Ethem Baran

Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü

Öykücü. 1962, Yozgat doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü (1983) mezunu. Yüksek lisans çalışmasını aynı bölümde, güzel sanatlar eğitimi alanında tamamladı. Bir süre Ağrı Millî Eğitim Müdürlüğünde çalıştıktan sonra Ankara Millî Eğitim Müdürlüğünde eğitim uzman yardımcısı olarak görev yaptı. Bir süre Gazi Üniversitesinde ders verdi. Ardından MEB Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından çıkarılan Millî Eğitim dergisinde çalıştı.

İlk desenleri ile hikâyelerini 1978 yılından itibaren Hisar dergisinde yayımlamaya başladı. Ürünleri daha sonra  Millî Kültür, Millî Eğitim, Doğuş, Töre, Gençliğin Sesi, Dergâh, Adam Öykü, Türk Edebiyatı, Dolunay dergilerinde yayımlandı. Kurutulmuş Gül Mevsimi kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği 1994 Hikâye Ödülünü, Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı ile 2005 Yunus Nadi Öykü Ödülünü kazandı.

“Ethem Baran’ın Unuttuğum Bütün Akşamlar kitabının ilgi çeken bir yönü de, kentleşen Türk edebiyatının pek yer vermediği, kendi kabuğuna çekilmiş, ıssız taşra kentlerini, kasabalarını tasvir etme çabası. Sanki edebiyatta artık yok sayılan, daha doğrusu unutulan taşrayı, unutturmama çabası güden bu tasvirler, yazarın içtenliğini birebir artıran, onun metinlerini romantik edebiyata dâhil eden unsurlar. Selim İleri’nin deyimiyle ‘Moda edebiyatın, memleket gerçeğinin dışında sayıldığı şu talihsiz dönemde’, Ethem Baran’ın bu kitabı, modaya kurban edilmeyen, kökenine bağlı ama bağnaz olmayan, Anadolu gibi neredeyse sınırsız bir kaynaktan beslendiği için şüphesiz özgün olan bir eser.” (Erkan Canan)

“Ethem Baran’ın Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı’ndaki öykülerini okurken, uzak, çileli, kimsesiz taşra akşamları birdenbire bastırdı. Bu öyküler, yalnızca onlardan söz açmıyor elbette. Ama bende derin iz bırakan hep o ıssız akşamlar, geceler oldu. Yalnızlıklarını bile konuşamayan, aşkı içlerine gömmek zorunda kalmış kişilere yazar içten bir sevgiyle, duru bir anlatımla eğiliyor. Memleket gerçeğinin ‘moda edebiyat’ın hemen hemen dışında sayıldığı şu talihsiz dönemde, Ethem Baran ‘sahici’yi gündemde tutmayı tercih etmiş. Bu kitabın en büyük özelliği, öyle sanıyorum ki, yaşadığı, yeşerdiği toprağa saygısı” (Selim İleri)

ESERLERİ (Öykü):

Sonrası Ayrılık (1991), Kurutulmuş Gül Mevsimi (1994), Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı (2005), Unuttuğum Bütün Akşamlar (2005). Ayrıca ders kitapları da vardır.

HAKKINDA: Arslan Tekin / Edebiyatımızda İsimler ve Terimler (2. bas. 1999), Vitrindekiler / Düşsüz Yolculuklar (Cumhuriyet Kitap, 3.3.2005), Erkan Canan (Radikal Kitap, 30.9.2005).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör