Adnan Selçuk Mızraklı

Belediye Başkanı, Milletvekili, Tıp Doktoru, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi

Tıp doktoru, KBB Uzmanı, Siyasetçi, 27. Dönem HDP Diyarbakır Milletvekili, Diyarbakır BŞ Belediye eski Başkanı  1963, Siverek / Şanlıurfa doğumlu. Baba adı Mahmut Nedim, anne adı Leman. İlkokul öğretmeni bir babayla ev emekçisi bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üç yaşındayken babasının görevi nedeniyle Siverek'ten Eskişehir'in bir köyüne yerleştiler. Üç yıl iki ayrı köyde görev yaptıktan sonra şehir merkezine taşındır.

İlkokulu bitirdikten sonra İngilizce eğitim verilen Kadıköy Maarif Kolejini kazandı. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesinden mezun oldu. Yozgat ve Ankara'da bir süre çalıştıktan sonra 1991 - 1996 yılları arasında Dicle Üniversitesinde Genel Cerrahi uzmanlığı eğitimini tamamladı. Ardından Ankara'da Onkoloji Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Bölümünde çalıştı.

1990'da iktisatçı Zeynep Mızraklı ile evlendi. Eşinin de desteğiyle girdiği sınavı kazanarak Dicle Üniversitesi Genel Cerrahi departmanına geldi. 1996 - 2005 yılları arasında Diyarbakır Devlet Hastanesinde,  2005'te Diyarbakır'da açılan Özel Veni Vidi Hastanesi'nde çalışmaya başladı. 1990'lı yıllardan itibaren Diyarbakır Tabip Odasında farklı düzeylerde sorumluluklar aldı. 2008 - 2010 yılları arasında Oda Başkanlığı görevini yürüttü ve hâlen Diyarbakır Tabip Odası Onur Kurulu Üyesidir. 2006 yılından beri İnsan Hakları Derneği üyesi olup büyük kongre delegesidir. 2009 yılından itibaren Demokratik Toplum Kongresi'nde 2 dönem Divan Kurulu Üyeliği, 1 dönem Daimi Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu. Mezopotamya Vakfı Üniversitesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı, Yönetim Kurulu Üyeliğini hâlen yürütmektedir. Farklı gazete ve dergilerde yayımlanmış birçok değerlendirme yazısı ve makaleleri vardır.

Haziran 2018 genel seçimlerinde 27. Dönem HDP Diyarbakır Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ve Güney Doğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi (GDAÜPA) Türk Grubu Üyesidir.

2009'da gerçekleşen Mezopotamya Tıp Kongresi'nin yürütücülüğünü yaptı. 2011 sonlarında bir grup arkadaşıyla birlikte Mezopotamya Üniversitesini kurmaya dönük olarak bir vakıf çalışması yürüttü. 2013 başlarında vakfın kuruluş sürecini tamamladı. 2017 Temmuz DTK faaliyetleri esas olmak üzere gözaltına alındı. Eylül 2018’de tahliye edildi.

2018 genel seçimlerinde HDP Diyarbakır Milletvekili seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı oldu. İleri düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Kürtçe bilen Mızraklı, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Görevden Alındı

 

19 Ağustos 2019 günü İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; görevden alınan belediye başkanlarının PKK’lı teröristlerin yakınlarına iş imkanı ve ailelerine maddi destek sağlamaya çalıştıkları, bunun için de şehit yakınlarına mobbing uyguladıkları tespit edildiği belirtildi.

Bu kapsamda, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevlerinden uzaklaştırıldı.

Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin'e Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van'a Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

KAYNAKÇA: HDP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Adnan Selçuk Mızraklı Kimdir? (haberler.com, 26.01.2019), Adnan Selçuk Mızraklı Kimdir? (yeniakit.com.tr, 26.01.2019), Adnan Selçuk Mızraklı Kimdir?  (tbmm.gov.tr, 26.01.2019), İçişleri Bakanlığı'ndan 3 büyükşehire neden kayyum atandı açıklaması (yenisafak.com.tr, 19 Ağustos 2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör