Sağlık çalışanı, doktor asistanı, STK yöneticisi, yazar, siyasetçi, Ali Atalan ile birlikte TBMM'deki ilk Ezidi Milletvekili, XXV. Dönem Diyarbakır, XXVI ve XXVII. Dönem Batman Milletvekili. 1976, Celle / Almanya doğumlu. Baba adı Abdullah, anne adı Emine. Almanya’da Siyaset Bilimi ve Yerel Yönetimler programında açık öğretim öğrenimini sürdürmektedir.

Almanya’da doktor asistanlığı, 2 dönem Avrupa Parlamento Üyesi GUE / NGL Grubu Üyeliği, Kadın Hakları ve Şansta Eşitlik Komisyonu Gelişme ve Müşterek Çalışma Komisyonu Üyelik ve Koordinatörlüğü Türkiye Delegasyonu, Irkçılığa ve Yabancı Düşmanlığına Karşı Ortak Grubun Başkan Yardımcılığı, Sol Partinin Avrupa Parlamentosu Haznedarı Nordrhein-Westfahlen eyaleti adına Avrupa Parlamentosu Sol Parti Sorumluluğu, Avrupa Birliği Türkiye Karma Komisyon Üyeliği görevlerinde bulundu. Terre Des Femmes kadın örgütüne kadın sünnetine ilişkin bir araştırması, 2010’da yayımlanan Yekitîya Ewropa ye adlı bir kitabı ve savaştan sonra Liberyalı kadınlara ilişkin sosyal-psikolojik bir araştırması vardır. Çocuk ve Kadın Hakları Derneği ve Avrupa Ezidiler Federasyonu Eş Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Feleknas Uca, Haziran - Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden XXV. Dönem Diyarbakır, XXVI ve XXVII. Dönem Batman Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi olarak görev aldı. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Türk Grubu Üyesidir. Çok iyi düzeyde Almanca ve Kürtçe, orta düzeyde İngilizce bilen Uca, bekârdır.

Feleknas Uca, 2017 yılında, hakkında, çeşitli tarihlerde katıldığı 6 ayrı basın açıklaması ve yürüyüşte yaptığı konuşmalar nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın kapsamında gözaltına alındı. Duruşmanın görüldüğü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne götürüldü. Burada ifade veren Uca, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

KAYNAKÇA: AP eski milletvekili Feleknas Uca, HDP'nin en dikkat çeken adaylarından (hürriyet.com.tr, 08.04.2015), Gözaltına alınan HDP Milletvekili Feleknas Uca serbest bırakıldı (gazetekarinca.com, 25 Nisan 2017), HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca'ya 15 yıla kadar hapis istemi (haberturk.com, 7 Şubat 2019), TBMM Albümü 25. Dönem (tbmm.gov.tr, 18.11.2019), 27. Yasama Dönemi Milletvekilleri (tbmm.gov.tr, 24.04.2020), Feleknas Uca kimdir (haberturk.com, 30.04.2020), Feleknas Uca Haberleri (hurriyet.com.tr, cnnturk.com, 30.04.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör