Emel Taşçıoğlu

Türk Halk Müziği Sanatçısı

Doğum
22 Temmuz, 1964
Eğitim
Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü
Burç

Türk Halk Müziği sanatçısı. 22 Temmuz 1964, Ankara doğumlu. Müziğe ilgisi çok küçük yaşlarda başlayan Emel Taşçıoğlu, henüz 5 yaşında iken babası ve ağabeyleri ile müzik yapmaya başladı. İlkokulun ilk iki sınıfını Ankara İstiklal İlkokulunda; 3, 4, 5. sınıfları ise Ankara İncesu İlkokulunda tamamladı. Ortaokulu ve lise 2. Sınıfı Kurtuluş Ortaokulu ve lisesinde; lise 2 ve 3. Sınıfı ise Mucur Lisesinde okudu. Lise öğrenimini tamamlamak için müziğe bir müddet ara verdi. Çocuk yaşta babası ve ağabeyleri ile birlikte pek çok konser etkinliğinde ve müzik organizasyonunda yer alan sanatçı, o yıllarda 5 adet 45’lik ve bir kaset çalışması yaptı. 1981yılında Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı ve 1985 yılında lisans eğitimini tamamladı. Hemen ardından iş hayatına atılan sanatçı, 1986’da Mersin Piri Reis Ortaokulunda öğretmenlik yapmaya başladı. Orada altı ay görev yaptıktan sonra Kemal Taşçıoğlu ile evlenerek tayinini Ankara’ya aldırdı ve Hacı Bayram Ortaokulunda çalışmaya devam etti.

1987 yılında TRT Ankara Radyosunun açtığı “Yetişmiş Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı” sınavını kazanarak profesyonel müzik yaşamına devam etti. 11 Mart 1988 yılında, öğretmenlikten ayrılarak TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu’nda yetişmiş ses sanatçısı olarak göreve başladı. Çeşitli TV ve radyo programlarının yapım ve yayınında yer aldı. “Mihenk Taşları” adlı radyo programında, TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Korosu Ses Sanatçısı Ayşe TAŞ ile birlikte 05.01.2005- 15.06.2005 tarihleri arasında Radyo 4’ten canlı yayında dinleyicilerine ulaştı.

“Tatlı Dile Güler Yüze” adlı TV programında, TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Korosu Ses Sanatçısı Ayşe TAŞ ve TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Ali ÇAKAR ile birlikte 30.06.2005-01.09.2005 tarihleri arasında TRT 1’ten canlı yayında izleyicilerine ulaştı. “Erguvan Konağı” adlı TV programında, TRT Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği Korosu Ses Sanatçısı Sayın Vedat Kaptan Yurdakul ile birlikte 30.11.2005 tarihinden itibaren 6 ay boyunca Çarşamba günleri, TRT 1’ten canlı yayında izleyicilerine ulaştı. “Üçü Bir Yerde” adlı TV programında, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu Ses Sanatçısı Gülşen KUTLU ve TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Nursaç DOĞANIŞIK ile birlikte 19.09.2006-13.09.2007 tarihleri arasında TRT 1’ten canlı yayında izleyicilerine ulaştı.

TRT spikerlerinden Sayın Sabiha Akdemir tarafından sunulan, “Gün Be Gün” adlı TV programında, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu Ses Sanatçısı, Gülşen Kutlu ve TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Nursaç Doğanışık ile birlikte 07.01.2009-10.06.2009 tarihleri arasında TRT 1’ten canlı yayında hayranlarına seslendi. Babası Ali Rıza Güney’den derleyip notaya aldığı “Elmalı” türküsü, ile Neşet Ertaş’tan derleyip notaya aldığı “Kesik Çayır Köprüsü” türküsünü TRT repertuvarına kattı.

Emel Taşçıoğlu, müzik yaşamı boyunca pek çok ödüle layık görüldü. 2003 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından “Toplumsal Tanıtım” dalında “Fair Play” büyük ödülüne türküleri bozmadan okuması ve kültürü sanatla birleştirmesi nedeniyle layık görüldü.

Sanatçıya 2002 yılında Türk Halk Müziğine katkılarından ötürü Ankara Kavaklıdere Rotaract Kulübü tarafından “Türk Halk Müziğine Emeği Geçenler” ödülü verildi. Bir yıl sonra Türk Halk Müziği alanındaki çalışmalarından ötürü 19 Mayıs Üniversitesi tarafından “Onur” ödülü verildi. Sanatçı, TRT’den ayrılarak 2004 yılında ilk albümü “Sel Gider, Kum Kalır”ı yaptı. İsmail Derker yönetmenliğinde çalışılan albümde toplam 13 türkü yer aldı. Samsun, Kırşehir, Diyarbakır ve Rumeli türkülerinin hakim olduğu albümde "Bayramdan Bayrama" ve "Efendim" isimli iki Kazım Birlik bestesi ve Mustafa Keser'den alınan "Yüce Dağ Başında" isimli şarkı yer aldı. Bu albüm, 2004 yılında “1. Altın Radyo Ödülleri”nde “Yılın Albümü” seçildi. 2011 yılında “İz Kalır”adlı i ikinci albümünü yayınlanan sanatçı Ömür Dediğin programının aynı isimli fon müziğini seslendirdi.Taşoğlu, evli ve iki çocuk annesidir.

KAYNAKÇA: Emel Taşçıoğlu (bizdenezgiler.com, erişim: 29 Kasım 2015), Sanatçılarımız (turksanatmuzigi.org, erişim: 29 Kasım 2015), Emel Taşçıoğlu (kirsehir.net/tr, erişim: 29 Kasım 2015), Emel Taşçıoğlu (bedriozdemir.com, erişim: 29 Kasım 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör