Alpaslan Ataman

Mimar, Yazar

Doğum
Ölüm
18 Mart, 2020
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Mimar, yazar (D. 1944, İstanbul – Ö. 18 Mart 2020, İstanbul). 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. İngiltere ve ABD’de çok sayıda mimari ve kentsel proje – uygulama çalışmalarını yönetti, katkıda bulundu. 1980-1983 yılları arasında Sedad Hakkı Eldem’in çeşitli proje ve yayın (Türk Evi – Osmanlı Dönemi ve Boğaziçi Yalıları) çalışmalarına katıldı. Bu projelerin bazıları; "Türk Evleri-Osmanlı Devri" veya "Boğaziçi" projeleridir.

GAD Mimarlığın önemli katılımcılarından biri olan Alpaslan Ataman, GAD bünyesinde danışmanlık vererek  proje araştırma süreçlerine destek vermiştir. Ataman'ın geleneksel bina sistemleri ve estetik propozisyonları hakkındaki eğitimi ve bilgisi, yeni modern binaların oluşum aşamalarında katkı sağlamıştır.

 

Vefatı:

 

Alpaslan Ataman, 18 Mart 2020 Çarşamba günü İstanbul’da vefat etti. Cenazesi, aynı gün saat 12:00’de Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camide kılınan namaz sonrası aynı mezarlıktaki aile kabristanına defnedildi.

 

 

“Bir Göz Yapıdan Külliyeye” adlı eseri

 

Ataman’ın önemli yayınlarından birisi 2001 yılında yayınlanan Osmanlı külliyelerinde kamusal mekân mantığını anlattığı “Bir Göz Yapıdan Külliyeye” kitabıdır.

 “Osmanlı külliyatı, yalnızca bir cami ve kubbe mimarisi değildir. Bu muazzam tipolojik sanayi, temeli yalnızca Osmanlı mimarisinde kullanılan ve “göz” dediğimiz yapı birimine dayanan kentsel bir mimari sistemdir de. Alpaslan Ataman dört yüz yıllık bir geleneğin “yabancı” olmaktan çıkıp “bizden biri” olmasına önemli bir katkıda bulunuyor. Anlaşılır olan her şey gibi “yaklaşıyor”. Sadece “yabancılara” değil “bize” de…”

 

KAYNAK: İhsan Bilgin / Osmanlı külliyeleri tutkulu anlatıcısını kaybetti (t24.com.tr, 18.03.2020), Alpaslan Ataman Vefat Etti kaybetti (arkitera.com, 18.03.2020), Alpaslan Ataman (arkiv.com.tr, 18.03.2020), Alpaslan Ataman Vefat Etti (yapidergisi.com, 18.03.2020).

OSMANLI KÜLLİYELERİ TUTKULU ANLATICISINI KAYBETTİ

 “Alpaslan Ataman, Sedad Hakkı Eldem’in Osmanlı sivil mimarlığı için yaptığını Osmanlı kamusal mimarlığı için yapmış; külliye komplekslerinin ardındaki mekânsal mantığı yalın mimari anlatımlarla ifade edilebilir bir sistem olarak yeniden kurmuştu.”

Dün (17 Mart 2020) yitirdiğimiz mimar Alpaslan Ataman, Sedad Hakkı Eldem’e “Türk Evi” kitaplarının yayınında destek verdikten sonra onun Osmanlı sivil mimarlığı için yaptığını Osmanlı kamusal mimarlığı için yapmış; Fatih, Süleymaniye gibi İstanbul’a damga vurmuş anıtsal örneklerinden mahalle ölçeğine o evlerdeki sivil yaşantıya kamusal hizmet veren külliye komplekslerinin ardındaki mekânsal mantığı yalın mimari anlatımlarla ifade edilebilir bir sistem olarak yeniden kurmuştu.

Alpaslan Ataman'ın tasnifiyle, bir göz yapıdan türeyip külliyeleri meydana getiren üniteler.

Bir Göz Yapıdan Külliye’ye adlı eseri, daha önce herhangi bir orijinal veya yeni kaynakta açıklanmamış pek çok şeye açıklık getiriyordu: Mevcut yol sistemine teğet ortogonal geometrik sistemle Bağdat’la Belgrad arasında birer günlük yol  mesafesiyle konumlanmış menzil (kervan) külliyelerinden, Üsküdar’daki minör  Şemsi Paşa’ya, farklı programlarla yüklü, yaşları yüzyıllara yayılmış bütün külliyelerin mekânsal yapılanışını kavramak ve yeniden üretmek bu bakışla mümkün oluyordu. Konuşmaya başladığı an ortamı saran tutkulu zekâsı ve coşkusuyla kurumların göze alamadığı bu zor işe girişti, istikrarlı inadıyla da bu zor projenin üstesinden geldi.

Daha epeyce yerli-yersiz kullanılacağı besbelli külliye sözcüğü bundan böyle müellifinden mahrum kalan kitabın vesayetinde olacak.  Mimarlar Tasarım Yayınları’nca yayımlanmış ve çoktan baskısı tükenmiş kitabın yeni baskıları için de Janus veya YEM gibi yayınevleri geliyor öncelikle akla.

Ataman’ın külliye ve sivil mimarlık ünitelerini oranlayarak bir araya getirdiği özgün çizimi.

Külliyeleri var eden muazzam tipolojik sanayiye, temeli yalnızca Osmanlı mimarisinde kullanılan ve “göz” dediğimiz yapı birimine dayanan kentsel bir mimari sistem olarak bakan Alpaslan Ataman’ın mimariye katkısı külliyeyle sınırlı da değil: Herhangi bir vesileyle onun tutkulu anlatısından mimarlık yorumu işitmiş olan mimarların bundan böyle onu hatırlamadan işlerini sürdürmeleri zor olacak.

KAYNAK: İhsan Bilgin / Osmanlı külliyeleri tutkulu anlatıcısını kaybetti (t24.com.tr, 18.03.2020).

 

 

Yazar: İhsan BİLGİN
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör