Saffet Arıkan

Bakan, Milletvekili, Asker, Diplomat, Devlet Adamı, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
Eğitim
Harp Akademisi

Asker, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, diplomat, bakan (D. 1888, Erzincan  - Ö. 1947, Ankara). Askerlik öğrenimi gördü. Harp Akademisini kurmay yüzbaşı olarak (1910) bitirdi. Bir süre Yemen’de görev yaptı ve Ça­nakkale Savaşları'na katıldı. Irak ve Doğu cephelerinde savaştı. 1920'de İstanbul'un işgalinden birkaç gün önce Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve burada Batı Cephesi Kurmay Baş­kanı olarak görev aldı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra askeri ataşe olarak Moskova’da görevlendirildi. 1925-31 yılları arasında Cumhuriyet Halk Parti (CHP) genel sekreterliği yaptı.

Saffet Arıkan, 1935'te Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirildi. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Başbakan İsmet İnönü’nün eğitim konusundaki düşüncelerini yakından bildiği için, öncelikle ilköğre­tim sorununu çözmek üzere çalıştı. Bu doğrultuda eğitmen kursları ve köy enstitülerinin başlangıcı olan köy öğretmen okulları onun zamanında açıldı. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı (1940-41) ve Berlin Büyükelçiliği (1942-44) yaptı. En önemli etkinliği mil­li eğitimde “İlköğretim seferberliği” denilen hareketi başlatmış olmasıdır.

 KAYNAK: Türkiye Ansiklopedisi 2 (1974).   Yurt Ansiklopedisi (4. cilt, 1982), Milliyet Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi (1. cilt, 1986),

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör