Osman Nuri Sezer

Yazar, Şair

Doğum
00 Ocak, 1934
Ölüm
31 Ağustos, 2007
Eğitim
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Bayburtlu Osman

Şair ve yazar (D. Ocak 1934, Bayburt - Ö. 31 Ağustos 2007, Ankara). Bayburtlu Osman adını da kullandı. İlköğrenimini Bayburt’ta, liseyi Samsun’da bitirdi. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. Aynı yerde yüksek lisansını ve “Türkiye’de Eğitim Ekonomisi ve Planlaması” adlı tezi ile doktora çalışmasını tamamladı. Bir süre İngiltere’ye giderek fındık ürünleri teknolojisi konusunda araştırma ve inceleme çalışmaları yaptı.

Ziraat Bankası Kambiyo Servisinde şef yardımcılığı, Devlet Planlama Teşkilatında uzman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında uzman ve müşavir olarak çalıştı. Turizm Yüksek Öğretmen Okulunda öğretim görevlisi olarak hizmetler verdi. Silahlı Kuvvetlerden ödül ve çeşitli sempozyumlarda plaketler aldı. Türk Macar Dostluk Derneği (kurucu), Türk Ocakları ve İLESAM üyesiydi.

Yazı hayatına 1949 yılında denemeler yazarak başladı. Yazıları Çatı, Türk Sesi, Orkun, Toprak, İstanbul, Zonguldak,Bizim Pınar, Defne, Aşama, Gül Pınar, Türk Kültürü, Bayburt Postası gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.

“Osman Nuri, yalnız iktisatçı değildi. Duygu ve gönül adamıydı. Coğrafyayı, vatan yapan sihirli kudreti canevinde duyuyordu. Bir fabrika projesini değerlendirirken o, yurt köşesini yaşar, gözleri dolu dolu birkaç mısra söylerdi:

“Vatandan uzakta, vatan ilinde,

Taşlar yastık oldu, ağrıdı başım,

Yasladım başımı, koydum tarihe;

Uyumuşum, uykuda ağlamışım...

“(...) Osman Nuri Sezer, Türk insanının çilesini iyi biliyor. Çünkü bizzat kendisi, kendi hayatını yapmıştır. O, Bayburt kalesinin tarihini yalanlardan kurtarırken Ana Ocağını savunmaktadır. İçtimai tespitlerin isabeti, köküne olan bağlılığındandır.” (Agâh Oktay Güner)

ESERLERİ:

ŞİİR: Kağnıgıcırtısı (gezi notları ve şiirler, 1968), Dağ Köyü (1970), Bir Ömrü Böyle Verdim (2000).

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Denge ve Merhaleler - Teori (1986).

TARİHİ ROMAN: Bayburt Hisarı (2 cilt 1991; 1. cilt: Oğuzelleri [yeleşik düzene geçmemiş olanlar], 2. cilt: Bayburt Hisarı Yadigar), Diyar-ı Dede Korkut (3 cilt, 1995; 1.cilt: Oğuzelleri (yerleşik düzene geçmiş olanlar], 2. cilt: Çini-Maçin, 3.cilt, 2002; Taht İlbeyliği).

ROMAN: Suskun Toplum (1983).

Ayrıca çevirileri vardır.

KAYNAK: Dr. Agâh Oktay Güner / Önsöz (Kağnıgıcırtısı, 1973, s.V-VI), Feyzi Halıcı - Hüseyin Yurdabak - Abdullah Satoğlu / Gönül Sohbetleri IV (2000), Hüseyin Yurdabak / Şiirle Yaşayanlar Antolojisi (2003), İhsan Işık / Geçmişten Günümüze Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (c. 8 ve 11, 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör