Anne Frank

Anı Yazarı

Doğum
12 Haziran, 1929
Burç
Diğer İsimler
Doğum adı Anneliese Marie Frank.

Yahudi kökenli Alman günlük yazarı. (D. 12 Haziran 1929, Frankfurt / Weimar Cumhuriyeti - Ö. 31 Mart 1945, Bergen / Belsen toplama kampı / Aşağı Saksonya / Nazi Almanyası). Doğum adı Anneliese Marie Frank.

II. Dünya Savaşı yıllarında işgal altındaki Hollanda'daki hayatını yazdığı günlüğü daha sonra Anne Frank'in Hatıra Defteri adlı günlüğü ile tanınmıştır.

Anne Frank, 12 Haziran 1929 tarihinde Almanya'nın Frankfurt kentinde Edith ve Otto'nun kızları olarak dünyaya geldi. Ailesi ona Annelies Marie Frank ismini verdi. Adolf Hitler'in Nazi Partisi 1933'te federal seçimleri kazanmasının ardından dört buçuk yaşındayken ailesiyle birlikte, hayatının çoğunu geçireceği Hollanda'nın Amsterdam kentinde yaşadı. Mayıs 1940'ta Almanların Hollanda'yı işgaliyle Amsterdam'da kapana kısıldı.

Babası Otto Frank Frankfurt'ta kalmıştı ama Amsterdam'dan bir iş teklifi alınca oraya taşındı. Pektin üreten bir firma olan Opekta Works'te çalışmaya başladı. Bu dönemde annesi Edith aileye bir ev bulmak için Aachen ve Amsterdam'a gidip geliyordu, sonunda Rivierenbuurt'taki Merwedeplein'da Yahudi-Alman göçmenlerin yaşadığı bir mahallede bir daire buldu. 1933 Aralık sonunda Edith kızı Margot ile eşinin yanına gitti. Anne, anneannesiyle birlikte kaldı, şubatta ailesiyle Hollanda'da bir araya gelebildi.

Anne Frank'ın saklanmış olduğu ev 1960 yılında müzeye çevrildi ve günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

 

Tutuklanması ve Ölümü

 

4 Ağustos 1944 sabahı Frank Ailesi'nin saklanmış olduğu Arka Ev, Nazi SS subayları tarafından basıldı ve saklanan sekiz kişiyle beraber onlara yardım eden Victor Kugler ve Johannes Kleiman tutuklandı. Saklanan sekiz kişi, önce transit kamp olan Westerbork Toplama Kampı'na gönderildi. 3 Eylül 1944 tarihinde saklanan 8 kişi imha kampı olan Auschwitz'e transfer edildi.

Anne ve ablası Margot, Kasım 1944 tarihinde Bergen-Belsen Toplama Kampı'na transfer edildi. Bergen-Belsen'de yarı terk edilmiş olması ve temizlik koşullarının yetersiz olması nedeniyle bitlerden 17.000 kişinin ölümüne neden olan tifüs salgını başladı. Kız kardeşi Margot'un ölümünden üç gün sonra Anne Frank da 31 Mart 1945'te tifüs hastalığından dolayı bu kampta öldü.

 

Anne Frank'in Hatıra Defteri

 

Anne Frank, Temmuz 1942'de Yahudilere yapılan zulüm arttığı için ailesiyle birlikte evdeki kütüphanenin arkasında gizli bir odaya saklanmıştı. Doğum günü hediyesi olan günlüğüne, ailenin Ağustos 1944'te Gestapo tarafından tutuklanmasına kadar geçen sürede yaşadıklarını düzenli olarak yazdı. Son yazısı 1 Ağustos 1944 tarihlidir.

Ailede saklanan sekiz kişi arasından sadece babası Otto Frank hayatta kalmıştı. Babası Ocak 1945'te Auschwitz'ın Kızıl Ordu tarafından kurtarılmasının ardından Haziran 1945 tarihinde Amsterdam'a geri döndü ve kızlarına ulaşmaya çalıştı.

Anne'in ölüm haberini aldıktan sonra Frank Ailesinin saklanmasına yardım eden Miep Gies, Anne'in geri döndüğünde ona vermek için sakladığı günlüğü Otto Frank'a ulaştırdı. Otto Frank günlüğü okuduktan sonra kızını hiç tanımadığını belirtmiş ve bu günlüğün kopyasını profesör bir arkadaşına göndermişti. Yakın çevresinin baskısıyla Otto Frank, günlüğü yayınlamaya karar verdi ve 1947'de günlüğü yayımlattı. Günlük ilk başta 150 bin adet olarak basıldı. Anne'in günlüğü günümüzde 60'tan fazla dile çevrildi ve en çok okunan kurgu olmayan kitap oldu.

Anne Frank'in Hatıra Defteri ilk kez 1952'de The Diary of a Young Girl (Bir Genç Kızın Günlüğü) adıyla İngilizceye çevrilmişti. Günümüzde 70'in üzerinde farklı dilde yayımlanmıştır.

Bir süre sonra Frances Goodrich ve Albert Hackett bu kitabı tiyatroya uyarladı ve ilk kez Broadway Sahnelerinde oynandı. Daha sonra Münih Kommerspiele Tiyatrosunda tek dekorlu bir tiyatro olarak Alman tiyatrocu Christia Keller tarafından canlandırıldı.

 

Anne Frank Hatıralarının Çeşitli Basımları:

 

Arka Ev’den Hatıralar ve Hikayeler (2016)

Anne Frank’in Hatıra Defteri (2018, 2019)

Anne Frank'ın Günlüğü (2020)

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Daha Önce Yayınlanmamış Belge ve Fotoğraflarla (?)

The Diary of a Young Girl (?)

 

Günlük'ten Bir Bölüm:

 

"Aşağı bakıyoruz, herkes birbirini yiyor sonra başımızı kaldırıyoruz. Yukarıda her şey öylesine sakin, huzur dolu ki. Bu arada bizler yukarı çıkmamıza engel olan karanlık bir ağla sarılmışız, önümüz­ de kurşun işlemez bir duvar. Üstümüze geliyor. Yıkıldı yıkılacak, yıkılmadı daha ama yıkılacak. Elimden gelen ağlayıp yakarmak."

(Anne Frank'ın Hatıra Defteri, Sayfa 121)

 

KAYNAKÇA: Selin Sevindiren  /  Anne Frank’ı ne kadar iyi tanıyoruz? (salom.com.tr, 30 Ocak 2013), Anne Frank kimdir, nasıl ve ne zaman öldü? (haberturk.com, 26.06.2022), Anne Frank kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? (cnnturk.com, 26.06.2022), Anne Frank kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? (milliyet.com.tr, 26.06.2022),Anne Frank (tr.wikipedia.org, 26.06.2022), Anne Frank Kimdir? - Kitapları (kidega.com, 26.06.2022), Anne Frank kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? (hurriyet.com.tr, 26.06.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör