Celalzade Salih Çelebi

Tarihçi

Doğum
Ölüm
-

Tarihçi (D. 1493, Vulçitrin - Ö. 1565). Nişancı Celâlzâde Mustafa Çelebi’nin küçük kardeşidir. Medrese tahsilinden sonra İstanbul’da İbn Kemal Ahmed Şemseddin’in derslerine devam etti. Meşhur hattat Şeyh Hamdullah’tan yazı meşk ettiği için yazısı güzeldi. Hayreddin Efendi’nin talebeleri arasında mülâzım oldu. E-dirne’de Saraciye Medresesi müderrisliğine gönderildi. Bu görevi sırasında Kanuni’nin Belgrad, Rodos ve Budin seferlerine dair eserlerini kaleme aldı. Ayrıca Veziriazam İbrahim Paşa’nın faaliyetleri hakkında yazdığı ve muhtemelen ağabeyi Mustafa Çelebi vasıtasıyla Paşaya sunduğu manzumeleri çok beğenildi ve görevi İstanbul Murad Paşa Medresesine nakledildi. Burada uzun süre müderrislik yaptıktan sonra Divanyolu’ndaki Atik Ali Paşa Medresesine geçti (1535). Veziriazam Ayas Paşa’ya yazdığı kasideleri beğenilerek bir süre sonra Sahn-ı Seman müderrisliğine getirildi (1536). Bu sırada Kanuni’nin isteği üzerine Firûz Şah hikâyelerini kısa zamanda Farsçadan Türkçeye çevirerek padişaha sundu. Ardından da Edirne Bayezid Medresesi müderrisi oldu (1542). 1554’te Halep kadılığına tayin edilince buraya gitmek zorunda kaldı, iki ay sonra Mısır Beylerbeyi Hadım Davud Paşa hakkındaki ithamları araştırmak ve Mısır evkafını teftiş etmekle görevlendirildi, bu zor işi de kısa zamanda tamamlayarak İstanbul’a döndü. Hayatının bundan sonraki yıllarını Eyüp Nişancasında ağabeyi Mustafa Çelebi’nin camii yakınındaki evinde, çok sevdiği müderrislik ve eser yazmakla geçirmiş, imkanı olduğu halde daha yüksek görevlere yükselmeyi hatırına bile getirmemişti.

Salih Çelebi yüksek ilmi bilgisi, nesir ve nazım sahasındaki yeteneği, özellikle fıkıhtaki uzmanlığı, ahlaki üstünlüğü, dürüstlüğü ve hakbilirliği ile kendisini tanıtmış, zamanın bilginleri arasında da mevki sahibi olmuş, telif ve tercüme olmak üzere çeşitli eserler meydana getirmiştir. Kendisi Mısır, Şam ve Halep kadılıklarında bulunduğu sırada, zorbaların ve zalimlerin hareketlerini görüp haksızlıklara mani olamamaktan kaynaklanan ümitsizlikle kadılık mesleğini terk etmişti.

ESERLERİ:

TARİH: Târîh-i Sultan Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkışından itibaren 1528 yılına kadar geçen olayları içine alır) , Tarih-i Mısır (başlangıcından 1546 yılına kadarki Mısır tarihi).

ÇEVİRİ: Tercüme-i Cevâmiu’l-Hikâyât ve Levâmiu’r-Rivâyât (Tarih ve ahlâka dair olan eserde yer yer konulara uygun hikayeler de anlatılmıştır), Kıssa-i Behmen Şâh b. Fîrûz Şâh (Kıssa-i Fîrûz Şâh Tercümesi).

ŞİİR: Divan (‘Salih’ ve ‘Salâhî’ mahlaslarıyla yazdığı Arapça, Farsça ve Türkçe şiirlerin, gözlerine perde indikten sonra, hatırında kalanlarının dikte ettirilmesiyle meydana gelmiştir).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör