Sevan Nişanyan

Dil Bilimci, Yazar

Doğum
21 Aralık, 1956
Eğitim
Yale Üniversitesi Columbia Üniversitesi
Burç

Yazar, dil bilimci. 21 Aralık 1956, İstanbul doğumlu. Ortaöğrenimini Işık Lisesi ve Robert Kolejinde tamamlayarak ABD’ye gitti. Yale ve Columbia üniversitelerinde tarih, felsefe ve Güney Amerika siyasal tarihi üzerine eğitim gördü. 1984-1985 yıllarında Commodore 64 adlı kişisel bilgisayarı (PC) Türkiye'ye getiren firmanın kurucusu ve yöneticisi oldu. Bilgisayar programcılığı ile ilgilendi, çeşitli konuşma ve konferanslara katıldı. Türkiye'nin ilk popüler bilgisayar dergisi olan Commodore'u kurup orada Baytan Bitirmez imzasıyla yazılar yazdı.

Dünyanın birçok farklı bölgesini gezen Nişanyan, İngiliz ve Uzakdoğu yayınevleri için gezi kitapları kaleme aldı. 1998’de Küçük Oteller kitabını yayımladı. Türk turizmine kitle turizmi dışında yeni bir yön kazandırma çabası olarak yorumlanan bu kitabı her sene yenileyerek bir referans kitap haline getirdi.

1995’te eşi Müjde Nişanyan ile birlikte İzmir'in Selçuk ilçesinin Şirince köyüne yerleşerek geleneksel mimari dokuyu korumak ve canlandırmak için yaptığı çalışmalarla tanındı. Eski köy evlerini geleneksel tarzda onararak oluşturduğu Nişanyan Evleri adlı otel 1999'da işletmeye girdi.

Türkçenin etimolojisi üzerine ilk kapsamlı bilimsel çalışma olan Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü adlı çalışmasını tamamladı; aynı sözlüğün popüler bir özeti olan Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı adlı kitabı yayımlandı. Agos ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 2009'dan itibaren Anadolu yer adlarına ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma başlattı ve çalışmanın ilk ürünlerini 2010’da Adını Unutan Ülke: Türkiye'de Adı Değiştirilen Yerler Sözlüğü adıyla kitap olarak yayımladı.

Sevan Nişanyan'a 2004'te İnsan Hakları Derneği tarafından Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü, 23 Eylül 2016'da Ermenistan Diaspora Bakanlığı tarafından William Saroyan Ödülü verildi.

Sevan Nişanyan, medyada daha çok İslam dinine ve Hz. Peygamber (sav)'e defalarca hakaretleri ve yasalara aykırı fiillerden aldığı hapis cezalarıyla yer aldı. Yazdığı bir yazıda çirkin nitelendirmelerde bulunarak Hz. Muhammed'e (sav) hakaret ettiği için hakkında dava açılan Sevan Nişanyan, mahkemece suçlu görülerek Mayıs 2013'te 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Nişanyan’ın sabıkasında 3 aydan fazla hapis cezası bulunduğuna dikkat çekerek verilen cezayı ertelemedi.

2014 yılında İzmir’in Selçuk İlçesi’nin turistk köyü Şirince’de SİT alanındaki arazine iki kez mühürlenmesine rağmen ev yaptığı gerekçesiyle aldığı 2 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından da onanan yazar Sevan Nişanyan, Torbalı Açık Cezaevi’ne giderek teslim olurken, "Yaptıklarımdan pişman değilim. Yaptıklarımla gurur duyuyorum" dedi.

ESERLERİ:

Küçük Oteller Kitabı (1998…2008, her yıl), Meraklısı İçin Karadeniz Rehberi, Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler, Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü, Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler - The Undiscovered Places of Turkey (Müjde Nişanyan ile, 2000), Ankara’nın Doğusundaki Türkiye - Meraklısı İçin Gezi Rehberi - Eastern Turkey A Travellers Handbook (Müjde Nişanyan ile, 2006), Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü (genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 3. Basım, 2007), Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru (2008), Kelimebaz-I (2009), Adını Unutan Ülke: Türkiye’de adı değiştirilen yerler sözlüğü (2010).

ÖYKÜ: Sözlerin Soyağacı: Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı.

KAYNAKÇA: İhsan Işık Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007) – Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013), Necmiye Alpay / İki Kökenbilim Kitabı (Radikal Kitap, 10.1.2003), Emel Armutçu / Siyasete Bulaşan Gezi Kitabının Yazarı Sevan Nişanyan (söyleşi, Hürriyet Pazar, 21.5.2006), Sevan Nişanyan'a peygambere hakaret suçundan hapis! (bugazete.com, 22 Mayıs 2013), Sevan Nişanyan tutuklandı! (milliyet.com.tr, 0201.2014).

 

SEVAN NİŞANYAN CEZAEVİNDEN FİRAR ETTİĞİNİ TWİTTER'DAN DUYURDU

SEVAN NİŞANYAN CEZAEVİNDEN FİRAR ETTİĞİNİ TWİTTER'DAN DUYURDU

 

Yazar Sevan Nişanyan'nın Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan firar ederek yurt dışına çıktığı iddia edildi. Nişanyan firarını, sosyal medya hesaplarından, “Kuş uçtu. Darısı geride kalan 80 milyonun başına” paylaşımı ile duyurdu. DHA'ya konuşan Nişanyan, "Cezaevindeydim, artık değilim. Cezaevine dönmeyi de düşünmüyorum" dedi. Sevan Nişanyan, Şirince’de SİT alanındaki araziye iki kez mühürlenmesine karşın inşaat yaptığı gerekçesiyle 9 ayrı suçtan 11 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yazar Sevan Nişanyan'ın açık cezaevinden firar ettiği ortaya çıkarken yurt dışına çıktığı iddia ediliyor.

Nişanyan firarını, sosyal medya hesaplarından, “Kuş uçtu. Darısı geride kalan 80 milyonun başına” paylaşımı ile duyurdu.

hurriyet.com.tr'nin edindiği bilgilere göre Nişanyan'ın bugün sabah 09.45'te cezaevine teslim olması gerekiyordu. Ancak Nişanyan'ın akşam saatlerine kadar teslim olmadığı öğrenildi.

 

Sevan Nişanyan cezaevinden firar ettiğini Twitterdan duyurdu

 

’Cezaevindeydim, Artık Değilim’

 

DHA’nın cep telefonundan ulaştığı Nişanyan, "Cezaevindeydim, artık değilim. Cezaevine dönmeyi de düşünmüyorum" dedi. Türkiye’de mi yoksa yurtdışında mı olduğu sorusuna ise "Nerede olduğunu ben de bilemiyorum" diye yanıtlayanÿNişanyan, firarıyla ilgili olarak ise "Darısı zulüm mağduru olan herkesin başına" dedi.

 

Profil Fotoğrafını Değiştirdi

 

Sevan Nişanyan akşam saatlerinden sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki profil fotoğrafını değiştirdi. Nişanyan’ın, havada süzülen bir kuş fotoğrafını profil fotoğrafı yaptığı görüldü.

 

Son dakika: Sevan Nişanyan cezaevinden firar ettiğini Twitterdan duyurdu

 

Neler Olmuştu?

 

İzmir'in Selçuk İlçesine bağlı kırsal Şirince Mahallesi’nde bir kilometre mesafedeki kendine ait araziye yaptığı 60 metrekarelik evin inşaatı arazinin SİT olduğu gerekçesiyle iki kez mühürlenmesine rağmen tamamlayan Nişanyan, hakkında Selçuk 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde davalar açılmıştı.

Suçun mükerrer olarak işlendiği gerekçesiyle açılan davalar 2013 yılında kesinleşmeye başladı. Nişanyan bunun üzerine 2 Ocak 2014 tarihinde Torbalı Açık Cezaevi’ne konuldu. Aradan geçen süreçte farklı cezaevlerine cezasını çekmeyi sürdüren Nişanyan, disiplin suçu işlediği gerekçesiyle bir ara kapalı cezaevine de konuldu. Nişanyan son olarak Foça Açık Cezaevi’nde bulunuyordu.

KAYNAK: Son dakika: Sevan Nişanyan cezaevinden firar ettiğini Twitter'dan duyurdu (hurriyet.com.tr, 14.07.2017).

Yazar: hurriyet.com.tr, 14.07.2017

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör