Müfide İlhan

Eğitimci, Siyasetçi

Doğum
19 Şubat, 1912
Ölüm
02 Şubat, 1996
Eğitim
Muallim Mektebi (Ankara Devlet Konservatuvarı)
Burç

Eğitimci, siyasetçi, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı (D. 19 Şubat 1912, Mersin -  Ö. 2 Şubat 1996, Bodrum / Muğla). Mareşal Fevzi Çakmak’ın yeğenidir. Babası teğmen Nafiz Çakmak, Fevzi Çakmak’ın erkek kardeşi ve Mustafa Kemal’in Çanakkale Conkbayırı’nda şehit düşen askerlerdendi..

Müfide İlhan’ın çocukluk yılları işgal altındaki İstanbul’da geçti. İlkokul çağında amcası Fevzi Çakmak’ın yanında Atatürk’ün huzuruna çıkarak elini öptü, amacı torpil değil, öteki şehit çocuklarıyla birlikte bir yatılı okula gidebilmekti. İlkokulu Ankara’da Mareşal’in çocuklarıyla birlikte okudu. Ortaöğrenimini ise İstanbul’da Kandilli Kız Lisesi’nde yaptı. Daha sonra Muallim Mektebi’ni bitirerek Cumhuriyet’in aydınlık öğretmenlerinden biri oldu.  

Müfide Hanım, aslen Mersinli olan Dr. Faruk İlhan’la tanışıp evlendi.  Eşinin görevi nedeniyle yurdun çeşitli illerinde öğretmenlik yaptı; 1946 yılında Mersin’e yerleştiler. Eşi Faruk İlhan’ın babası Galip İlhan, Mersin’in ilk belediye başkanıydı. Müfide İlhan; 1950 yılında Mersin’de Belediye Meclisi üyeleri tarafından belediye başkanı olarak seçildi. Bir süre sonra da kendi isteğiyle bu görevden ayrıldı.

Demokrat Parti (DP)’den ayrılmasının ardından Mersin’de kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte “Müstakilleri Destekleme Cemiyeti” adlı bir dernek kurdu ve bir süre Mücadele adlı bir dergi çıkardı. İzmit’te, Türk Kadınlar Birliği’nin şubesini kurdu. Ankara’da özel bir anaokulu açtı. Ancak maddi yetersizlikler yüzünden kısa süre sonra bu okulu kapattı. Almanya’da Türk çocuklarını Alman okullarına hazırlama sınıflarında öğretmenlik yaptı. İstanbul’da kurulan Mersin Liseliler Derneği’nin üyesiydi. Bir kalp yetmezliği sonucunda öldü. Mersin’de bir mahalleye ve bir ilköğretim okuluna adı verildi.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör