Leman Sam

Şarkıcı

Doğum
25 Temmuz, 1951
Burç

Şarkıcı. 23 Temmuz 1951, İstanbul doğumlu. Subay olan babasının görevi nedeniyle yaşamının bir bölümünü Anadolu’nun pek çok yerinde geçirdi. Ankara’da sekiz yıl kaldı. Tiyatro, mim, dans ve şan eğitimi aldı. Bir süre operada korist olarak görev yaptı. Bir dönem de jimnastik hakemliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda tercümanlık, steno hocalığı gibi işler yaptı. Daily News'te asistan olarak çalıştı.

Profesyonel müzik kariyerine 1979 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesine dışarıdan solist olarak girmesiyle başladı. Ancak iki yıla yakın bir süre burada çalıştıktan sonra kadroya giremedi. Ardından bir arkadaşının onu Mehmet Teoman’la tanıştırması üzerine müzik piyasasına girmeye karar verdi.

İlk albümünü Zülfü Livaneli şarkılarından oluşan “Livaneli Şarkıları” adıyla 1988 yılında piyasaya sürdü. Farklı yorumuyla müzikseverlerin beğenisini kazanan Sam 1990'da prodüksiyonunu Garo Mafyan'ın yaptığı, Ada Müzik etiketiyle “Çağrı” albümüyle ikinci kez sevenlerinin karşısına çıktı. Sanatçının bir sonraki albümü 1992 yılında “Ayak Sesleri” adıyla müzik marketlerde yer buldu. Albüm önceki çalışmaları gibi oldukça çok ses getirdi.

1994’te müzik direktörlüğünü Aykut Gürel’in yaptığı ve içinde 11 şarkının yer aldığı “Eski Fotoğraflar”la hayranlarının karşısına çıktı. Albümde “Nazım Hikmet Memleket” şarkısını yeniden yorumladı. Sanatçı 1998 yılında çıkardığı “İlla” adlı albümüyle yeniden zirveyi zorladı. Özellikle albümün çıkış şarkısı olan “İlla” uzun süre dillerde dolaştı.

Uzunca bir süre albüm çalışması yapmayan sanatçı 2012 yılında “Nereye Kadar” adlı albümüyle yeniden hayranlarının karşısına çıktı. Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıkan albümde çoğunlukla Vedat Sakman müziklerine yer veren sanatçı kızı Şevval Sam’ın sözlerini yazdığı “Sonsuz” adlı şarkıya da yer verdi. Bu kez tamamıyla akustik bir albüm hazırlayan Leman Sam, özellikle klavye kullanımından kaçındı. Düzenlemeleri Vedat Sakman'a ait olan albümde, Erkan Oğur, Sarp Maden, Levent Güneş gibi müzisyenler sanatçıya eşlik etti. Hazırlıkları iki yıl süren albümde, aşık olur gibi şarkı söyleyip, şarkı söyler gibi aşık olan Leman Sam'ın tarzını yansıtan 10 yeni beste yer aldı.

Genç yaşta evlenen şarkıcının Şehnaz Sam ve Şevval Sam isimlerinde iki kız çocuğu dünyaya geldi. Ancak sanatçının evliliği uzun sürmedi. Siyasi görüşlerini zaman zaman sosyal medyadan belirtmesiyle gündeme geldi, paylaşımlarının bazılarından olumsuz tepkiler aldı.

Albümleri:

1988 - Livaneli Şarkıları, 1990 – Çağrı, 1992 - Ayak Sesleri, 1994 - Eski Fotoğraflar, 1998 – İlla, 2012 - Nereye Kadar.

KAYNAKÇA: Leman Sam (lemansam.biz, erişim: 25 Ocak 2016), Leman Sam (facebook.com, erişim: 25 Ocak 2016), Leman Sam (dr.com.tr, erişim: 25 Ocak 2016), Leman Sam (yourfriend.blogcu.com, erişim: 25 Ocak 2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör