Sultan Şeyhmus

Evliya

Ölüm
-
-

Sultan Şeyhmus'un büyük bir evliya olduğu ve Şeyh Abdülkadir Geylanî döneminde yaşadığı söylenir. Çocuğu olmayanlar, olup ta ölenler onun türbesine giderler. Çocukları olduğunda adını "Şeyhmus" koyarlar. Diyarba­kır ve Mardin illerinde, bu nedenle "Şeyh­mus" isimli kişiler çoktur. Bundan başka, her muradın olması, her arzunun gerçekleşmesi için de bu yatıra gidilir.

Sultan Şeyhmus'a birçok keramet isnad edilir. Basri Konyar, "Diyarbekir Yıllığı"nda bunlardan birini şöyle anlatır (s. 46) :

"Şeyhin kerametinden olarak söylenir ki:

Bir gün Bağdad'taki tekkesinin havuzu başında müridlerine ders veren Abdülkadir

Geylani, tesadüfen muhtelif iklim ve millet­lerden yetişmiş evliyalardan bahsederken mensuplarından biri Kürtlerden de evliya ye­tişmiş midir? diye sorar. Abdülkadir, henüz cevap vermeden, mânen bundan haberdar vo­lan Şeyhmus, Şeyhan'daki mescidinde bulu­nan havuza ayağını daldırarak çalkalamış, bundan sıçrayan sular, Bağdad’a kadar ula­şarak Abdülkadir ve mensuplarının yüz ve gözlerini, kitaplarını ıslatmış. Bunu gören Abdülkadir gülerek, işte bunu yapan bir Kürt evliyasıdır der. Bu vak’a üzerine Abdülkadir ve taraftarları Sultanı ziyaret kaygısına düş­müşler. Yola büyük alaylar dizilerek Seyhan’a yaklaşınca, Şeyhmus, cesim bir kaya parça­sına binmiş ve canlı bir at gibi yürütüp koştu­rarak, Abdülkadir’i karşılamış. Bugün Sey­han'la Diyarbekir arasında yol kenarında di­kilmiş taşın o kaya parçası olduğu söylenir".

Türbesi Diyarbakır - Mardin yolu arasında Şeyhan bölgesindedir. Her yıl Ekim ve Kasım aylarında Çarşam­ba, Perşembe ve Cuma günleri burasını ziya­ret edilerek, kurbanlar kesilir. Dileklerde bu­lunulur. Gelenlerin geçkinleri yemek pişirir­ken, gençler de kızlı erkekli olarak davul zur­na önünde halay teperler.

KAYNAK: Cumhuriyetin 50. Yılında Diyarbakır 1973 İl Yıllığı (Ankara 1973).

FOTO GALERİ