Birol Ünel

Oyuncu

Doğum
18 Ağustos, 1961
Ölüm
03 Eylül, 2020
Eğitim
Hannover Tiyatro ve Müzik Yüksek Okulu
Burç

Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu (D. 18 Ağustos 1961, Mersin - Ö. 3 Eylül 2020, Berlin  / Almanya). Henüz 7 yaşındayken ailesiyle birlikte 1968'de Almanya'ya göç etti. Bremen kentinde büyüdü.  Temel eğitimin ardından parke döşemecisi olarak çıraklık eğitimi aldı. Fakat Daha sonra Hannover Tiyatro ve Müzik Yüksek Okulu'na kayıt oldu.

1987 yılında Yolcu filmiyle sinemaya adım attı.1992 yılında Berlin Tiyatrosu'nda Caligula oyununda yer aldı. Birol Ünel 1994 yılında Berlin Rosa Luxemburg Platz’da tekrar “Die Nibelungen – Born Bad“ oyununda sahneye çıktı.

2000 yılında Fatih Akın’ın yönettiği “Im Juli” filminde sinema dünyasında tanınmaya başladı ve özellikle Fatih Akın’ın Duvara Karşı filmindeki rolü ile büyük beğeni topladı. O filmin ardından Türk seyircisinin de dikkatini çeken Ünel daha sonra hem uluslararası yapıklarda yem de Türk yapılarında kamera karşısına geçti.

 

Uluslararası Yönetmenlerle Çalıştı

 

Ünlü yönetmen Tony Gatlif'in Transilvanya filminde Asia Argento ile başrol paylaştı ve pefrormansıyla da dikkat çekti. Fatih Akın ile ortak çalışmasını Soul Kitchen filminde de sürdüren Ünel bir dönem de Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz adlı dizi için kamera karşısına geçti. Oğuzhan Tercan'ın Hırsız Var filminde oynadı.

 

Sokaklarda Yattı

 

Bundan beş yıl önce Ünel üzücü bir haberle gündeme gelmişti. Ünel evini kaybedip sokaklarda yaşamaya başladı. Hatta o şekilde sokaklarda yatarken fotoğraflarının çekilmesine izin verdi.  Bu durum Alman Bild gazetesine haber oldu. Gazete, Türk kökenli oyuncu Birol Ünel'in üç gün boyunca Berlin'de sokakta yattığını yazdı.

Ünel, ilk olarak gazete muhabirlerine anahtarını kaybettiği için evine giremediğini söylese de yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ve kirasını ödeyemediği için sokakta yattığı ortaya çıktı.

 

Türk Yönetmen Yardım Elini Uzattı

 

Fakat daha sonra Ünel'e Türk yönetmen ve senaryo yazarı Hüseyin Yiğit, yardım elini uzattı. Bir mesajla onu Köln'e çağırdı. Birol Ünel'e daha önce de iş konusunda birçok kez aracılık yapan yönetmen Hüseyin Yiğit, "Birol benim arkadaşım. Kendisini çok seviyorum” dedi.

Yönetmen arkadaşı tarafından tren istasyonunda karşılanan Ünel “Başımı tekrar bir çatının altına sokacağım için memnunum” dedi.

Duvara Karşı ve Soul Kitchen'da birlikte çalıştığı yönetmen Fatih Akın'a göre Birol Ünel tıpkı Jim Morrison ve Kurt Cobain gibi "özyıkımın" bir simgesiydi. Onun kendine zarar veren havası sadece senaryo gereği değildi çünkü.

Ünel yine aynı röportajda hayata bakışını " Ben hakiki ilişkiler yaşarım. Sadece aşkı, ilişkiyi değil hayattaki her şeyi yoğun ve şiddetli yaşarım. Başka türlü nasıl yaşanır bilmem ki" diyerek ifade etmişti.

 

59 yaşında hayata veda etti

 

Fatih Akın'ın yönettiği, başrollerini Sibel Kekilli, Güven Kıraç ve Meltem Cumbul ile paylaştığı Duvara Karşı (Gegen Die Wand) adlı filmle unutulmazlar arasına giren Birol Ünel, Berlin kentindeki Vivantes Klinikum im Friedrichshain kliniğinde, 59 yaşında hayata veda etti.

Rol aldığı birçok filmin yanı sıra Duvara Karşı'da canlandırdığı Cahit karakteriyle hafızalarda yer eden Ünel, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Tam da doğduğu gün olan 18 Ağustos'ta durumu ağırlaştığı için hastaneye kaldırılan Ünel, hastalığa karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.

Fatih Akın, Ünel'in ölüm haberinin ardından Instagram paylaşımında Huzur içinde uyu arkadaşım. İçinde beni her zaman alt eden bir ışık vardı. Işıklar içinde yat!"

Ünel, Tony Gatlif'in Transilvanya filminde de Asia Argento ile başrol paylaştı. Bu film de çok konuşuldu.

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

North Pole: 90° North (Mussolini, Sinema Filmi 2020)

Deutschland ist Heim (Haydar, Sinema Filmi 2019)

Hürkuş: Göklerdeki Kahraman (Ivan, Sinema Filmi 2018)

Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (TV Dizisi Teoman, 2017)

Netekim Karakolu (Alman Turist, Sinema Filmi 2014)

Before Snowfall (Sinema Filmi 2013)

Looking for Eimish (Lupô, Sinema Filmi 2012)

Soluksuz Gece (Yılmaz, Sinema Filmi 2011)

Method (Georgi, Sinema Filmi 2011)

Aşka Ruhunu Kat (Sinema Filmi 2009)

The Moon and Other Lovers (Gansar, Sinema Filmi 2008)

Strangers (Sinema Filmi 2007)

Parlatılmamış (Axel, Sinema Filmi 2007)

Beneath the Rooftops of Paris (Bruno, Sinema Filmi 2007)

Valerie (Jaro, Sinema Filmi 2006)

Transilvanya (Tchangalo, Sinema Filmi 2006)

Kalbin Zamanı (Demir, Sinema Filmi 2004)

Hırsız Var! (Pamir, Sinema Filmi 2004)

Duvara Karşı (Cahit Tomruk, Sinema Filmi 2003)

Kapıdaki Düşman (Politruk, Sinema Filmi 2001)

Anam (Hasan, Sinema Filmi 2001)

Temmuz'da (Kellner, Sinema Filmi 2000)

Satıcı (Erdal, Sinema Filmi 1999)

Der Fahnder (TV Dizisi 1988)

 

KAYNAK: Duvara Karşı'nın Cahit'i Birol Ünel en parlak yaşamları da gördü sokakta da yattı (04 Eylül 2020), Birol Günel (imdb.com, 04.09.2020), Birol Günel (sinematurk.com, 04.09.2020), Birol Günel (diziler.com, 04.09.2020), Birol Günel (beyazperde.com, 04.09.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör