Lütfü Tokoğlu

Kültür ve Turizm Bakanı, Milletvekili, İş İnsanı, Hukukçu, Siyasetçi

Ölüm
09 Eylül, 2005
Eğitim
Ankara Siyasal Bilgiler Okulu Mali Şubesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Diğer İsimler
Lütfi Tokoğlu. Kocaeli Milletvekili.

Hukukçu, Serbest Avukat, İş Adamı, Müteahhit, Siyasetçi, IX. Dönem Kocaeli Milletvekili – 1961-1980 arası Cumhuriyet Senatosu Kocaeli Üyesi - 39. Hükümet Turizm ve Tanıtma Bakanı (D. 1917, İzmit – Ö. 9 Eylül 2005, İstanbul). Baba adı İsmail, anne adı Vecihe. Ankara Siyasal Bilgiler Okulu Mali Şubesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Bir süre Serbest Avukat, Kocaeli Barosu Genel Kâtibi, Kara ve Deniz Nakliyat Müteahhidi olarak çalıştı.

Lütfü Tokoğlu, DP’den IX. Dönem (1950-1954) Kocaeli Milletvekili, AP’den Cumhuriyet Senatosu Kocaeli Üyesi (15.10.1961 – 12.09.1980) seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Cumhuriyet Senatosu Başkanlık Divânı İdare Amiri ve Başkanvekili, 39. Hükümet Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak görev yaptı. 9 Eylül 2005’te İstanbul'da hayatını kaybetti. Evli, 1 çocuk babasıydı.

KAYNAKÇA: Eski Bakan Tokoğlu ve eski vekil Kaplan vefat etti (memurlar.net, 9 Eylül 2005), TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980 (2010), TBMM Albümü 4. Cilt 1960-1983 (2010), Mehmet Korkmaz / Lütfü Tokoglu DP'nin En Genç Milletvekiliydi (tbmm.gov.tr, erişim 13.07.2019).

LÜTFÜ TOKOGLU DP'NİN EN GENÇ MİLLETVEKİLİYDİ

LÜTFÜ TOKOGLU DP'NİN EN GENÇ MİLLETVEKİLİYDİ

 

Mehmet KORKMAZ

 

Eylül'de yitirdiğimiz turizm eski bakanı Lütfü Tokoğlu, 1950'de TBMM'ye girdiğinde DP'nin en genç milletvekiliydi.

Cumhuriyet Senatosu Başkan Vekilliği, TBMM İdare Amirliği ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği de yapan Tokoğlu, 12 Eylül askeri darbesinden sonra siyasete küsmüş,

köşesine çekilmişti. Turizm ve Tanıtma eski bakanı, TBMM ve Cumhuriyet Senatosu Kocaeli eski üyesi Lütfü Tokoğlu'nu, 9 Eylül 2005 Cuma günü İstanbul'daki evinde hayata veda etti.

1917'de İzmit'te doğan Tokoğlu, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi'ndcn mezun oldu.

1943 yılında Maliye Bakanlığı Tahsilat Genel Müdürlüğü'nde stajyer memur olarak devlet hizmetine giren Tokoğlu, 1947'de yedek teğmen olarak askerlikten terhis edildikten sonra Kocaeli Barosu'na kaydını yaptırıp serbest avukatlık yaptı.

Lütfü Tokoğlu, serbest avukatlık yaparken siyasete de atıldı ve 1950 seçimlerinde Kocaeli'nden Demokrat Parti'nin (DP) en genç üyesi olarak TBMM'ye girdi.

1951 yılında Güler hanımla hayatını birleştiren Tokoğlu'nun Ankara Palas'taki düğününe, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan, Başbakan Adnan Menderes ve DP'li bakanlar da katılmıştı.

TBMM'de İdare Amirliği ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği. Cumhuriyet Senatosu'nda ise Başkanlık Divanı üyeliğinin yanı sıra, başkan vekilliği de yapan Tokoğlu'nun

"Parlamento Tarihi" yapıtında yer alan biyografisinde, "Genel Kurul'da değişik konularda 62 konuşma yaptı" deniyor.

Tokoğlu, 1977 yılında büyük bir acıyla sarsıldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi 1. Sınıfında okuyan ve çok başarılı bir öğrenci olan 21 yaşındaki oğlu Fatih Murat ve 3 öğrenci arkadaşını taşıyan otomobil, bir kamyonun altına girdi. Feci kazada, Güler-Lütfü Tokoğlu çiftinin biricik oğulları Fatih, üç öğrenci arkadaşı ile birlikte kazada can verdi. Güler Tokoğlu, bu acı anısını anlatırken, "kamyon sürücüsü acemiydi ve kazaya onun hatalı kullanımı sebep olmuştu. Sadece 4 yıl hapis yatıp çıktı" diyordu.

Evlat acısıyla sarsılan Tokoğlu, 12 Eylül 1980'deki askeri darbeden sonra siyasete küstü ve AP'nin yerine kurulan DYP'den teklif almasına karşın, yeniden aday olmadı.

Tokoğlu, bu dönemde siyaseti bıraktı ve köşesine çekildi. Lütfü Tokoğlu'nun İstanbul Suadiye'de kızı Alev'le birlikte yaşayan eşi Güler Tokoğlu, Meclis Haber'e, eşiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Lütfü bey çok çalışkan ve dürüst bir insandı. Yaşamının yaklaşık 40 yılını devlete hizmet etmekle geçirdi. Bakanlık, Senato Başkan Vekilliği, İdare Amirliği gibi birçok üst düzey görevlerde bulunduğu halde çok mütevaziydi.

KAYNAK: Mehmet Korkmaz / Lütfü Tokoglu DP'nin En Genç Milletvekiliydi (tbmm.gov.tr, erişim 13.07.2019).

 

Yazar: Mehmet KORKMAZ
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör