Rüştü Onur

Şair

Doğum
Ölüm
02 Aralık, 1942

Şair (D. 1920, Devrek / Zonguldak - Ö. 2 Aralık 1942, İstanbul). İlköğrenimini Devrek’te yaptı. Kastamonu Lisesindeki öğrenimini rahatsızlığı nedeniyle yarıda bırakarak (1940) Zonguldak Kömür İşletmesinde memurluk yaptı. Bir süre maliye memuru olarak çalıştı. Yakalandığı verem hastalığının tedavisi için İstanbul’a götürüldü. 1942’de iyileşerek sanatoryumdan çıktı. Evlenerek İstanbul’a yerleşti. Eşi tifodan ölünce üzüntüden içkiye başladı. Bir gece akciğerinden gelen kanla boğularak öldü. Şiirleri, üzerine yazılanlarla birlikte ölümünden sonra Salah Birsel tarafından Rüştü Onur (1956) adlı bir kitapta toplandı. Doğal insancıl duygularla ve yaşına göre yazdığı olgun ve başarılı şiirleriyle tanındı. Rüştü Onur'un "Aralık Kalsın Kapım" adlı şiiri Balıkesir Yeni Seri Kaynak'ta (Mayıs 1949, sayı: 13) yayımlandı.

“Rüştü Onur, görünüşte daha alçakgönüllü, daha çekingendir. Belki de bu çekingenlik, şair olarak kendine güvenin, yaptığına inanmanın rahatlığından gelmektedir. Ama Muzaffer Tayyib de Rüştü Onur da daha çok dünyayı tanımanın, dünyayı tatmanın şaşkınlığı ve sevinci içindedirler. Çok şiir okumuşlardır, okumaktadırlar; sağlam sezgileri vardır. Yaşamayı severler. Delikanlılıklarının, şiiri delikanlıca sevmenin bütün tatları ve acemilikleri vardır şiirlerinde. İddiaları yoktur. Şiir okumanın ve dünyayı şiirden sevmenin verdiği rahatlıkla, kendilerini etkileyen her konuyu şiir haline getirirler. Tutsun tutmasın. Şiirleri, bir bakıma, alışılmış ölçüleriyle şiir değil bir çeşit hatıra defteri niteliğindedir; aslında bütün tatları da buradan gelir.” (Turgut Uyar)

KAYNAK: Nurullah Ataç / Rüştü Onur-Bir Şair Ölmüş (Cumhuriyet, 11.2.1943), Turgut Uyar / Bir Şiirden (1982), Mehmet Yaşar Bilen / Rüştü Onur’un Hayatı ve Sanatı (1983), Yurt Ansiklopedisi (c. X, 1984), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), TBE Ansiklopedisi (c. 2, 2001), Selahattin Tuncer / Erken Ölen Bir Şair Rüştü Onur (Türk Dili Dergisi, sayı: 92, Eylül-Ekim 2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

İTİRAF

I

Size açabilmeliydim içimi

Geceler yalnız size

Ve yüzüm kızarmadan

Çocukluğumun küçük aşklarını

Anlatabilmeliydim

Geceler yalnız size.

 

II

Benim de aşklarım oldu

Ve alabildiğine günahlarım.

Halbuki bigünah olmak istedim

Bütün ömrümce.

 

III

Anam,

Ben topaç çevirirken sokakta,

Benim güzel oğlum

Paşa olacak derdi...

Halbuki ben hâlâ

Topaç çeviriyorum sokakta.

ŞAİR LEYLA SOKAĞI

Payıma düşen toprak parçası

Senin de payına düşer.

Ayrılık gayrılık yok

Ölüm nefesinde nasıl olsa.

Amma henüz vakit erken

Daha gün

Karşı apartmanın balkonunda

Dur bakalım hele

Ben salata satayım

Şair Leylâ Sokağı’nda

Sen gene koş

Bez fabrikasındaki

Tezgâhının başına.

Ölüm içimde

Ölüm dışımda

Ölüm talihsiz aşımda

Ölüm kuru başımda

Teselli benim gözyaşımda.

 

 

ARALIK KALSIN KAPIM

ARALIK KALSIN KAPIM

 

RÜŞTÜ ONUR

 

Biri var kapımda,

Kimdir nereden gelir bilinmez.

Sigarası kibriti var mı?

Sorsam beni hatırlar mı?

Kimbilir?

Kapıyı arala yavrum,

Aralık kalsın kapım.

 

(Yeni Seri Kaynak, Mayıs 1949, sayı: 13)

RÜŞTÜ ONUR’UN BALIKESİR’DE BASILAN BİR ŞİİRİ

RÜŞTÜ ONUR’UN BALIKESİR’DE BASILAN BİR ŞİİRİ

 

İBRAHİM OLUKLU

 

Balıkesir’de 1994’ten bu yana yaptığım araştırmalarda birçok yazarın/şairin ilk ürünlerine ulaştım. Orhan Veli (Kanık), Attilâ İlhan (İlk öyküsü “Geceleyin Rüya Görürüz”), Bülent Ecevit, Sabri Altınel, (hem düzyazı hem şiir), Mehmet Başaran, Fahri Erdinç, Mustafa Seyit Sutüven (hem düzyazı hem şiir), İsmet Kür (şiir), Pınar Kür (şiir) bunlardan bazılarıydı.

Bunların dışında Yahya Kemal Beyatlı’nın, Reşat Nuri Güntekin’in, Elif Naci’nin, Rasim Adasal’ın yazıları (Balıkesir Postası gazetesi) basılıyordu.

Üç kez çıkarılan Kaynak dergisinin, ikincisi olan Yeni Seri/Kaynak (Arif Hikmet Par yönetiyor.) dergisinde Edip Cansever, Sunullah Arısoy, Arif Hikmet Par, Ercüment Uçarı, Sabih Şendil, Avni Dökmeci, Halil Soyuer, Muzaffer Tayyip Uslu, Salâh Birsel, Orhan Murat Arıburnu, Muhteşem Sünter, Necati Cumalı, Ümit Yaşar Oğuzcan, Nahit Ulvi Akgün, Hasan Basri Çantay, Bekir Sıtkı Erdoğan, Falih Rıfkı Atay’ın da yazı ve şiirleri basılıyordu.

Bu yıl yaptığım bir taramada gördüm ki Rüştü Onur’un “Aralık Kalsın Kapım” adlı şiiri de yer alıyor aynı dergide.

Rüştü Onur’un bütün şiir, yazı, mektup ve ardından yazılanların derlendiği kitapta (*) bu şiir altında “Salâh Birsel’e tarihsiz mektubundan” açıklamasıyla basılıyor.

O dergide basılan yazımıyla aktarıyorum. Çünkü kitaptakinden farklı yerler var:

 

ARALIK KALSIN KAPIM

 

Biri var kapımda,

Kimdir nereden gelir bilinmez.

Sigarası kibriti var mı?

Sorsam beni hatırlar mı?

Kimbilir?

Kapıyı arala yavrum,

Aralık kalsın kapım.

 

(Yeni Seri Kaynak, Mayıs 1949, sayı: 13)

 

(*) Rüştü Onur, Şiirleri, Yazıları, Mektupları ve Ardından Yazılanlar, İbrahim Tığ,  Kaynak Yayınları, 2. Baskı, sayfa: 114.

Yazar: İBRAHİM OLUKLU
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör