Nejat Eczacıbaşı

Kimya Bilimcisi, Anı Yazarı, İş İnsanı, Yazar

Doğum
05 Ocak, 1913
Eğitim
Heidelberg Üniversitesi (Almanya) Kimya bölümü
Burç
Diğer İsimler
Nejat Ferit Eczacıbaşı

Kimya doktoru, iş adamı, anı yazarı (D. 5 Ocak 1913, İzmir - Ö. 6 Ekim 1993, Pensilvanya / ABD). Tam adı Nejat Ferit Eczacıbaşı’dır. Kimya Doktoru, iş adamı, sanayici Süleyman Ferit Eczacıbaşı’nın oğludur. İzmir Robert Kulübü’nün kurucu üyelerinden ve sivil toplum lideridir. Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusudur. Robert Kolej'i (1932) ve Almanya'da Heidelberg Üniversitesi Kimya Bölümünü bitirdi (1934). Amerika'da Chicago Üniversitesi'nde yüksek kimya öğrenimi gördü (1934-1935). Almanya'ya dönerek Berlin Üniversitesi'nde kimya doktorasını tamamladı (1935-1938), Kaiser Wilhelm Enstitüsü'nde biyokimya araştırmaları yaptı (1938-1939).

Eğitimlerinden ötürü bilimsel ve sistematik bir evrensel bakış açısı geliştirmiş olan Eczacıbaşı’nın vazgeçilmez ilkesi toplumumuz insanlarının daha iyi bir yaşama nasıl kavuşabileceği düşüncesiydi. İlk olarak vitamin hapları ve vitaminli bebek maması üreten küçük bir laboratuar açtı ve daha sonra 1941 yılında İstanbul Kartal’da Eczacıbaşı Seramik Fabrikası ve Eczacıbaşı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi kurdu. İlerleyen yıllarda İpek Kağıt Sanayi Fabrikası’nı kurarak bu fabrikayı holdinge dönüştürmeyi başardı.1950-90 yıllarında ise holdingine ilaç, yapı gereçleri, temizlik kağıtları, sağlık bakım ürünleri, sermaye piyasası, dış satımlar ve bilgi iletime kadar varan atılımlarını sunmakla meşgul oldu.

Nejat Eczacıbaşı'nun kurucusu olduğu Eczacıbaşı Holding, 1969 yılında 180 milyon TL. ödenmiş ser- ^mayeyle kuruldu. Levent'teki ilâç fabrikası, Kartal - Maltepe'­deki seramik fabrikası, ipek kâğıt sanayii, holdinge ait başlıca kuruluşlardı. Holdingin iştirakleri arasında Kaynak Tekniği Sa­nayi ve Ticaret A.Ş. (% 31, 2), Dosan Konserve ve Ticaret A.Ş. (% 28,9), Ansa Antibiyotik ve İlâç Hammaddeleri Sanayi A.Ş. (yüzde 24,4), Tekirova Enternasyonal Turizm A.Ş. (% 20), Tam Sigorta A.Ş. (% 10), Toplu Kont Holding (% 6, 25) yer alır. Holding, ayrıca 1974'te 80 milyon TL. ser­maye ile Eczacıbaşı Yatırım Holding A.Ş.'yi kurdu.

Öncü girişimleriyle tanınan Eczacıbaşı, yaratıcı bireyin girişim özgürlüğüne, sosyal sorumluluklara en uygun çözümler getirmek için büyük uğraşlar vermiştir ve adının uygar yarınlar öncüsü olarak anılmasını sağlamıştır. "Özel girişimde gerçek ölçü toplumun varlığını artırmadaki başarı düzeyidir ve başarı, kolay yolları değil, yeni ve daha ileri yöntemleri göze alabilenlerindir" gibi öğütleri, kulak ardı edilemez öğütlerdendir. Anılarını ve çeşitli konulardaki görüşlerini kitaplaştırdı.

Nejat Eczacıbaşı, kültür ve sanata verdiği değerle de tanınmıştır. Verdiği bu önem doğrultusunda birçok vakıf kurmuş; kurucusu olduğu Türk Eğitim Vakfı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Sevk ve İdarecilik Eğitim Vakfı'nın vakıfların yöneticiliğini de başarılı bir şekilde sürdürmüştür. Avrupa Konseyi’nden madalya, Kimya Sanayi’ne katkı onur belgesi, Türk Kızılay Derneği Şeref Madalyası, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyük Liyakat Nişanı almıştı.

ESERLERİ (Anı):

Kuşaktan Kuşağa (anıları), İzlenimler, Umutlar.

KAYNAK: Türkiye Ansiklopedisi (1974, C. 2, s.750, 791, 792), Celal Ertuğ / Sivil Toplum Lideri Dr. Nejat F. Eczacıbaşı (1998), İhsan Işık / Encyclopedia of Turkey's Famous People (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör