Emin Mehmed Efendi

İslam Bilgini

Ölüm
-
-
Burç
Diğer İsimler
Sadreddinzâde

17. Yüzyıl İslam alimlerinden. Diyarbekirli Sadreddin Şirvanî'nin oğlu olmasından dolayı lakabı "Sadreddinzâde"dir. Babasi gibi her fende önder olup medreselerde ders-i âmlık yaptı. Kaynaklarda, bir süre bulunduğu anlaşılan Halep'ten arkadaşlarıyla birlikte Diyarbekir'e geldiğinde Nasuh Paşa'nın onu Diyarbekir medreselerine Müderris olarak tayin ettiği, önce Şafii iken Hanefi olduğu, Sahn payesiyle iftaya mezun olduğu belirtilir. Nasuh Paşa sadrazam olunca, İstanbul'a giderek Sahn-ı Seman Medresesi (Fatih) müderrisi olmuş, sonra kendisine Haleb ve Mekke mollası payeleri verilmiştir. Eylül 1618'de İstanbul Sultan Ahmed Darulhadisi tamamlandığında İstanbul Mollası payesiyle bu medresenin ilk müderrisi olmuştur.

Mehmed Süreyya, onun için "Emin Mehmed Efendi, Receb 1036 ortalarında (Nisan 1627 başları) vefat etti. Üsküdar'da medfundur. Arab ve Acem ulemasının önderi olup, aklî ve naklî ilimlerde tekdir. Tefsir-i Şerife haşiyesi ve her fenden eserleri vardır. Oğulları Ruhullah Mehmed Efendi ve Nimetullah Efendi'dir." demektedir.

HAKKINDA: Mehmed Süreyya / Sicill-i Osmanî (c. 1, s. 403, 412-413), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör