Osman Hayri Mürşit Efendi

Tıp Doktoru, Yazar

Doğum
Ölüm
-
-

Hekim, yazar (D. 1860 ?, Tarsus / Mersin – Ö. ?). Yaşamına dair yeterli bilgiye ulaşılamamıştır. İlk eğitimini Tarsus’taki medreselerde almış olduğu tahmin edilmektedir. Sonra İstanbul’a gidip eğitimine orada devam ettiği söylenebilir. Tıp eğitimini İstanbul’da aldı. Ancak eğitimini nereden ve kimden / kimlerden aldığı bilinmemektedir. Saray’la olan ilişkisi açısından, yaşamının önemli bir kısmını İstanbul’da sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Muhtemelen Anadolu içinde ve dışında, Osmanlının egemen olduğu toprakları gezme olanağı da bulmuştur. Bu yollarda bilgi ve deneyimini de arttırmış olmalıdır.

Osman Hayri Efendi, Sultan II. Abdülhamit’in isteği üzerine, “Kenzus- Sıhhatül Ebdaniyye Eser-i Mürşid-i Osmaniye” (1898) adlı kitabı yazmıştır.  Günümüz Türkçesiyle, “Bedenlerin Sağlık Hazinesi / Osmanlıca Kılavuz Eser” adını taşıyan bu kitap, 1974 yılında Bahar Yayınları arasında Türkçe olarak yeniden yayımlandı. “Sıhhat Hazinesi adıyla yeniden yayımlanan kitabın kapağında, “Bitki Maden ve Canlı Hayvanların Özellikleri ve Bunlarla Yapılan Tedavi Usulleri” alt başlığı yer almaktadır.

Sıhhat Hazinesi’nden anlaşıldığı kadarıyla eski Türkçe olarak yayımlanan kitap, 12 Haziran 1898 tarihli ruhsatname ile Matbaa-i Osmanî’de basılmış ve ciltlenmiştir. Tarsuslu Tabip Osman Hayri, kitaba yazdığı önsözde, kitaptaki tıbbi bilgilerin kaynağının, İdris, Davut, Lokman, Aristo, Eflatun (Platon), Sokrat, İbni Sina ve Sertus olduğunu, içindeki bilgilerin ise, Osmanlı, Arap, Acem, Rum, Hind ve Avrupalı tabipler tarafından defalarca denenmiş bilgiler olduğunu belirtiyor.

HAKKINDA: Vücudun Sağlık Hazinesi (1974), Areios Tıp Eczacılık ve Halk Sağlığı Dergisi (Tarsus / Sayı 1, Mart 2007), Uğur Pişmanlık / Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar (2008).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör