Mehmet Mazak

Müdür, Kültür Tarihçisi, Araştırmacı Yazar, Kamu Yöneticisi

Doğum
Eğitim
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Araştırmacı yazar, kültür yöneticisi, bürokrat, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü,  Sultanbeyli Belediyesi eski Kültür Müdürü. 1971 yılında Mersin’in Erdemli ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1995 yılında Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

1998 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yeniçağ bölümünde “İstanbul’da Kayıkçı Esnafı ve 1802 Tarihli Kayıkçı Esnafı Sayım Defteri” konulu yüksek lisans tezini tamamladı.

İlk kitabı 1998 yılında “Eski İstanbul'da Deniz Ulaşımı” adıyla yayımlandı. Sonraki yıllar İstanbul şehir tarihi ve kültürü üzerine çok sayıda makalesi ve kitabı yayımlandı. Ulusal ve Uluslararası bir çok festival, sempozyum ve Organizasyonları oluşturup başkanlık ve yürütme kurullarında yer aldı.

Kültür iletişimi, Kültürel Kimlik ve Marka oluşturma, Tarihsel derinlik kazanma konularında proje ve çalışmaları olan Mehmet Mazak’ın bazı kültür sanat dergilerinin yayın ve bilim kurullarında bulundu.

Son dönemde çalışmalarına İstanbul’un ve Mersin’in 1850-1930 yılları arasındaki sosyal değişimi ve gündelik hayatı üzerine yaptığı araştırmalarıyla devam etmektedir.

İş hayatına 1995 Ağustos’unda İstanbul Kültür Sanat A.Ş.’de Eski Eserler ve Arşiv Uzmanı olarak başladı. İki yıl burada çalıştıktan sonra Haziran 1997 yılında İGDAŞ (İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş.)’e geçti.

2007 Yılında tekrar İstanbul Kültür Sanat A.Ş.’ye geri döndü, burada Kültür Yöneticiliği yaptıktan sonra Ocak 2011 yılında Sultanbeyli Belediyesi'ne Kültür Müdürü olarak geçti.

10 Nisan 2014 tarihine kadar Sultanbeyli Belediyesi’nde görev yaptı. 2014 yerel seçimleri sonrası Üsküdar Belediyesi’ne Kültürden Sorumlu Başkan Danışmanı olarak geçti. Eylül 2014 tarihinden itibaren Üsküdar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaptı.

1 Şubat 2016 tarihi itibariye Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürü olarak başladı. Evli, iki kız bir oğlu olan Mehmet Mazak, halen Sultanbeyli Belediyesi'nde, Kültür İşleri Müdürü olarak görev yaptı.

Mehmet Mazak 8 Haziran 2022 günü vekaleten başladığı Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine Cumhurbaşkanlıığı kararnamesiyle 5 Ağustos 2022'de asaleten atandı.

 

Müdürlük Faaliyetleri

 

Kültür İşleri Müdürlüğü, Sultanbeyli Belediyesi sınırları içerisinde (gerektiğinde dışında) sanata yönelik, ilmi, tarihi, kültürel ve eğitici sosyal, sportif etkinlikler düzenlemekle görevlidir. Çalışmaları arasında; ilçe halkını sanata yönlendirmek amacıyla müzik, tiyatro gösterisi ve resim sergileri açmak, güzel sanatlara ilgi duyanlara kurs imkânları sunmak, meslek edindirmeye yönelik kurslar ya da folklor, dil ve müzik kursları gibi eğitici faaliyetler düzenlemek, kültür gezileri, şiir dinletileri, halka açık konferanslar organize etmek, spor kursları açarak halkın spor faaliyetlerine katılımını sağlamak, gençler için sportif etkinlikler, yarışmalar ve turnuvalar düzenlemek, bölgede yaşayan her yaştan insana okuma alışkanlığını aşılamak, fikren gelişmelerini sağlamak üzere kütüphaneler kurmak, okuma salonları hazırlayıp kitap fuarları tertip etmek.

 

ESERLERİ:

 

Eski İstanbul'da Deniz Ulaşımı (1998), Boğaziçi ve Kayık Kültürü (2010), Şehr-i İstanbul’un Temizlik Kültürü (A. Doğan, F. Güldal ile, 2010), Osmanlı’dan Günümüze Kaybolmuş Denizcilik Mesleği – İstanbul Mavnaları (A. Doğan ile, 2010), Osmanlı Dönemi Gündelik Hayatıyla Kumluca (1850-1923) (A. Doğan ile, 2011), Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kumluca (A. Doğan ile, 2011), Osmanlı'nın Deniz Hamalları İstanbul Mavnaları (2012), İstanbul'un Kapısı - Sultanbeyli Tarihi (Erhan Afyoncu, Vahdettin Engin, Cemalettin Şahin ile, 2013), Osmanlı Deniz Ticaretinin Yükselen Değeri Mersin (1850-1923) (Aylin Doğan ile 2013), Osmanlı Arşiv Vesikaları ve Fotoğraflarla Mersin Limanı Tarihi (A. Doğan ile, 2014), Eski İstanbul (2016), Ruhuma Dokunan Şehirler (2017).

 

KAYNAKÇA: Mehmet Mazak (sultanbeyli.istanbul, 05.02.2018), Mehmet Mazak kitapları (kitapyurdu.com - idefix.com, 05.02.2018), Mehmet Mazak, Balıkesir'de Görevine Başladı (kenthaberajansi.com, 15 Haziran 2022 Yöneticiler - Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (balikesir.ktb.gov.tr, 14.08.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör