Halide Eşber

Senaryo Yazarı, Oyuncu, Roman Yazarı

Doğum
28 Şubat, 1965
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Halide Eşber Ç. Güvenç

Romancı, senaryo yazarı, dizi oyuncusu. 28 Şubat 1965, Bandırma / Balıkesir doğumlu. Tam adı Halide Eşber Ç. Güvenç. Çamlıca Kız Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü mezunu. Bir süre tiyatro, desen ve kukla sanatı üzerine çalıştı. İngiltere’de burslu olarak oyunculuk eğitimi gördü. TRT ve özel televizyon kanallarında yayımlanan dizi filmlerde oyunculuk ve metin yazarlığı yaptı.

Edebiyat hayatına çeşitli dergi ve gazetelerdeki yazıları ve TRT İstanbul Radyosu için yazdığı radyo oyunları ile başladı. Yalnızlık isimli ilk kitabıyla 1999 Bu Yayınevi Gençlik Romanı Üçüncülük Ödülünü aldı. Öykülerini Adam Öykü dergisinde yayımladı. Özel bir radyoda “Açık Dergi” adlı bir edebiyat programı hazırlayıp sundu.

Aslında doğrudan bir anlatımı yok, göstermiyor, ama ima ediyor o! Kadınların hayatları, geçmişleri, hatta çocukluklarına, çevrelerindeki insan tiplerine, maddî imkân ve zorluklarına dair birtakım kesitler sunuyor okuyucuya ve parçaların bir araya getirilmesi, onların kişiliklerinin tahayyül edilmesi konusunda bir katılım bekliyor; ama eksik parçaları, ruhsal travmalara yol açabilecek görüntüleri, nedenleri ve olasılıkları yerlerine yerleştirmeyi sağlayacak yeterli ipuçlarını da veriyor doğrusu. (...) Romandaki erkek karakter de çok çarpıcı... Sokaklarda, inşaatlarda, yoksulluğun yaratabileceği bütün travmalara açık bir çocukluk yaşayan, şiddet ve tacizle yoğrulan Seyfi mazlumluktan zalimliğe geçiyor fırsatını bulunca. Ne var ki kadınların kuruyup gitmiş hayatları için yine de bir umut onun varlığı; Seyfi özelinden kaynaklanmıyor aşkları; aşklarına bir nesne oluyor Seyfi, bir ihtiyacı karşılıyor daha çok, hayallerinde gezinen Prens’in yerini dolduruyor.” (A. Ömer Türkeş)

ESERLERİ:

ROMAN: Yalnızlık (1999), Sanki Seninle Uzun Zamandır Hiç Böylesine Çılgınlar Gibi Sevişmemiştik (2001).

ÖYKÜ: Anlatırken Işığa Bak (2003).

KAYNAKÇA: www.pandora.com.tr, TBE Ansiklopedisi (2. bas. 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).

 
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör