Onur Can Özcan

Besteci, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen

Doğum
06 Kasım, 1997
Ölüm
04 Haziran, 2018
Eğitim
Nişantaşı Üniversitesi Müzik Bölümü
Burç

Müzisyen / Besteci ve söz yazarı (D. 6 Kasım 1997, İstanbul / Pendik - Ö.  4 Haziran 2018, İstanbul / Şile). Babası Metin Özcan Ardahan / Hanak / Sevimli Köyü, annesi Hatice Özcan ise Kastamonu / Cide kökenlidir.

Onur Can Özcan,  Pendik/Kurtköy bölgesine yerleşmiş bir ailenin 1988 doğumlu ilk çocuğu Övünç Özcan’dan yaklaşık on yıl aradan sonra dünyaya getirdikleri ikinci erkek çocuğudur.

İlk ve orta öğrenimini Pendik / Kurtköy İlköğretim Okulu’nda başarıyla tamamlayan  Onur Can Özcan, henüz o yıllarda müzik ve futbola olan ilgi  ve yeteneğiyle dikkat çekmeye başladı. Arkadaşları arasında sempatisiyle sevilmeye ve takdir görmeye başladı. Derslerinde de oldukça başarılı olmasına rağmen (okul 2. si) artan tüm zamanını müzik ve spora ayırmaktaydı. Fenerbahçe hayranlığı o yıllarda başlamış, Fenerbahçe futbol okulu seçimlerini kazanarak, altyapıda oynamaya başladı.

Zaman geçtikçe müziğe olan ilgisi daha ağır basmaya başlamış, hiçbir destek ve eğitim almadan kendi çabasıyla gitar çalmayı öğrenmişti. Henüz ortaokulda kendi beste denemelerini yapmaya başladı. Yaz tatillerinde Tekirdağ/Kumbağ’daki yazlıklarında geceleri kumsalda arkadaşlarıyla şarkılar söylemek en büyük eğlencesiydi. Puslu sesinin oluşmasında, geceler boyu arkadaşlarıyla bağırarak şarkılar söylemesinin payı olduğu bilinmektedir.

Lise öğrenimini Kadıköy/İstanbul Anadolu Lisesi’nde devam etti. Dört yıl boyunca çoğu zaman üşenmeden sırtında gitarıyla okula devam etmiştir.

Üniversite için özellikle İzmir’i tercih ederek, Hukuk Fakültesinde okumakta olan abisi Övünç Özcan ile birlikte arkadaş gibi aynı evi paylaşarak, İzmir Ekonomi Üniversitesi Adalet Bölümüne tam burslu olarak devam etti. Asıl hedefi yatay geçişle Hukuk Fakültesine devam etmekti. Ancak öğrenci evinde amatörce kayıt aldığı ve youtube kanalına yüklediği Biz Bize, Ayyaş, Gülümse Kadın, Yalnızlığın Ezgisi isimli şarkıları beklediğinden fazla dinleyici desteği alıp, ilgi giderek artınca daha kararlı ve planlı olarak beste çalışmalarına ağırlık verdi. Artık müzik alanında ilerlemeye karar vermiş ve İstanbul’a dönmüştü.

 Ardarda İntihaşk, Yaramızda Kalsın, Kibrit ve Çilingir isimli şarkılarını besteleyip seslendirerek kanalında paylaştı. Kısa sürede milyonlarca takipçi tarafından dinlenen eserlerinden Yalnızlığın Ezgisi Ferhat Göçer, Yaramızda Kalsın Merve Özbey tarafından alınmıştır.  

Artık birçok sanatçı tarafından aranmaya başlamış, konser teklifleri almaya başlamıştı. Fakat onun asıl amacı beste yapmaya yoğunlaşmaktı. Bunun için de üniversitede müzik alanında eğitim almak istiyordu. 2017 yılında Nişantaşı Üniversitesi Müzik Bölümü’ne tam burslu olarak başladı. Bu arada odasında sürekli beste denemeleri yapıp kayıt alarak, Mahzen isimli dosyada topladı. Mahzen’inde henüz paylaşılmayan çok sayıda eser biriktirdiği bilinmektedir. Onur Can Özcan, genç yaşına rağmen, milyonlarca seveni ve eserleriyle ailesine gurur dolu bir miras bırakmıştır.

Uzun aradan sonra ilk defa gitar dışında bir enstrüman kullanarak, keman eşliğinde seslendirdiği Hırka adlı şarkı (23 Nisan 2018) kendisinin paylaştığı son şarkısı olmuştur. Eserlerinde özgün bir anlayış ve anlatımın yanında, neredeyse tüm şarkılarını söylerken gözlerinin kapalı olması, Onu farklı, ayrıcalıklı kılan özelliklerindendir.

En belirgin özelliklerinden biri de arkadaş canlısı olmasıdır. Onlarla müzik yaparak vakit geçirmeyi ve paylaşmayı çok severdi. Çocukluğunda tatilleri Tekirdağ/ Kumbağ sahillerinde geçen Sanatçının ileriye dönük en büyük hayali ise Ege’de sakin bir sahil kasabasına yerleşmek ve  bestelerini orada  yapmaktı. 

Ancak ne yazık ki Onur Can Özcan’ın bu mütevazi hayali, gerçekleşemeden genç yaşında aramızdan ayrıldı.

Arkadaşının Şile İmrenli Koyu’nda bulunan yeni açtıkları mekanına, davet üzerine arkadaşlarıyla birlikte gittiler. O günün sabahında, denize açıldıkları teknenin alabora olması sebebiyle, çok iyi yüzme bilmesine rağmen kurtulamayarak, henüz 21 yaşında hayata veda etti.

Vefatı sevenlerini yasa boğdu. Oldukça yoğun bir katılımla 4 Haziran 2018 tarihinde Kurtköy Mezarlığına defnedilmiştir.

Onur Can Özcan’a, vefatıyla birlikte sevenlerinin yoğun ilgisi ile takip ve dinleyici sayısı daha da artmaya devam etmektedir. Bu ilgi ve sevgi ailesinin de acısını  hafifletmektedir.

Merve Özbey tarafından seslendirilen Yaramızda Kalsın şarkısı 2019’da yılın şarkısı ve şarkıcısı ödüllerini aldı. Sanatçı Merve Özbey her platformda Onur Can Özcan’ı övgüyle anarak güzel bir vefa örneği göstermiştir.

Sanatçının vefatından sonra kendi seslendirmiş olduğu şarkılarından  ‘’Yaramızda Kalsın’’ ve ‘’Kış Ortasında’’ isimli iki albümü yayınlanmıştır. Uzun aradan sonra albüm çıkarma kararı alan Mahsun Kırmızıgül de albümünde yer vermek üzere Hırka isimli şarkısını almıştır. Ayrıca Feride Hilal Akın, Haydar Yılmaz, Anıl Durmuş, Çağla Şola, Ece Mumay, Koray Güler gibi sanatçılar da şarkılarını seslendirmiştir.

Ailesi, Onur Can Özcan’ın Mahzen’inde biriktirdiği şarkılarını ara ara paylaşarak adeta onu yaşatmaya çalışmaktadır. Her yeni şarkısı paylaşıldığında, sevenleri tarafından gündem olmakta, trendlerde yerini almaktadır.

Vefatından sonra kendisine göre henüz tam olarak bitmemiş olan eserlerinden, mevcut doğal haliyle paylaşılanlar sırasıyla şunlardır:

 

 Dip, Ukde, Hüzün Hoş Geldin, Çıkmaz Sokak, Kış Ortasında, Usul Usul, Mavi Kumsal, Haziran, Anılar, Bu Değildi, Küçücük Buseler, Ah Adam, Temmuz Şarkısı.

 

Küçücük Buseler” şarkısı kendi sesinden kaydı bulunamadığı için yakın arkadaşları Arda Koca, Hakan Alıkçı ve Ferhat Karabulut tarafından seslendirilerek sayfasına hediye edilmiştir. Arkadaştan öte kardeşim dediği Semih Yüksel ise adeta Onu takip edercesine tüm resim ve video kayıtlarını çekerek hatıralarının canlı kalmasını sağlamıştır.

Ayrıca 1 Mart 2020 ‘de Pendik KAİDER öncülüğünde, Pendik / Ballıca’da ,Orman Bakanlığı onaylı, sevenlerinin katkısı ve katılımıyla, 2.000 fidan dikimi yapılarak, ‘’Onur Can Özcan Hatıra Ormanı’’ oluşturulmuştur.

Sanatçı genç yaşına rağmen, arkasında böylesine güzel eserler bırakıp, milyonların kalbinde sevgi ve özlemle yaşamaya devam etmektedir.

KAYNAK: Ailesinin bilgi teyidi (15.05.2020).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör