Selahattin Eyyubi Güler

Tarih Araştırmacısı, Yazar

Doğum
03 Eylül, 1965
Eğitim
Şanlıurfa Ticaret Lisesi
Burç

Yerel Tarih Araştırmacısı-Yazar. 3 Eylül 1965 Şanlıurfa doğumlu. İlk ve orta eğitiminden sonra Urfa Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. 1987 yılında Şanlıurfa Lisesi Kütüphanesi’nde memuriyet hayatına başladı. 1994’de Şanlıurfa Kız Meslek Lisesi’ne geçen Güler, orada 13 yıl kaldı; 3 yıl da ŞURKAV’da “Yayın Görevlisi” olarak çalıştı. 27 yıllık devlet hizmetinden sonra Şubat 2015 tarihinde emekliye ayrıldı.

Aynı yıl Şanlıurfa Eyyubiye İlçe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde ve Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü İzzettin Küçük Gençlik Merkezi Kütüphanesi’nde toplam 2,5 yıl görev yaptı. Halen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Urfa tarihi ile ilgili araştırmalarına 1990 yılında başlayan yazar, batılı Doğubilimi uzmanlarından Prof. J. Benzion Segal, Prof. Sebastian P. Brock, Prof.  H.J.W. Drijvers, Prof. Charles Dowset, Prof. Robert Thomson, Dr. Peter Liddel ve Prof. J.F. Healey ile mektuplaştı; onlarla Urfa tarihi ve kültürü hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Ayrıca Süryani asıllı Aziz Günel, Hanna Aykurt, Abraham Nuro, Gabriyel Akyüz ve Yusuf Begdaş; Ermeni asıllı Yazıtbilimci-Yazar Kevork Pamukçıyan ve Tercüman Ordes Repovanov ile yazıştı.

İlk makalesi “Roma’dan Günümüze İlçelerimiz” 1995 yılında  Bizim Urfa Dergisi’nin birinci sayısında yer almıştı. Telif ve çeviri yazılarını bu derginin yanı sıra Edessa Dergisi’nde yayınladı.

Urfa tarihi ve kültürü hakkında 3’ü müşterek olmak üzere, içlerinde Almanca ve İngilizceden çevirdikleri de dâhil 91 makalesi yayınlanmıştır. Ayrıca yayınlanmış kitap sayısı da 21’dir.

Orta derecede İngilizce ve Almanca, biraz da Süryanice, Ermenice, Grekçe, Arapça bilmekte ve Osmanlıca yazıp okuyabilmektedir. Şanlıurfa’da kurulmuş olan ŞURKAV Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi’dir.

Urfahizmet.com internet gazetesinde tarihi yazılarıyla kültür hizmetini devam ettirmektedir.

 

ESERLERİ:

 

MONOGRAFİ: Urfa Bölgesinde Devlet Adamları ve Komutanlar (M.Ö. XIV. Yüzyıl-M.S. 1920) (1999); Şanlıurfa Uygarlığın Doğduğu Şehir (A.Cihat Kürkçüoğlu - M.Akalın - S.Kürkçüoğlu ile ortak, 2002; 2. bas., 2003); Urfa’nın Etrafı (R.Mızrak-M.H.Öcal ile ortak, 2002); Şanlıurfa and the Surroundings Area (R.Mızrak-M.H.Öcal ile ortak, translation into English by A.Tokdemir, 2002); Urfa Tarihi / A History of Urfa (2004), Yabancı Gezginlerin Gözüyle Urfa Bölgesi (1. ve 2. baskı 2010); Tarih ve Turizm Şehri Şanlıurfa (A. Cihat Kürkçüoğlu ile ortak, (2010); Şanlıurfa Yazıtları (Grekçe, Ermenice ve Süryanice, Arkeoloji, 2015), Urfa Tarihinden Sayfalar (2016); Urfa’nın Doğusunda Antik Bir Kent Soğmatar (2016); Harran Tarihi ve Kültürü (Sabri Kürkçüoğlu ile ortak, 2017); Kutsal Şehrin Kutsal Gölü Şanlıurfa Halilür-Rahman Gölü (Balıklı-göl), (Tahir Özcan, Gülnaz Özcan ve M. Yaşar Dörtbudak ile ortak), Ankara 2022.

 

BİYOGRAFİ: Hz. İbrahim - Hayatı, Urfa ve Harran’la İlişkisi (2007), Dini ve Tarihi Açıdan Hz. Eyyûb Aleyhisselam (2009), Hz. İbrahim’in Hayatı - Nemrut ve Balıklıgöl Efsanesi / Prophet Abraham - Legend of Nimrod and Balikligöl (2009), Urfalı Nakşibendi Şeyhi Hacı Müslüm Hafız Efendi (K.S.) Hazretleri (2012); Urfa’da Hafızlık Eğitimi- Urfalı Hafız ve Kurralar, (M. Emin Uzungöl ile ortak), Şanlıurfa 2019; XIII. Yüzyıldan Günümüze Urfalı Naib, Kadı, Molla, Müftü, Vaiz, Müderris ve Âlimler, (M. Emin Uzungöl ile ortak), Şanlıurfa 2021.

 

SÖZLÜK: Şanlıurfa Kültürü Sözlüğü (M. H. Öcal - R. Mızrak ile ortak, 2001), Resimli Şanlıurfa Kültürü Sözlüğü (Remzi Mızrak’la ortak, 2008).

 

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Bilgi Teyidi (Mart 2017, Mayıs 2023).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör