Makbule Kaya

Türk Halk Müziği Sanatçısı, Folklor Derlemecisi

Doğum
20 Ağustos, 1959
Eğitim
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Türk Halk Müziği sanatçısı, derlemeci. 20 Ağustos 1959, Milas / Muğla doğumlu. İlkokulu Milas’ta tamamladıktan sonra orta öğrenime Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu’nda devam etti. 1983 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Özellikle babası Mustafa Demir’in etkisiyle küçük yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Müzikle iç içe olması ona lise ve üniversite yıllarında daha amatör çalışmalar yaptığı sırada ödüller getirdi.  Sanatçı, 1975 yılında Liselerarası Altın Horoz yarışmasında ses dalında Türkiye birinciliği, 1980 yılında üniversitelerarası Halk Müziği ses yarışmasında yine Türkiye birinciliği aldı. Elde ettiği bu başarılardan sonra 1980 yılında mahalli sanatçı sınavını kazanan Makbule Kaya, 1981 yılında TRT’ye girdi. Ses sanatçılığı sınavını kazanan Kaya, iki yıllık staj sonunda 1983 yılında İzmir Radyosunda kadrolu ses sanatçısı unvanını aldı. Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olması nedeniyle Ege ve Ada türküleri repertuarını zenginleştirdi, Ege yöresinden çok sayıda derlemeler yaptı. 2002 yılında “Hadi Gari” adlı bir albüm çalışması gerçekleştirdi.

Makbule Kaya, Halkevleri ve Halk Eğitimi koro çalışmalarına sürekli katıldı, burada Toygun Dikmen, Mustafa Hoşsu, Nihat Kaya ve Hale Gür’den dersler aldı.

İyi derecede bağlama çalan sanatçı, TRT’de 1987 yılında yayınlanan “Eyvan”, 1990 yılında “Dağarcık” ve 1991’de “Dımıdan” programlarında görev aldı. Ayrıca çeşitli yurtdışı görevlerde bulunmuştur. Evli ve iki çocuk annesi olan Makbule Kaya, halen TRT İzmir Radyosu’nda kadrolu ses sanatçısı ve İcra Denetim Kurulu üyeliğini sürdürmektedir.

KAYNAK: Makbule Kaya facebook.com, erişim: 26 Ocak 2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör