Cemal Kamacı

Boksör

Doğum
09 Şubat, 1943
Burç

Milli boksör, Avrupa Boks Şampiyonu. 9 Şubat 1943'te  Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Kapı köyünde, ailenin onuncu çocuğu olarak dünyaya geldi. Spora İstanbul'da futbolla başladı. Top oynarken ayağını kırınca futbola veda etti.

Boks sporuna Fatih Güreş Kulübü'nün Boks Şubesinde Ali Hoca'nın teşvikleriyle 13-14 yaşlarında başladı. Kısa bir süre sonra Fenerbahçe'ye geçti ve boks takımının kaptanlığını üstlendi. Amatör olarak 9 yıl boks yaptı. 1962'de Milli Takıma seçilen Cemal Kamacı, 1966 yılı sonuna kadar bütün millî karşılaşmalarda 67 veya 71 kilolarda dövüştü. Bu süre içinde iki kez Balkan ikinciliği kazandı. 1967 yılında Türkiye'de profesyonel boks lisansı verecek bir kurum olmadığı için lisansını Viyana'dan Avusturya adına çıkarttıran Kamacı, böylece profesyonel oldu.

Cemal Kamacı, 1972 yılında Avrupa Şampiyonu Fransız Roger Zami'yi İstanbul'da yenerek, 63.5 kilo Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonu oldu. 1973 yılında unvanını İspanyol boksör Ortiz'e kaptıran Kamacı, yılmayarak 1975'te Köln'de İspanyol Gomez Fouz'u yenerek bir kez daha unvanını geri aldı. Avrupa Profesyonel Boks Şampiyonluğu unvanını 1976 yılı içinde yaptığı üç maçta da korudu. 63.5 kg'da dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükseldi. Avrupa Şampiyonu ilk Türk boksörü olan Kamacı, 11 Kasım 1976'da İstanbul'da düzenlediği bir jübile maçından sonra boksu bıraktı.

 

Cemal Kamacı'ya göre; 

"Şimdi boks bir sanattır. Kimisi vahşi spor diyor, kimisi bilmem ne diyor ama aslında spordur. Kuralları vardır. Bu kuralların dışına çıkarsan spordan çıkar. Yani o kurallar içerisinde bunu yapacaksın .Ben her gence boksu tavsiye ediyorum. Müslümanın güçlü olması lazımdır. Nasıl güçlü olacaksın spor yaparak. Biz yani Türk Milleti olarak dövüşçü insanlarız, savaşçı insanlarız. Boksu da bir nevi dövüş olarak kabul etmemiz lazım. Onun için tavsiye etmekteyiz. Birde gençler boks yapsın öğrensin. Ama tabi herkes boks yapamaz, herkes sporcu olamaz, bu bir kabiliyet meselesidir. Onun haricinde fizik olarak müsait olması lazım. Şimdi ben geçenlerde bir maça gittim arkadaşlarla, bir genç çıkmış daha 13-14 yaşlarında, belki 1.80 boyu var. Ben dedim bu delikanlının basket oynaması lazım çünkü boksa müsait değil onun fiziği. Yani fizikte mühimdir sporda. Mesela çok kısa boylu bir genç basketçi olamaz. Onun için gençlere tavsiyemiz spor yapsınlar. Ama boks, ama futbol, ama güreş. Gençlerin spor yapması lazım. Gençler spor yaparlarsa ahlaklı olurlar. Kötü alışkanlıklara uymazlar. Tavsiyemiz gençlere boks yapsınlar. Ha boks yaparken ne yapması lazım, biraz evvel söyledim ya evvela boksu sevmesi lazım, yaptığı sporu sevmesi lazım, sevmeden bu iş olmaz. Sevdiği zamanda belirli kuralları yerine getirmesi lazım. Yani yaşantısına dikkat etmesi lazım. Hem boks yapıyorsun hem sigara içiyorsun olmaz. Gece hayatına dikkat etmesi lazım uykusunu alması lazım mali durumu müsaitse kadrosunu alabilmesi lazım, iyi beslenmesi lazım vs."

Benim Zaferim (Sinema Filmi, 1991):

Cemal Kamacı'nın hayat öyküsü

Yönetmen: Ünal Küpeli

Senaryo: Raşit Anaral

Yapımcı: Mehmet Tanrısever

Müzik: Ahmet Güvenç

Görüntü Yönetmeni: Ümit Ardabak

Eser: Cemal Kamacı

Tür: Biyografi

 

Oynayanlar:

Cemal Kamacı   (Kendisi)         

Gülay Pınarbaşı  (Meral)

Orhan Ayhan (Kendisi)

İhsan Baysal

Bahadır Tok      

Müleyke Tanrısever       

İsmail Şen         

Yavuz Selekman

Cemal Kamacı’nın Hayatı Biyografisi Ve Başarıları Hakkında Bilgi

 

Eski profesyonel boksör Cemal Kamacı, spor hayatını ve geçirdiği acı tecrübeleri İHA'ya anlattı. 73 yaşındaki eski sporcu, ilerleyen yaşına rağmen her sabah 10 kilometre koştuğunu, mekik ve şınav çektiğini ifade etti.

Her çocuk gibi spor hayatına futbolla başladığını belirten 73 yaşındaki eski boksör, "Amatör olarak futbol oynamaya başladım ve sağ bek olarak görev yapıyordum. Ama bunu sonuna kadar götürmek kolay değil. Benim futbola fiziğim müsait değildi, çünkü boyum kısa ve şişmandım o zamanlarda. 13-14 yaşında Zeytinburnu'nda maç yaptık. O zaman rakibime yaptığım bir müdahalenin ardından ayağım kırıldı. 9 ay koltuk değnekleri ile gezdim. Ailem o zaman bana futbolu yasakladı. Gencim ve her genç gibi spor ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorum. Ağabeyimin teşviki ile boksa gitmeye başladım" dedi.

 

"Hayata Spor İle Tutundum"

 

Vefat eden kızını konuşurken gözleri dolan eski boksör Kamacı, "Almanya'dayken bir ailenin evine gittim ve orada kaldım. O ailenin kızı ile evlendim bu evlilikten Meltem isminde bir kızımız dünyaya geldi. Meltem 3 yaşındayken, Avrupa Şampiyonu olunca İstanbul'a yerleştik. Bu sırada bir gün hanımım bana Meltem'in ateşinin çıktığını söyledi ve hastaneye götürdük. Doktora gittiğimizde kızımızın menenjit olduğunu söyledi. Gereken her şey yapıldı. Tıbbın yapacağı bir şey kalmadı ve yavrumuz hayatını kaybetti. O zaman ölümle başlayan hayat diye bir kitap yazdım. Hem spor hayatımda hem de yaşantımda birçok değişiklik oldu. Hayata spor ile tutundum" diye konuştu.

 

"İlk Profesyonel Lisansımı Viyana'da Aldım"

 

Kamacı, ilk kez Viyana'da profesyonel lisans aldığını ve profesyonel hayata başladığını hatırlatarak, "O zamanlar Türkiye profesyonel lisans veremiyordu, hala daha veremiyor. Boks çok kolay bir spor değil. Ben Avrupa Şampiyonu olduğum zaman boks Türkiye'de birinci, futbol ikinci sıradaydı. Şimdi 24. sırada... Bir Cemal Kamacı yok diye değil, bir sürü boksörümüz var. Burada idarecinin bir hatası var" ifadelerini kullandı.

 

"Yavrularımıza İlk Önce Ahlak Ve Maneviyatı Öğretmemiz Gerekiyor"

 

Çocuklara ilk önce ahlak ve maneviyatın öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Kamacı, "Ondan sonra da spora göndermemiz gerekiyor. Spor sağlıktır. Ben spor yapmasaydım sigara da içerdim, alkol de alırdım. O zamanlar ortam öyleydi. Spor yaptığım için sigara ve içki içmedim. Her zaman sağlıklı bir şekilde yaşadım. Gençlerimizi spora yönlendirelim" dedi.

 

"Ailenin Görevi Büyük"

Eski boksör, sporun hayatında neler değiştirdiğini de anlatarak, "Spor sağlıktır, spor sıhhattir, seyahattir. Ben köylü çocuğuyum. 10 sefer Amerika'ya gittim. Bu spor sayesinde oldu. Sporu gençlere, çocuklara aşılamamız lazım. Burada aileye büyük görev düşüyor, öğretmene büyük görev düşüyor. Televizyonda izlediklerimizin büyük rolü var. Sporu sağlık yönünden ele almak lazım. 70 yaşına geldim hastalık nedir tanımıyorum, bu beslenme ve spor ile oldu" diyerek sözlerini tamamladı.

Cemal Kamacı, Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nden milletvekili adayı oldu ancak milletvekili seçilemedi. Ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

 KAYNAKÇA: Mehmet Şirin Topaloğlu / Türk boks tarihinin ilk Avrupa Şampiyonu Cemal Kamacı: Hayata spor ile tutundum (iha.com.tr, 18 Ocak 2016), Efsanelerimiz - Cemal Kamacı (istanbulboks.org, 9.7.2016), Benim Zaferim (sinematurk.com, 9.7.2016), Cemal Kamacı kimdir (bilgiler.com, 9.7.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör