Ali Baransel

Bürokrat, Gazeteci, Yazar

Doğum
-
Eğitim
Üniversite

Gazeteci, muhabir, anı yazarı, bürokrat, Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri, RTÜK eski Başkanı. Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, gazeteciliğe 1969 yılında TRT Haber Merkezi’nde başladı. Önce Diyarbakır Bölge Harekâtında savaş muhabirliği yaptı. Ardından TRT Parlamento Haberleri Şubesi’nde müdür yardımcılığına getirildi. Radyo’da, “Parlamento Geçen Hafta”, Televizyon’da da toplumsal ve siyasal programlar hazırladı.

1974 yılında Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’ne atandı. Aralıksız 16 yıl hizmet verdi. Bir süre boyunca cumhurbaşkanları Fahri Korutürk ve Kenan Evren ile çalıştı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Cumhurbaşkanı vekilleri İhsan Sabri Çağlayangil ile Sırrı Atalay’a basın, siyaset ve halkla ilişkiler konularında danışmalık yaptı.

16 Ocak 1990’da kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra, özel sektöre geçti. Koç Holding’in Ankara temsilciliği görevini yürüttü. ORMAK, OTOKOÇ ve Ankara Sigorta A. Ş.’nin yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

 Bu arada Radyo ve Televizyon yayıncılığıyla ilgili çalışmalarını sürdürdü. TRT-1’de açık oturumlar düzenledi. Milli Güvenlik Kurulu ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu kontenjanından üst üste iki kez Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçildi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Kurul Başkanlığı’na atandı. Bu kuruluşun yasal varlığı ortadan kalktıktan sonra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu başkanlığına getirildi.

Başkanlıktaki yasal görev süresini tamamladıktan sonra 1996-2000 yılları arasında TGRT Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirliği Derneği ve Basın-Yayın Genel Müdürlüğü Sarı Basın Kartı Komisyonu üyesi olan Baransel, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Kurulu “Aday Değerlendirme Komisyonu” üyeliği de yaptı. Ayrıca Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanvekilliği görevini de yürütmüştür.

Evli ve iki çocuk babası olan Baransel’e radyo televizyon alanında birçok ödülün yanı sıra Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından onursal doktorluk unvanı verildi. Cumhurbaşkanlarından Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren’in söylev ve demeçlerini ayrı ayrı kitap haline getiren Ali Baransel, anılarını yayına hazırladı, Radyo ve Televizyon yayıncılığı konusundaki deneyimlerini kitaplaştırmaya başladı.

2009 yılında Ali Baransel’in oğlu Ali Baransel, Fulya Kalfa ile evlendi. Çiftin şahitliğini Deniz Baykal, Abdülkadir Aksu, Süleyman Seba ve Cüneyt Arcayürek yaptı.

Anılarının bir bölümünü 2006 yılında, Bıçak Sırtında – Çankaya Köşkü Yılları adlı kitabında topladı

 

Kitapları:

 

KAYNAK: Ali Baransel oğlu Ali’yi evlendirdi (Hürriyet Haber-huriyet.com.tr, 18.10.2009), Ali Baransel sessizliğini bozdu (istanbulhaber.com.tr, 24.09.2010),Eski Üyeler (rtuk.gov.tr, 11.08.2020), Ali Baransel kitapları (remzikitabevi.com.tr, idefix.com, sozcukitabevi.com, 11.08.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör