Ömer Zekâi Baloğlu

Bakan, Milletvekili, Devlet Adamı, Siyasetçi, Yazar

Doğum
Ölüm
06 Şubat, 2014
Eğitim
Adana Öğretmen Okulu, Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü

Siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan, yazar (D. 1926, Akşehir / Konya – Ö. 6 Şubat 2014, İstanbul). Konya milletvekillerinde Mustafa Baloğlu'nun babasıdır. Adana Öğretmen Okulu ile Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nden mezun oldu. Gaziantep Lisesi Fransızca öğretmenliği, İsviçre Bölgesi (İsviçre, Almanya, Avusturya ve İtalya) Öğrenci Müfettişliği ve Kültür Ataşeliği Sekreterliği, MEB Dış Münasebetler Şube Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı, Millî Eğitim Planlama Kurulu Genel Sekreterliği, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği, Bakanlık Başmüfettişliği, Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Sadi Irmak Hükümeti’nde Parlamento dışından Gençlik ve Spor Bakanı oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.

Ömer Zekâi Baloğlu, vefatından birkaç gün önce İstanbul Kadıköy'deki evinde düşerek başını yere çarpmış, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. 6 Şubat 2014 günü, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Baloğlu, bugün hastanede hayatını kaybetti. Baloğlu'nun cenazesi, 8 Şubat 2014 Cumartesi günü öğle namazına müteakip memleketi Konya’nın Akşehir ilçesindeki Nasreddin Hoca Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ESERLERİ:

Türkiye’de Eğitim, Sorunlar ve Değişim İçin Yapısal Uyum Önerileri, Daha Sağlıklı Bir Demokrasi ve Sivil Toplum İçin Türkiye’de Vakıflar ve Dernekler, Sorunlar ve Değişime Yapısal Uyum Önerileri, AB Adaylık Sürecinde Türkiye’de Dernekler ve Vakıflar.

KAYNAK: Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu'nun Akrabası Eski Bakan Vefat Etti (konyahberler.com, 6 Şubat 2014), TYB Kültür ve Sanat Yıllığı (2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör