Aynur Haşhaş

Türk Halk Müziği Sanatçısı

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı

Türk Halk Müziği sanatçısı. 1973, İstanbul doğumlu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarına giren Aynur Haşhaş, burada yedi yıl müzik eğitimi aldı. 1990 yılında eğitimini tamamladıktan sonra şan, derleme araştırma, halk oyunları ve semahlarla ilgili birçok çalışma yaptı, bu alanda uzmanlaştı.

Sanatçı, sevgi türküleri ile deyişlerin yer aldığı ilk albümü “Dün ve Gün”ü 1994 yılında piyasaya çıkardı. Ünlü Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ yönetmenliğinde ikinci albümü “Yolculuk”u 1999’da müzikseverlerin beğenisine sundu. Yine Arif Sağ yönetmenliğinde hazırlanan üçüncü albümü "Yar Sesi" ise 2002'de dinleyicisiyle buluştu. Sanatçının dördüncü albümü olan "Bahar" 2004 yazında müzik piyasasında yerini aldı. 2014’te piyasaya çıkan “Sevdakar” albümü ile beşinci kez müzik piyasasına adını yazdırdı.

Aynur Haşhaş, Anadolu'yu gezerek türkü derlemeye konservatuar öğrenciliği döneminde, 1987'de başladı. Derleme çalışmalarına 1990'dan itibaren de gelenekler, görenekler ile Anadolu inançları konularını ekledi. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu dışında bütün bölgelerde derleme yapan Aynur Haşhaş, derleme çalışmalarını halen sürdürmektedir. Bugüne dek iki binin üzerinde derleme yapan Haşhaş, ilk üç solo kasetinde sadece kendi derlediği türkülere yer verdi.

Aynur Haşhaş’ın seslendirdiği ve Youtube’da izlenme rekorları kıran “Meyhaneci” türküsü, 2012 yılında Fransız “Gizemli Kadın” filminde kullanıldı. Yönetmenliğini Pawel Pawlikowski’nin yaptığı filmin başrolünde Ethan Hawke ve Kristin Scott Thomas oynadı.

Derlemelerle ilgili çalışmaları sanatçının kendi ağzından şöyle ifade edilmektedir:

“Anadolu halk kültürünün temelini oluşturan ve kuşaktan kuşağa geçen Türkülerimizi yerelden genele taşımanın bir görev olduğunu düşünerek konservatuar yıllarında derleme çalışmalarına başladım. Türkiye'nin birçok yöresine gittim, kasaba kasaba, köy köy dolaştım.

Nerede bir aşık, ozan, dede, ağıtçı kaynak kişi varsa ziyaret ettim. Onların ürettiklerini ve tarayıp dokuduklarını birlikte değerlendirerek gönül yolculuklarına yarenlik etmeye çalıştım. Bu derlemelerin hemen hemen hepsini kendi imkânlarımla kayda alarak bir arşiv oluşturdum.

Alanda yapmış olduğum her yeni derleme çalışması, benim gerek müzikal gerekse kendimi keşfimdeki yolculuğumda gönül gözüyle görmemi ve duyumsamamı sağladı. Bu zamana kadar yapmış olduğum çalışmalarımda, benimle bu uzun yolculuğumda beraber yürüyen, beni gönül hanelerinde ağırlayan dostlarımı sevgiyle kucaklıyorum.”

Albümleri:

1994: Dün ve Gün, 1999: Yolculuk, 2002: Yar Sesi, 2004: Bahar, 2011: Sevdakâr.

KAYNAKÇA: Meyhaneci türküsü (habertut.com, 2 Ekim 2015), Aynur Haşhaş (turksanatmuzigi.org, 2 Ekim 2015), Aynur Haşhaş (karnaval.com, 2 Ekim 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör