Türk Sanat Müziği, pop müzik ve arabesk müzik sanatçısı. 12 Ağustos 1947 İstanbul doğumlu. Ses sanatçısı Gönül Akkor’un kız kardeşidir. Güzel sesiyle babası Tahsin Bey ve uduyla eşlik eden Muzaffer Hanım’la müziğin harman olduğu bir ailede büyüdü. 1960’lı yıllarda Gönül Akkor’un kızkardeşi olarak basının gündemine gelen Kamuran Akkor, 1967 yılında Vasfi Uçaroğlu tarafından Berkant’ın yanına solist olarak seçildi. 1968 yılından itibaren profesyonel müzik kariyerine adım atan sanatçı, ilk olarak Sezen Cumhur Önal’ın sözlerini yazdığı, “Aşk Eski Bir Yalan”, Seni Beklerim Öptüğün Yerde”, “Kime Niyet Kime Kısma” ve “Reyhan” şarkılarının yer aldığı 45’liklerle şöhreti yakalamaya başladı. İlk şarkılarının yer aldığı “Aşk Eski Bir Yalan” aynı zamanda aynı adlı sinema filminin müziği olarak da kullanıldı. Şarkı, Enrico Macias’ın şarkısına Sezen Cumhur Önal’ın söz yazmasıyla oluştu.

Sanatçı, aynı yıl müzisyen Vasfi Uçaroğlu ile evlendi ve plağının çıkmasından sonra gazino çalışmalarına başladı. İlk plakları oldukça büyük ilgi gören sanatçı, asıl çıkışını 1969 yılı sonbaharında yaptığı “Reyhan” adlı 45’liği ile yaptı. Şarkı bir anda herkesin bildiği ve dinlediği hit bir şarkı oldu. Plağın çıkmasından sonra Sezen Cumhur Önal’la çalışmayı bırakan sanatçı Fecri Ebcioğlu ile çalışmaya başladı. Bu çalışmanın ürünü olarak “Kalbim Seninle Dolu”, “Aşka Paydos” gibi Fecri Ebcioğlu şarkıları okudu.

Pop müzikle sanat yaşamına giren Kamuran Akkor daha sonra arabesk şarkılar okumaya başladı. Bu dönemde Orhan Gencebay şarkıları okuyan Akkor, “Bir Teselli Ver” adlı plağıyla yeniden müzik dünyasında zirveye çıktı. Arabesk müziğin zirve yaptığı bir dönemde o da bu modaya uydu ve bir daha pop müziğe geri dönmedi. Çıkardığı 50 albümüyle arabesk müziğe yeni bir soluk getirdi ve okuduğu şarkılar uzun yıllar zihinlerde kaldı.

Sanatçı, 1968 yılında evlendiği müzisyen Vasfi Uçaroğlu’ndan Menekşe ve Mine adında iki kız çocuğu dünyaya getirdi. Eşi Uçaroğlu, 2011 yılında vefat etti.

Kamuran Akkor, hayali olan sanat merkezini 2015 yılının ortalarında hizmete açtı. Kamuran Akkor Tiyatro ve Sahnesi (KATS) adıyla açılan merkezde Kamuran Akkor koro, Anta Toros ve Onur Şenay oyunculuk, Ebru Çapraz dans, Gülhan Eralp ise gitar eğitimi veriyor. Merkezde ayrıca üst katta 200 kişilik tiyatro ve konser salonu yer alıyor. Kamuran Akkor, 1990 yılların sonunda bıraktığı sahne hayatını kendi sanat merkezi KATS’da 2016’da kendi korosuyla sahne almaya başlayacak.

Albümlerinden Bazıları:

1974 – Kader Çıkmazı, 1986 – Sev Yeter, 2004 – Yüzde Yüz, 2004 – Kraliçe ve Müzik, 2005 – Reyhan, 2010 – Arabeske Devam, 2015 – Bir Teselli Ver, 2015 – Döner Çarkı Felekler.

KAYNAKÇA: Kamuran Akkor (turkiyegazetesi.com.tr, erişim: 12 Ocak 2016), Kamuran Akkor (radyonefes.net, erişim: 12 Ocak 2016), Kamuran Akkor (hayat.sozcu.com.tr, erişim: 12 Ocak 2016), Kamuran Akkor (sinematurk.com, erişim: 12 Ocak 2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör