Yücel Balku

Öykü Yazarı

Doğum
10 Ocak, 1969
Ölüm
15 Aralık, 2003
-
Eğitim
Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Balku

 Öykü yazarı (D. 10 Ocak 1969, Iğdır – Ö. 15 Aralık 2003). Ürünlerinde sadece Balku imzasını kullandı. Sapanca Lisesi, Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü (1993) mezunu. Bilgi-iletişim sistemleri alanında çalıştı.

İlk öyküsü 1992 yılında Bursa’da çıkardığı Prometheus dergisinde yer aldı. Altı yıl Hayalet Gemi dergisinde kendi öykülerini ve İngilizceden çevirdiği öyküleri yayımladı. Hayalet Gemi’nin son sayısında (Ekim 2002), imzasını, bir saygı duruşu olarak gemiye armağan etmiş; Balku imzasını başka yayınlarda kullanmayacağını duyurmuştu. 2000 yılında Bursa Osmangazi Belediyesinin düzenlediği yarışmasında Koza’nın Kapıları adlı denemesiyle Tanpınar Deneme Birincilik Ödülünü aldı (2002). Teşekkürler Sevgilim adlı öyküsü Erkeklerin Aklından Geçen Hikâyeler adlı seçkide (2001); Dizimde Uyuyan Dev adlı masalı da ilk gençlik çağı için hazırlanmış Belki Varmış Belki Yokmuş adlı derleme kitapta yer aldı (2003). Sağlığında Sükût Ayyuka Çıkar (2001) adlı bir öykü kitabı yayımladı. Bu kitap dosyasıyla 2000 yılı İnkılap Kitabevi öykü ödülünü aldı.

“Yücel Balku öykülerinde efsaneler, gündelik hayatın olağan gerçeklerine, gündelik yaşama alışkanlıkları evvel zaman hikâyelerine karışır ve önümüze başka bir ışığın aydınlığı belirir hayata ve insana bakarken. Zamansız ve mekânsız çıplak insan ruhunun serüvenine Yücel Balku okumadan açılmak büyük bir eksiklik bana kalırsa.” (Nalan Barbarosoğlu)

“Kimi zaman şiirsel, kimi zaman ironik bir hal alan üslûbu uyumlu ve akıcıydı. Dille usûlünce oynuyor, ama bunu, görün hünerimi demeden yaparak bir kat daha değer katıyordu yazdıklarına. Şaşırtıcı sözcükler kullanıyor, özellikle kültür tarihine derinleşen bir ilgiyle yaklaşıyordu.” (Ayfer Tunç)

 “Yücel Balku, tarih öncesi medeniyetlerin kurulduğu bir coğrafyada; İran, Ermenistan, Nahçıvan ile komşu; Azeri, Fars, Kafkas, Ermeni kültürlerinin de etken olduğu – Aras Nehri ve Karasu Irmağı’nın geçtiği – Iğdır’da doğup, yetişen bir yazar... Tahkiye geleneğinin hakim olduğu bu coğrafyada kim bilir kaç bininci kez yenilenerek yinelenen hikâyeler; efsaneler, destanlar, esatirle beslenen Balku’nun dili o denli zengin ki kadim medeniyetlerden hazineler saklayan ören yerlerine; atalar mirasına rastlamış bir arkeolog sanki. ‘Yüzümü bir kazıda buldum. Kendimden bile eski. Bir puta tapar gibi sevdim kendimi.” (Ayşe Kara)

ESERLERİ (Öykü):

Sükût Ayyuka Çıkar (2001), Gonca’nın Üçüncü Günü (2004), Tayfanın Seyir Defteri (tüm öykü, şiir ve yazıları bir arada, 2005).

HAKKINDA: TBE Ansiklopedisi (c. 1, 2. bas. 2003), Ayşe Kara / Heceöykü (Nisan-Mayıs 2004), Nalan Barbarosoğlu / Ardından - Ayfer Tunç / Sukut-u Hayat - Murat Gülsoy / Film Koptu! - Yekta Kopan / Sukût Vakti (Varlık Kitap Eki, Şubat 2004).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör