Nefi Demirci

Araştırmacı, Yazar

Eğitim
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi

Araştırmacı yazar. 1934, Çay Mahallesi / Kerkük / Irak doğumlu. 1952’de Kerkük Lisesi’ni bitirerek, 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1959 yılında fakülteyi bitirdikten sonra Kerkük’e döndü. 1961-67 yılları arasında Kerkük Cumhuriyet Hastanesi’nde çalıştı. Uzmanlık eğitim görmek için 1967 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi. Uzmanlık eğitimini bitirdikten sonra SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1996 yılına kadar çalıştı ve emekliye ayrıldı.

Türkmen kültürünü ve davasını Türkiye ve Türk dünyasına tanıtmakta büyük çaba gösteren Demirci, 1968‘de İstanbul’da Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığına seçildi.1978 yılına kadar aralıksız olarak dernek başkanlığını yürüttü. Irak Türklerini Türkiye’de tanıtan, dertlerini, sıkıntılarını, siyasi durumlarını dile getiren ve Türk kamuoyuna anlatan o olmuş ve Türkmen davasına büyük emeği geçmiştir. Dernek başkanlığı sırasında yedi adet bülten ile birlikte Türk Dünyasında Kerkük Kitapçığı’nı, 1976’da “Mum Kimin Yanan Kerkük” adlı kendi kitabını yayımladı. İkinci kitabını olan “Dünden Bugüne Kerkük” (1990), Kerkük’ün Siyasi tarihi hakkında yayımlanan ilk kitaptır. 1997-99 yılları arasında yeni sayı Kerkük Dergisi’ni yayımladı. Büyük ilgi gören bu dergi bazı nedenlerden dolayı yayınını istemeyerek sonlandırdı.

Engin gönüllü, yardım sever bir kişi olarak tanınan yazar, değişik dergi ve günlük gazetelerde, özellikle Orkun, Yesevi gibi dergilerde Kerkük ve Türk dünyası üzerine sürekli olarak ve pek çok makale yayımladı. Türkmen siyasi mücadelesinde ayrı bir yeri olan Demirci ayrıca, ara sıra yaşadığı ve duyduğu rahatsızlıkları şiire yansıtarak duygularını ifade etmeye çalıştı. Türkmeneli İnsan Hakları Derneği’nin kurucu başkanlığını yaptı.

ESERLERİ (Araştırma-İnceleme):

Mum Kimin yanan Kerkük (İstanbul, 1976), Dünden Bugüne Kerkük (İstanbul, 1990), Ağababa Hıdır Lütfü (İstanbul, 2005), Sönmeyen Ateş, Dinmeyen Hasret Kerkük (İstanbul, 2006).

KAYNAKÇA: Şemsettin Küzeci / Kerkük Şairleri (2006), Diş Hekimi Kürşat Çavuşoğlu / Kerkük ve Türk Sevdalısı Nefi Demirci (bizturkmeniz.com, 11.03.2014).

KERKÜK VE TÜRK SEVDALISI NEFİ DEMİRCİ

KERKÜK VE TÜRK SEVDALISI NEFİ DEMİRCİ

 

KÜRŞAT ÇAVUŞOĞLU

 

Araştırmacı yazar Dr. Cüneyt Mengü’nün kaleminden güzel bir eser daha kütüphanelerdeki yerini aldı. Dr. Cüneyt Mengü’nün kaleme aldığı “Kerkük ve Türk Sevdalısı Nefi Demirci” Yalın Yayınları’ndan çıktı. Kitabın arka kapak yazısı ise şöyle:

“Kerkük ile aynı kaderi paylaşan Nefi Demirci, Türklük dünyasının tamamıyla gönül birliği içerisinde oldu ve onlarla el ele tutuştu. Bu davaya gönül verenler ile aynı safta yer aldı hep. Aklı hür, fikri hür ve vicdanı hür, milliyetçi kesimlerle çalıştı, onların güçlerine güç kattı. Yeri geldiğinde kalemini kavi tutarak Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlarına, Dışişleri Bakanlarına, Kerkükün içinde bulunduğu durumu ve burada oynanmak istenen oyunları ve Kerküklülerin içine atıldığı açmazları ve bu açmazlardan kurtuluşun yollarını gücü yettiğince anlatmaya çalıştı. Tabiri yerindeyse Allahın ona bahşettiği ömrü, Kerkük Sevdası yoluna vakfetti. Kerkük sevinince sevindi, üzülünce üzüldü, ağlayınca da ağladı. Bıkmadan, usanmadan, gece gündüz demeden, kar-kış demeden gün oldu Anadolunun en ücra köşelerine kadar gitti, gün oldu Misak-ı Milli sınırlarının ötesinde Kerkükün sesi olmaya çalıştı. Bunlara karşılık 1967 - 2003 yılları arasında Irakta yönetimi elinde tutan Baas Rejimi tarafından, Nefi Demircinin Kerküke girmesi yasaklandı.”

Dr. Nefi Demirci: “ Irak Türklerinin mücadelesine başladığından beri kendisine yüzlerce plâket, teşekkür, takdir verildiğini, bunların kendisi için değerli olduğunu, fakat sağlığında kendi adıyla, şahsında Irak Türklerinin davasını da anlatan bir kitap yazılmasının kendisi ve ailesi adına büyük bir onur ve mutluluk olduğunu” söyledi.

Bu kitap Dr. Nefi Demircinin özel hayatı ve Türkmeneli Bölgesine yönelik sesine, ses olunmaya çalışacaktır. Geçmişten günümüze ve de geleceğe ışık tutacak sayısız bilgiyi içinde barındırıyor...

Yazarımıza değerli eserinden dolayı tebrik eder, başarıların devamını dileriz.

KAYNAK: Diş Hekimi Kürşat Çavuşoğlu / Kerkük ve Türk Sevdalısı Nefi Demirci (bizturkmeniz.com, 11.03.2014).

Yazar: KÜRŞAT ÇAVUŞOĞLU
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör