Ahmet Önel

Roman Yazarı, Oyun Yazarı, Öykü Yazarı, Yazar

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Öykü, roman ve oyun yazarı. 1952, İstanbul doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1975) mezunu. Mezun olduğu yıl Ankara Çocuk Tiyatrosunda kurucu ve sanatçı olarak görev aldı. 1980 -87 yılları arasında profesyonel metin yazarlığı yaptı. Çalışmalarını Ankara’da radyo-televizyon için program metinleri yazarak sürdürdü.

Önel, Matinede Mükremin ile 1984 Sabahattin Ali Öykü Ödülünü, Sürpriz Konuklar ile 1998 Haldun Taner Öykü Ödülünde ikincilik, Nasreddin Hoca Öykü Ödülünü, Salihli Belediyesi Oyun Yazma Yarışması Ödülünü, Kültür Bakanlığı Oyun Yazma Yarışması Birincilik Ödülünü, Kadıköy Belediyesi Oyun Yazma Yarışması Ödülünü aldı. Hoşçakal İstanbul, Çaylaklar, Sevgili Tiyatro, Kâşif-i Eyvah, Kırmızı Balkon gibi oyunları sahnelendi.

“Ahmet Önel’de kahramanlarına karşı ve okurlarına karşı yine çoktan ‘unuttuğumuz’ sıcak bir sevgi yumağı var. Unuttuğumuz ve tekrar bulduğumuz şey Türkçenin tadı değil yalnızca. Unuttuğumuz diğer insanlar, ‘öteki’ler, içimize gömülmüş kendimizin dışındakilere karşı yeni bir hümanist bakışın tadı da var! Kahramanlarına karşı asla kırıcı, incitici ve sert değil. (...) Ahmet Önel’in öykülerinde ‘dışarı’nın, yani ilişkileri yönlendiren ana tanrıçanın, düzenin, ekonomik, sosyal sistemin varlığı karanlık ve bilinmez bir etkileyici olarak hep duyumsanır. Tedirgin edici, korkutucu bir zemin üzerinde yaşıyoruzdur. Bunu ‘Huzursuzluk’, ‘Alabalık Üçlemesi’, ‘İkinci’, hatta ‘Ayrılık Provası’nda (banyodayken örneğin) daha çok duyumsarız. ‘Çağdaş’, ‘kentli”’bir insanın kaygılarıdır bu öykülerde anlatılan. Ama daha da önemlisi Çehov’a olan yakınlıktır.” (Ahmet Yıldız)

“Aslında vardı böyle bir uyarıcı. Bir kitap okuyordum. Adı, ‘Aynı Düşün İçinde’ydi. Ahmet Önel’indi kitap. Hikâyelerden oluşuyordu. Birbirine benzemeyen hikâyelerden...Benziyorlar mıydı yoksa? Temel bir benzerlik vardı, evet. Bir benzemezlik de vardı ama... Bir sergi gibi kurgulamıştı sanki kitabını Ahmet Önel. Bir kavramsal sergi. Düşüncelerle kurulmuş. Hani şu modern sanatla hayatımıza dahil olanlardan...” (Buket Öktülmüş)

ESERLERİ:

ÖYKÜ: Matinede Mükremin (1984), Küçük Bir Cinayet Girişimi (1987), İkinci Yaşamın Günlüğü, Sürpriz Konuklar(1998), Kimse Kimseyi Kesmiyor (2001), Erteleme Oyunu, Baton ya da Baton, Alabalık Üçlemesi (2002), Aynı Düşün İçinde (2005).

ROMAN: Sesin Kabuğu (2004), Kıpırtı (2006).

KAYNAK: Salih Bolat / Ahmet Önel’den Haldun Taner Ödüllü Kitap: Sürpriz Konuklar (Cumhuriyet Kitap, 29.7.1999), Özgür Atak / Alabalık Üçlemesi (Virgül, sayı: 50, Nisan 2002), Turhan Günay / Ahmet Önel - Şükran Yücel / Hınzırca Gülümseyen Öykülerde Türkçenin Tadını Yakalayan Bir Yazar: Ahmet Önel - İbrahim Yıldırım / Ahmet Önel’in Öyküleri İçin Dört Derkenar - Ahmet Yıldız / ‘Patlama!’dan Sağlam Çıkan Bir Yazar - Tufan Erbarıştıran / Alabalık Üçlemesi (Cumhuriyet Kitap, 22.8. 2002), Buket Öktülmüş / Aynı Düşün İçinde (Varlık Kitap, Şubat 2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör