Subutay Han

Komutan, Asker

Doğum
Ölüm

Moğol komutan (D. 1176, Burhan Haldun Dağı / Moğolistan – Ö. 1248, Tula Nehri  / Moğolistan). Cengiz Han'ın en önemli komutanı olan Moğol generali Subutay (Sübedey), kazandığı 65 savaş ile tanınmıştır. Tarihte yetenek, taktik ve Cengiz Han'a bağlılık açısından Cengiz Han'ın ve Moğol İmparatorluğu'nun en seçkin generallerinden biri sayılır.

Tarihçilerin Tuva Türklerinin Uranhay kabilesinden olduğunu kabul ettiği Subutay, daha çocuk sayılabilecek bir yaşta Cengiz'in saflarına katılmıştır. Cengiz Han'ın babası Yesügey ile babası Çarçuday arasında sıkı bir dostluk vardı. Bu dostluk sonucunda Çarçuday, Subutay'ın abisi olan Çelme'yi henüz bebekken Yesügey'in himayesine bırakmıştı.

İlerleyen zamanlarda Temuçin (Cengiz Han) ve Çelme yakın arkadaş olacaktı. Ancak Yesügey'in öldürülmesinin ardından iki arkadaş kaçak bir hayata zorunda kalmış ve zorlu bir sürece girmişti. Tam tarihi bilinmese de Subutay'ında Cengiz ve abisine katıldığı zaman dilimi bu noktadadır. Büyük Moğol İmparatorluğu'nun temellerinin atılmaya başlandığı zamandan Cengiz Han'ın oğlu olan Ogeday'a kadar süren askeri başarılar dizisi bu şekilde başlamıştır.

Yesügey'in 1167 senesinde öldürülmesinden sonra düşmanlarının kendisini yakalamak istemesi üzerine Çelme'de onunla beraber kaçak olarak yaşadı. Sonraki dönemde Çelme'nin kardeşi olan Subutay'da Cengiz'in saflarına katıldı. 1201 yılında bazı boyların desteğini alan Camuka ile Cengizhan mücadelesinde abisi Çelme ile birlikte Cengiz Han'ın yanında yer aldı. 1205 yılında Merkitler üzerine yapılan seferi komuta etti.

1219'da Harzemşahlar üzerine yapılan seferde görev aldı. Deşt-i Kıpçak ile İdil-Ural bölgesinde askeri faaliyetlerde bulundu. Ögeday'ın başa geçmesinden sonra Batu Han'ın emrinde Doğu ve Orta Avrupa'nın ele geçirilmesinde rol oynadı. 1241 yılında günümüz Macaristan'ın kuzey doğusundaki Mohi'de Subutay'ın da katıldığı savaşta Moğollar, Macarlar'ı ağır bir yenilgiye uğrattı. 1246 yılında tahta geçen Güyük Han tarafından Çin'deki Song hanedanına karşı gönderilen orduyu komuta etti, seferin tamamlanmasından sonra 1248 yılında Moğolistan'a geri döndü.

2021’de ekranlara gelen Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde Subutay’ı Özbek oyuncu Akmal Mirzo canlandırdı.

 

KAYNAK: S. Gömeç / Çingizli Devletinin Büyümesinde Rol Oynayan Türklerden Çelme Ve Subutay (Turkish Studies Dergisi, Cilt: 1, , Sayı: 4,sayfaː230-238 -turkishstudies.net – wikipedia.com,  23.05.2021), Sunutay kimdir? (ahaber.com.tr, 23.05.2021), Akmal Mirzo (imdb.com, 23.05.2021).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör