Cemil Özeren

Müzisyen

Doğum
Ölüm
20 Kasım, 2012

Müzisyen (D. 1966, Bandırma / Balıkesir - Ö. 20 Kasım 2012, İstanbul). Üniversiteyi İzmir’de tamamladı. Üniversite yıllarından beri arkadaşı olan Erhan Güleryüz’le 1996 yılında Ayna Grubunu kurdu. Cemil Özeren, Bodrum’da kendi rock ağırlıklı grubu ile müzik çalışmalarını sürdürürken, Erhan Güleryüz ise “Güller Açtı” ve “Garibim” adlı solo albümlerinden sonra grup kurmak istiyordu. Özeren, Güleryüz’ün teklifiyle İstanbul’a geldi ve Ayna grubunun temelleri böylece atılmış oldu.

Cemil Özeren, Ayna grubuna katılmadan önce üniversite yıllarında Entalpi adlı gurubunu kurarak grupta solist ve basçı olarak görev yaptı. Sanatçı, 1985 yılında “Ölünce Sevemezsem Seni”, “Tozpembe Hayaller” şarkılarını ilk olarak Entalpi grubunda söyledi Ceylan ezgisini de yine önce Entalpi konserlerinde kullandı. Ayrıca bu grupla “Bir Damla Kan”, “Artık Hiç Sabah Olmayacak” gibi hard rock ağırlıklı parçaları seslendirdi.

Ayna Grubu “Ceylan” adlı parçayla oldukça büyük beğeni topladı. Anonim bir halk türküsü olan bu şarkı grubun rock tarzındaki yorumuyla bir anda müzik listelerinde en üst sıralara çıktı. Grup albümlerinde halk müziğinden örneklerini rock ve hicaz motifleriyle süsleyerek yeni bir tarz oluşturdu. Yurt çapında çok sayıda konserlerle Anadolu dinleyicisinin gönlünde taht kurdu.

Ayna Grubu, Cumhuriyet'in 75. yılı kutlamalarında Başbakanlık tarafından özel olarak görevlendirildi. “Gittiğin Yağmurla Gel” ile başlayan bu yolculuk 2002 senesinde “Bostancı Durağı” albümünden sonra son buldu ve ikili yollarını ayırdı. Cemil Özeren daha sonra Destan grubuna katıldı. 2012 yılı başında 'Cemi Cümle' adlı solo albüm yaptı.

Cemil Özeren 20 Kasım 2012 tarihinde bir süredir tedavi gördüğü Bahçelievler Medical Park hastanesinde karaciğer yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu ve Büyükçekmece’de toprağa verildi.  Sanatçının genç yaşta ölümü tüm sevenlerini üzüntüye boğarken, cenaze öncesi eski grup arkadaşı Erhan Güleryüz, sanatçıyla yeni bir solo albüm çalışması yapmayı planlamış olduklarını söyledi.

KAYNAKÇA: Cemil Özeren vefat etti (milliyet.com.tr, 20.11.2012), Cemil Özeren hayata kırgın veda etti (sabah.com.tr, 21.11. 2012), Herkese kına yollayacağım (hurriyet.com.tr, erişim: 25 Kasım 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör