Ahmet Ayık

Güreşçi

Doğum
31 Mart, 1938
Burç

Milli güreşçi, dünya ve olimpiyat şampiyonu. 31 Mart 1938’de, Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Eskiköy’de dünyaya geldi. Güreşe köyünde karakucakla başladı. 12-13 yaşlarında iken İstanbul’a ağabeyinin yanına gitti. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde kendisini çalıştıran Ahmet Çakır ve Hüseyin hocaların teşvikiyle ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü lisansı ile gençler dalında İstanbul şampiyonalarına katıldı.

1956 yılında memleket özlemiyle köyüne döndü ve o yıl yörede yapılan güreşlerde “Baş Pehlivanlığı” kimselere kaptırmayarak güreşte ulaştığı merhaleyi ortaya koydu. 1961 yılının Ekim ayında Adana’da “Karakucak Türkiye Şampiyonası’ndaki başaltı güreşlerinde tüm rakiplerini yenerek 6 adet altını ödül alıp köyüne bir kahraman gibi döndü. Artık o, Türkiye Karakucak Şampiyonudur.

1962 yılında Milli Takıma girerek Belgrat’ta yapılan “Adriyatik Kupasında” 87 kiloda ikinci olan Ahmet Ayık, o yıl İran takımıyla yapılan milli maçta yine galip geldi. 1963 yılında Konya’da Japonlarla özel maçta güçlü rakiplerini yenmeyi başardı. Aynı yıl İtalya’nın Napoli şehrinde yapılan Akdeniz oyunlarına serbest stilde katılarak 97 kiloda şampiyon oldu. Bir yıl sonra 1964’te Romanya’nın Köstence şehrinde yapılan Balkan Şampiyonasının son maçında Bulgar rakibini tuşlayarak Balkan Şampiyonu unvanını elde etti. Bu başarısı, Yeni Şampiyon’a güreş otoritelerinin ilgisini daha da arttırdı.

1964 Tokyo Olimpiyatları’nda son maçı Rusların efsane ismi Medved ileydi. Artık yalnızca seyircilerin değil, bütün televizyonlar, gazeteler hatta hakem ve sporcuların gözü bu maçtaydı. Ahmet Ayık bu maçı da kazandı ve Medved’i 2-1 sayıyla yendi.

1965 yılının Tiflis Turnuvası için uçakla önce Moskova’ya inince, bütün gazeteciler Ahmet’in etrafını sarar ve “Medved ile ne yapacaksınız” diye sorarlar. Şampiyonumuzdan aldıkları cevap ertesi günkü gazetelerinde manşet olmuştur: “Burada Medved’i kendi seyircisi önünde yenmeye geldim.” Bu turnuvada Rus Medved, Ahmet Ayık’tan çekinerek 97 kiloya değil ağır sıklete çıkınca Ayık-Medved maçı gerçekleşmedi. Ahmet Ayık 97 kiloda turnuvaya katılan 4 Rus güreşçiden 3’ünü, Polonyalıyı ve Bulgar rakiplerini devirerek hem şampiyon oldu, hem de turnuvanın en teknik güreşçisi seçilerek hayatında ilk defa 2 madalya ve 2 diploma birden alma başarısına ulaştı. Artık ünü tüm dünyaya yayılmıştır.

 İngiltere’nin Manchester şehrinde yapılan 1965 Dünya Şampiyonası’nda ünlü Rus güreşçi ile 97 kiloda karşı karşıya geldiği maçta bütün seyirciler ve dünya spor kamuoyu büyük bir heyecan içindeydi. Ahmet Ayık, bu maçta Medved’le güreşine “Allah” diye bağırarak başladı ve maç boyunca onu hep kaçak güreşmeye zorlayarak ona her dakika üstün geldi. Medved sürekli kaçıyordu. Şampiyonumuz Medved’i büyük bir üstünlükle yenip perişan etmişti. Rus Tankı Medved efsanesi sona ermişti.

1966 yılında Almanya’nın Karlsruhe şehrinde yapılan Avrupa Şampiyonası’nda Ayık, aynen Olimpiyatlarda olduğu gibi hiç yenilmeden” Toledo da 97 kilonun “Dünya ikincisi” oldu.

1967 yılında İstanbul’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda 97 kilonun favorisi tartışmasız Ahmet Ayık idi. Bu şampiyonada Yugoslav, Romen, Macar ve finalde Rusların ünlü şampiyonlarından Lomitze ile karşılaştı ve hepsini yenerek 97 kilonun Avrupa Şampiyonu oldu.

Sırada Dünya şampiyonası vardı. 1967 yılında Hindistan’ın Yeni Delhi şehrindeki bir stadyumda yapılan bu şampiyonaya katılan Ahmet Ayık’ın şampiyonluk maçında rakibi ezeli rakiplerinden Lomitze’dir. Bu karşılaşmayı da ezici bir üstünlükle kazanan Ayık yine 97 kiloda dünyanın en iyisi ve en büyüğü olduğunu kanıtlamıştır. Yurda dönen Ayık “Müesseseler Türkiye Şampiyonası’nda “Hindistan Fatihi” diye anons edilecektir.

1968 Olimpiyat Oyunları için gittiği Meksika’da Amerikalı, Moğol, Polonyalı ve Macar’ı yenerek finale kalmayı başardı ve  Olimpiyat Şampiyonluğunu kazandı.

Şampiyonumuz 1968 yılında Türkiye şampiyonasında 8 maç yaptı ve hepsinin toplamı 6 dakika sürdü. 1969 yılında milli takım güreşçileri federasyon başkanını boykota o da katılarak, 2 Avrupa” bir de Dünya Şampiyonası’nın altın madalyalarını boynuna takmadı. 1970’in ilk aylarında İzmir Alsancak Atatürk spor salonunda yapılan Türkiye şampiyonasında tüm rakiplerini yenerek şampiyon oldu. Doğu Berlin’de yapılan Berlin Olimpiyatlarına 100 kiloda katılan Ahmet Ayık, Bulgar’ı da yenerek kaldığı finalde Rusların bileği bükülmez yeni şampiyonu İvan Yarigin ile karşılaştı ve 3 dakikalık 3 devre üzerinden yapılan müsabakada havadan mükemmel bir “Ahmet Ayık Kündesi ” atarak maçı kazandı ve bir kez daha Olimpiyat Şampiyonu oldu. Sonra Kayseri Tayyare fabrikası Hava ikmal Merkezi Hava Gücü Kulübünde lisanslı sporcu olarak müsabakalara katıldı. İstanbul Denizbank Spor'da güreş yaptı. Bu dönemde Türkiye Şampiyonu oldu. Daha sonra Batman Petrolspor'da (Türkiye Petrolleri'ne bağlı) ve Ankaragücü (MKA) Spor Kulübünde 14 yıl güreş yaptı.

Ahmet Ayık, 1970 Berlin Olimpiyatları şampiyonu olduktan sonra aktif spor yaşantısına noktayı koydu. Bundan sonraki hayatında Türk güreşine yönetici olarak hizmet etti. 1978 yılında Güreş Federasyonu Başkanlığı yaptı. Daha sonra bu görevinden kendi isteği ile istifa ederek 1980 yılında 12 kurucu üye ile “Türk Güreş Vakfını” kurdu ve 1993 yılında kurucusu olduğu vakfa başkan seçildi. Görevi sırasında Ahlatlıbel'deki Türk Güreş Vakfına ait spor Kompleksi, Çam Oteli ve Ankara Karşıyaka'daki Anıt Mezar gibi hizmetlerde bulundu. 1996 yılının Aralık ayında Güreş Federasyonu Başkanlığına seçilerek bu görevini de sürdürdü. FILA’nın 1998 yılında “Yönetim Kuruluna Üye” seçtiği ve 2010 yılında başkanlığa getirdiği efsane şampiyonumuz Türk sporuna hizmeti yöneticilik görevleriyle sürdürdü.

1988 yılında ünlü güreşçi Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı canlandırdığı filmde başrol oynadı. Ayık, TRT üç bölümlük dizi halinde yayımlanan bu filmin gelirlerini ve telif hakkını Türk Güreş Vakfı'na bağışladı. 1997 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi.

KAYNAK: Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin 100 Yılı (2008).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör