Abdülkadir Kemali Öğütçü

Gazeteci, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
Eğitim
İstanbul Hukuk Mektebi (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi)

Gazeteci, siyasetçi, Ahali Cumhuriyet Fırkası'nın kurucusu (1889, Tarsus / Mersin –  Ö. 1948, İstanbul). Orhan Ke­mal imzasıyla tanınan romancı Mehmet Raşit Öğütçü'nün babasıdır. İstanbul Hukuk Mektebi'ni bitirdikten son­ra bir süre savcılık yaptı. TBMM'nin ilk dönemine Kastamonu milletvekili (1920-1923) olarak girdi. Millet­vekiliyken bir süre Adalet müsteşarlığı gö­revini de yürüttü. Pozantı İstiklal mahke­mesi üyesi seçildi.

Bir süre sonra Mustafa Kemal Atatürk’e muhalif olan İkinci Grup'ta yer aldı, yinelenen seçimlerde ikinci kez seçilemedi. Adana'ya yerleşti. Burada avukat olarak çalışırken Toksöz, Ahali, Mücadele adlı gazeteleri de çıkararak muhalefetini sür­dürdü. Şeyh Sait ayaklanması sonrasın­da Elazığ İstiklal Mahkemesi'nde yargılan­arak altı ay hapse mahkûm oldu.

Abdülkadir Kemali, Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulmasına izin ve­rilince, üçüncü bir parti olarak Adana'da Ahali Cumhuriyet Fırkası'nı kurdu, partinin genel başkanı oldu (1930). Ülke çapında örgütlenemeyen bu parti, Adana ve Maraş gi­bi illerde katıldığı belediye seçimlerinde başarılı olamadı ve üç ay sonra da Bakan­lar kurulu kararıyla kapatıldı. Menemen olayı üzerine bir kez daha yargılanmak­tan çekinerek o dönemde Fransız yöneti­minde olan Antakya'ya kaçtı, Türkiye' ye 1938 affından sonra döndü.

KAYNAK: Milliyet Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi (Cilt: 17, 1986).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör