Servet Salih Gören

Araştırmacı, Yazar

Doğum

 Araştırmacı, yazar. 1957, İstanbul doğumlu. Ortaöğrenim yıllarında yazıya başladı. On yıl sahaflık yaptı. Yaka edebiyat kültür dergisini (18 sayı) çıkardı. Milliyet gazetesi Türkiye Bulmaca Yarışmasında derece kazandı, 1995 Türkiye Bulmaca Şampiyonu oldu. Çeşitli yarışmalara katıldı. Bu yarışmalarda dereceler elde etti, ödüller kazandı. Gazetelere (Radikal), televizyonlara (TRT 2’de Okudukça programına ve Stüdyo İstanbul programına) konu oldu. Kırk Ambar, Yanıtlı Çengel gibi değişik bulmaca dergilerini yayıma hazırladı. Yine bu dergilerin eki olarak sunulan Pratik Bulmaca Sözlüğü ve Türkçe Deyimler Sözlüğü’nü hazırladı. Milliyet gazetesine iki yıl boyunca çeşitli bulmacalar düzenledi.

“Bulmaca bir öğretmen de, bir de ‘Bulmaca öğretmenleri’ var. Bu işe bir aşk coşkusuyla sarılmış, sevgili dost Servet Salih Gören gibi. Gören, günlerini, gecelerini bu işe ayıran, bulmacayı bir bilim, bir sanat, bir ders olarak inceleyen, bu uğurda hazırladığı kitaplarla bulmaca severlere yardımcı olmaya çalışan bir bulmaca şampiyonu.” (Halit Kıvanç)

“Toplumu bilgilendirmek hedefiyle yapılan bu kutsal hizmet kervanına katılan Salih Gören’i alkışlamamak mümkün değil.” (Bülent Osma)

“Ne yazıktır ki bulmaca çözdükçe notlar alarak kelime biriktirmek hedefini seçmeyip özellikle bulmacaya kendini adayan Servet kardeşim ve ona benzer değerlerimizin kültür tarihimizde örnekleri sıklıkla görülmüş diğer bilim ve sanat adamlarına verilmeyen değer gibi, farklarını hep sonradan, ya hastalandıklarında ya da yitip gittiklerinde anlayıveririz.” (Ercan Altazlı)

“Servet Salih Gören, Türkiye bulmaca sahnesinin talihli bir olgusudur.” (Nevzat Erkmen)

ESERLERİ:

Bilgi Yarışması Bilgi Yarışmacısının Başvuru Kitabı (2000), Alternatif Bulmaca Sözlüğü  (2001), Bilgi Yarışması (2002), Pratik Bulmaca Sözlüğü, Türkçe Deyimler Sözlüğü.

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör