Siraceddin Öztoprak

Hukukçu, Araştırmacı, Yazar

Doğum
05 Temmuz, 1949
Eğitim
İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Mehmet Siraç Öztoprak

Hukukçu, araştırmacı yazar. 5 Temmuz 1949, Diyarbakır doğumlu. Asıl adı Mehmet Siraç Öztoprak’tır. Güneydoğu Anadolunun tanınmış İslam âlimlerinden Molla Sadreddin Öztoprak’ın oğludur. Beş yaşından itibaren babasının öğrencileri arasına katıldı. Sekiz yaşına gelinceye kadar; Kur’an-ı Kerim’i, akaid ilmine özlü bir eser olan Ni’metü’l-İslam ve şafii fıkhına dair özlü eserlerden Gayetü’l İhtisar’ı okudu. Ardından Kürtçe manzum eserlerden Şeyh Ahmed’î Hanî’ye ait Nevbuhar’ı ezberledi. Resmi öğrenimine başlayarak; Diyarbakır Süleyman Nazif İlkokulu, Diyarbakır İmam Hatip Okulu (1969), İstanbul Pertevniyal Lisesi (1970), İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (1973) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini (1975) bitirdi. Resmî eğitimi süre-since, tatil dönemlerinde babasından ders almaya devam etti. Emel Öztoprak ile evli; Feyzullah Sacid, Sacide Yekta, Abdullah Abid adlarında üç çocuk babasıdır.

Eğitimini tamamladıktan sonra, 1973’ten itibaren, mezunu olduğu Diyarbakır İmam Hatip Lisesinde meslek dersleri öğretmenliğine başladı. Hukuk Fakültesini bitirince öğretmenliği ile birlikte serbest avukatlık mesleğini de yapmaya başladı. Çalışmalarını yine öğretmelik ve avukatlık birlikteliğinde Bursa’da sürdürüp, 1998’de emekli oldu. Aynı yıl memleketi Diyarbakır’a döndü ve çalışmalarını serbest avukatlık yaparak sürdürdü. Çevresinde ilminin yanı sıra güzel ahlâkıyla da tanınan Siraceddin Öztoprak, öğretmenlik ve avukatlık mesleğini icra ettiği süre boyunca da, ilk ve son hocası olan babasından; Arap dili grameri, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Kelâm ilimlerine dair kitapları ve Şeyh Sa’dî’nin Gülistân’ını okudu. Üstad-ı evvel’inin (babasının) Farsça, Arapça ve Türkçe şiir külliyatından yararlanmaya devam etti.

ESERLERİ:

BİYOGRAFİ-ANI: Şark Medreselerinde Bir Ömür (babası Sadreddin Öztoprak’ın anıları, yay. haz., 2003).

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Kur’ân Kıraâtı – Kıraât-ı Aşere (2005), Tefsir Sohbetlerim (2014).

HAKKINDA: Prof. Dr. Hulusi Kılıç / Sunuş (Şark Medreselerinde Bir Ömür, 2003), Ali Bulaç / Şark Medreselerinden Kentli Sûfî Kadınlara (Zaman, 13.01.2004), İhsan Işık / TEKAA (2006) - Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

RUHUMUN HEYKELİSİN DİYARBEKİR

Dicle’nin sularında batan dilruba güneşleri

Andıkça yürek sızlatıyor halinin kederi

 

Ey Medeniyetler beşiği Yaşlı Delikanlı!

Kim olmaz ki sana olan sevdanın derbederi.

 

Güzelliğine denk ancak masallardaki peri

Ruhumun mermerine kazıdığım bu can yeri

 

Ashap kanlarıyla bezenmiş bir karanfil gibi

Yüreğimde saklı, sende doğduğum günden beri.

 

Hangi dualar okunmuş Halidî iklimine

Kimdi veren o kılıcı Süleyman'ın eline

 

Kimler yatıyor sende kimler, çok iyi bilirim.

İkliminde ölmek mi ? “o gün bayramımdır” derim.

 

Yeniden gül koksun diye bağlarının seheri

Tereddütsüz hemen Kurban ederim ben bu seri

 

Diyarbekir’imin ufkunda esen deli rüzgar!

Bilmem ki, peş peşe gelen bu kaçıncı sonbahar?

 

(1991)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör