Semra Özal

Cumhurbaşkanı Eşi

Doğum
12 Ocak, 1934
Burç
Diğer İsimler
Semra Yeğinmen

Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eşi. 12 Ocak 1934, İstanbul doğumlu. Evlenmeden önceki soyadı Yeğinmen’dir. Turgut Özal'la, yanında daktilosu olarak çalışırken tanıştı ve 1954 yılında evlendi. Bu evlilikten Ahmet, Zeynep ve Efe adlı üç çocukları oldu. Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı’nın ve 1990-92 arasında Anavatan Partisi (ANAP) İstanbul İl teşkilatının başkanlıklarını yaptı. 9 Kasım 1989 – 17 Nisan 1993 tarihleri arasında Çankaya Köşkü"ne ev sahibeliği yaptı. Eşinin 1993 yılındaki vefatından sonra İstanbul'da ikamet etmektedir.

Semra Özal, eşinin cumhurbaşkanlığı döneminde ANAP Genel Başkanlığı için Yıldırım Akbulut'a karşı destek verdiği Mesut Yılmaz ile daha sonra ters düştü. Yılmaz'ı "Bizi dinlemiyor. Bize danışmıyor. Bu gidişle ANAP'ın başında kalamaz" diye eleştirdi. 5 Kasım 1995'te kurulan CHP-DYP koalisyonunun dağılmasıyla birlikte gündeme gelen hükümet krizini çözmek için Başbakan Tansu Çiller, Meclis'teki çalışmalarını sürdürürken Semra Hanım, Çiller'e destek verdi. Yılmaz'a karşı olan tavrı nedeniyle ANAP’tan tepki aldı.

ANAP iktidarı sırasında politikacı eşleri arasında Papatyalar adıyla anılan bir dernekte görev aldı. Bu dernekte bir araya gelen gelir düzeyi yüksek hanımlardan oluşan grupla binlerce nikâhsız çiftin resmi nikâhının kıyılmasına öncülük etti. Semra Özal, eşi Turgut Özal’la elele çekilen fotoğrafları, özel otomobilleri ile boğaz köprüsünden geçerken aralarında geçen sohbette Tv yoluyla herkesi ortak etmeleri gibi davranışlarıyla medyanın ilgi odağı olmuştu.

KAYNAK: İhsan Işık / Ünlü Kadınlar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör