1957 yılında Pate-Odeon Plak Şirketinin sahibinin isteği üzerine ‘’Salon Çiftetellisi’’ adlı ilk plağını çıkarmıştı, Mustafa Kandıralı İstanbul Radyosunda çalıştığı yıllarda Klasik Türk Müziği ve Oyun Havalarının yanı sıra 1964 yılında Küçük Orkestra’da şef Orhan Borar ile Batı müziği tarzında çalışmalar yapmış ve beğeni kazanmıştır.

Mustafa kandıralı, müzisyenliği yanı sıra film ve dizilerde de rol almış, genelde kendisini canlandırmıştır.

 

Ödülleri:

 

Mustafa Kandıralı sanat yaşamında birçok ödüle laik görülmüştür.

Bu ödüller içinde kendisine 10 Mart 1981 yılında Boğaziçi musiki Vakfı tarafından Şeref Kurulu üyesi olarak daha sonra 1984 yılında Ankara’da 1952 Hava ordusu mezunları tarafından bir özel ödül verilmiştir.

Ardından 12 Mayıs 1985 yılında Kandıra ‘da bir hastanenin yapımına yardımcı olduğu için kendisine Kandıra Belediyesi tarafından düzenlenen Kandıralılar Gecesinde ödül sahibi olmuştur.

1992 yılında 500. Yıl Vakfı tarafından Büyük İzak Türk Müziği Şarkı ve Kompozisyon Yarışması’na katkılarından dolayı kendisine bir ödül verilmiştir.

Türkiye’de almış olduğu ödüllerin yanı sıra 1992 yılında Almanya’da katıldığı Caz Festivali’nde Nefesliler Kategorisi’nde birinci olmuştur. Ödül olarak Mustafa Kandıralı and Ensemle Caz Roman adlı Cd yapılmıştır.

Mustafa Kandıralı sanat hayatının acısıyla tatlısıyla 56.yılını doldurmuştur. 24 Aralık 1996’da Büyük Kulüp’te jübilesini yapmıştır.

 

Rol Aldığı Filmler:

 

Nisan Yağmuru (Tv Dizisi, 2001)

Alışırım (Klarnetçi, Sinema Filmi 1987)

Tantana Kardeşler (Klarnetçi, Sinema Filmi 1976)

Niyet Niyet (Klarnetçi, Sinema Filmi 1973)

Köyün Beş Güzeli Köyün Beş Güzeli (Mustafa, Sinema Filmi 1970)

Başkent Ankara (TV Filmi 1964)

Gurbet (Klarnet Çalan Boyacı, Sinema Filmi 1959)

Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar / Oyna Kızım Oyna (Kendisi, Sinema Filmi 1954)

 

KAYNAKÇA: Kandıralı, tahtını yeğenine bıraktı (timeturk.com, 22 Ağu 2011), Mustafa Kandıralı; O hâlâ zirvede (evrensel.net, 29 Kasım 2015), Mustafa Kandıralı (kayseriehaber.com, 12 Haziran 2018), Bir Nefes Bir Mustafa Kandıralı Kimdir Hayatı (beyoglu.net, 23 Mayıs 2020), Mustafa kandıralı (Uzelli.com,18.07.2020), Mustafa Kandıralı (imdb.com,18.07.2020), Mustafa kandıralı (sinematurk.com,18.07.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör