Ahmed Ahmedov

Şarkıcı

Doğum

Dağıstanlı halk şarkıcısısı, Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı, pop müziği sanatçısı. 1968’de Dağıstan’da doğdu. Dünya üzerindeki dört kontr-tenor özelliği olan sanatçıdan biridir. Üst sesleri üstün performans ile yorumlama yeteneğine sahiptir.

Hanedan mensubu olan Ahmed Ahmedov bir röportajda bu özelliğini şu şekilde ifade etmektedir:

“Büyük babaannem Akhmedi hanı prensesi Merdije Bike hanımdır. Abdülhamid döneminde İstanbul, şimdinin Paris’i imiş. Çeyizlik alışverişini İstanbul’dan yapmış. Kuzey Kafkasya halkı da alışverişe İstanbul’a gelirmiş. Kuzey Kafkasya halkı aslında Osmanlı sosyetesiymiş. Ama hanlıklar kızıllar gelince yıkılmış. Hanedandan erkekleri toplayıp kurşuna dizmişler. Kadınları da Sibirya’ya göndermişler. Benim atalarımın anlattığına göre, Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurmak için gizli gizli yardım topluyormuş. Bütün halk birleşmiş ‘Nasıl olsa elimizdeki altınları da komünistler alacaklar bari Sarı Paşa’ya (Mustafa Kemal Atatürk)’e verelim’ demişler. Herkes gömülerini yüzükleri dahil toplayıp Atatürk’ün görevlilerine vermişler. Babaannem de Sarı Paşa’ya (Mustafa Kemal Atatürk)’e 2 tane 2 kilo ağırlığında som altın şamdanlarını vermiş.”

Azerbaycan ve Türkiye’de tanınan Ahmedov’un Türkiye’de piyasaya sürülen üç albümünden ilki 1998 tarihli “Leyla” ve ikincisi “Çerkes Güzeli” ve üçüncüsü “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” albümüdür.

Ahmedov 1995 yılında Türkiye’ye yerleşmiştir. Dört yabancı dil bilmektedir. Konya Belediyesinin desteğiyle düzenlenen proje kapsamında Mevlana’nın Rusçaya çevrilmesinde rol alan Ahmedov, Eskişehir Tanıtım Grubu tarafından 2014 yılında “yılın sanatçısı” ödülüne layık görülmüştür.

Türkiye'de en bilinen şarkısı 'Çerkez Güzeli'dir. Ahmed Ahmedov, aralarında İngilizce olmamasına karşın dört yabancı dil bilmektedir.

Türkiye’de yaşayan Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı ve aynı zamanda Rusya-Türkiye Diyalog Platformu’nun Başkanlığı görevini de yürüten Dağıstanlı sanatçı Ahmed Ahmedov, düşürülen Rus uçağının ardından gerginleşen Türkiye-Rusya arasındaki gerilimi yumuşatmaya yönelik anlamlı dostluk mesajları vermiştir.

Türkiye’de yayımlanan albümleri ve şarkıları:

1- Leyla (1998): Allah Sana Vermiş, Avare Desinler, Ay Yüzlüm Sen De Söyle, Hekimoğlu, Kadınım, Leyla, Natali, Unut Deme, Yaktın Beni İstanbul, Yalancı.

2- Çerkez Güzeli: Aşığım, Bir Daha, Bir Öpücük, Çerkez Güzeli, Elveda, Hart, Hürrem Sultan, Trişko Mrişko.

3- Gel Gör Beni Aşk Neyledi.

KAYNAKÇA: Ahmed Ahmedov (xn--jntrk-jua8b.com, 4 Eylül 2015), Ahmed Ahmedov (turkcebilgi.com, 4 Eylül 2015), Ahmed Ahmedov (tr.sputniknews.com/turkish.ruvr.ru, 4 Eylül 2015).Ahmed Ahmedov Kimdir? (haberep.blogspot.com.tr, 6 Haziran 2013), Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı Ahmedov’dan Dostluk Mesajı (samsunhaber.com, 0112.2015), Ahmed Ahmedov (youtube.com, 24.06.2016).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör