Muzaffer Kuşhan

Tıp Doktoru, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi

Operatör Doktor, Diyetisyen, Yazar. 1946 yılında Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Simo köyünde doğdu. 45 haneli köyün tamamı büyük babaları 1864 yılında Kafkasya’dan göç eden Osetin (Çerkez) ailelerden oluşuyordu. Köyde onlara göre başka dil konuşan iki kişi vardı; biri imam diğeri köy bekçisi idi. Tüm çocuklar Osetin dil, örf, adet ve geleneklerine göre yetiştiriliyordu. Bu dilin dışında hiçbir dil konuşulmuyordu.

Yedi yaşında köyde okul olmadığı için Erzurum’da oturan dayısının yanına gitti. İlkokula başladı ama tek kelime Türkçe ne konuşabiliyor ne anlayabiliyordu. Çok mutsuzdu, ona göre hiçbir şey anlamadığı bir dünyadaydı, diğer yandan ona dört yıl süt emziren annesini çok özlüyordu. Ağır depresyonda, kaçma planları yaparken çalan teneffüs ziliyle irkildi. Karşısında sınıf öğretmeni Aliye Hanım duruyordu. Elini tutup onu öğretmenler odasına götürdü. Sonradan anladığına göre “Sen artık benim oğlumsun ve sana her şeyi öğreteceğim“ demişti. Her öğlen tatilinde anne şefkati ve sevgisiyle eğitime devam edip onu üç ay sonra sınıf birincisi yapmıştı. Eğitim hayatındaki tüm başarılarını bu öğretmene borçlu olduğunu hiçbir zaman unutmadı.

1969’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Dr. Kuşhan, askerliğini yedek subay doktor olarak Manisa’da tamamladı. Terhisten hemen sonra Muş’un Malazgirt ilçesinde 1 yıl serbest hekim olarak çalıştı. Daha sonra Almanya’da 6 yıllık Genel Cerrahi ihtisasını en yüksek notla tamamlayarak uzmanlık belgesini aldı. Bu zaman zarfında Cerrahi Zayıflama yöntemleri uygulayan ekipte yer aldı. Ardından 2 yıllık Kaza Cerrahisi üst ihtisasını tamamladı ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki sağlıklı yaşam kliniklerinde incelemelerde bulundu.

1981 yılından itibaren İstanbul’da serbest hekim olarak çalışmaya başlayan Dr. Kuşhan, kişiye özel diyet reçeteleri ve egzersiz programlarıyla fazla kilolu hastaların tedavisinde büyük başarılar elde etti.

Klinik ortamda zayıflama yönteminin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı oldu. 1987 yılında başladığı bu sağlık hizmetini 1993 yılına kadar Büyükada’daki Splendid Oteli’nde devam ettirdi. Kendi kliniğini kurmak için yaptığı araştırmalarda en uygun yerin Polonezköy olduğunu tespit etti. Hem şehir merkezine çok yakın oluşu hem orman içi yürüyüş alanlarının muhteşemliği bu kararı vermesine neden oldu.

Proje olarak fazla kilolular için büyük spor salonu, ısıtmalı iç havuzu, spası ve diyet mutfağı ile 60 odalı tesisini 1994 yılında hizmete açtı. 1995 yılında hastane ruhsatı aldı. Gelen kişilerin “hasta değiliz sadece fazla kiloluyuz, hastane ismini yadırgıyoruz” demeleri üzerine tesis 2002 yılında Sağlık Oteli'ne dönüştürüldü.

Kebap, lahmacun, hamburger, börek gibi sevilen ama diyet listelerinde yasak kabul edilen yiyecekleri, özel yöntemlerle hazırlayarak kendi diyetine katan Dr. Muzaffer Kuşhan, 2019 yılında adrese teslim diyet yemek siparişi yapılan DrKushanlaDiyet.com sitesini hayata geçirdi.

Dr. Kuşhan, merkezinde kalanlara 50 yıllık hekim olarak, zayıflama konusundaki 40 yıllık tecrübe ve bilgi birikimi ile sağlıklı yaşam eğitimi vermektedir. Konu ile ilgili dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip etmektedir.

 

 

Aile Yaşamı

 

Ekaterina Kuşhan ile evli olan Dr. Kuşhan’ın Aslıhan Kuşhan adında bir kızı ve Murat Kuşhan adında bir oğlu bulunmaktadır.

 

KİTAPLARI:

 

Sağlıklı Zayıflama (1990),

Besinlerin Kalori Değerleri (1992),

Ayırma Diyeti (2001),

Genç Kalma Sanatı (Anti-Aging) (2003),

Akdeniz Diyeti (2004),

Gayrimeşru Diyet (2017).

 

KAYNAKÇA: Dr. Muzaffer Kuşhan kimdir? (kushan.com.tr, 20.06.2019), Muzaffer Kuşhan: 'Bana kumpas kurdular' (hürriyet.com.tr, 25.12.2014 erişim 20.06.2019), Muzaffer Kuşhan tahliye oldu (cnnturk.com, 06.09.2016, erişim 20.06.2019), Dr. Muzaffer Kuşhan kitapları (kitantikcom, finalpazarlama.com, remzi.com.tr, 20.06.2019).

 

 

    

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör