İskender Savaşır

Yazar, Şair

Doğum
Ölüm
18 Haziran, 2018
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Şair ve yazar, yayıncı (D. 1955, Ankara - 18 Haziran 2018, İstanbul). İlk ve ortaöğrenimini Ankara Kolejinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü (1976) mezunu. Fulbright bursuyla gittiği ABD’de dilbilim, gelişim psikolojisi alanlarında uzmanlık eğitimi gördü (1976-84). İstanbul’a döndükten sonra yayınevlerinde çalışarak Bilgisayar Ansiklopedisi ve Ero Cinsel Yaşam Ansiklopedisi’nin yayın yönetmenliğini, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nin yayın koordinatörlüğünü yaptı. Cumartesi Yayınlarını kurdu. Özel sağlık kuruluşlarında psikoterapist ve eğitimci olarak (1995-99) çalıştı. 2000 yılında Tünel Sanat ve Eğitim Merkezini kurdu.

Şiir ve yazılarını 1977’den itibaren Oluşum, Türkiye Yazıları, Tan, Toplum ve Bilim (yayın kurulu üyesi), Zemin, Defter ve Mc World dergilerinde yayımladı.

İskender Savaşır, gördüğü eğitim(ler)le, psikolog ve dilbilimcidir; ama, bir yandan da, (çekingen) bir felsefeci, (çekingen?) bir şair, (çekingen!) bir romancıdır – ressamlığından hiç söz etmemiş olayım…

Son yayımladığı kitap üzerine düşünürken, İskender’in, yıllardır, bazen epey yakından, bazen de uzaktan izlediğim düşünce serüveninin, son yüzyıl içinde felsefenin geçirdiği değişimler için iyi bir örnek oluşturduğunu –en azından benim kafamda o değişimlerin oluşma biçimi konusunda aydınlanmalara yol açtığını– fark ettim.” (Oruç Aruoba)

Böylesi bir kitap Türkçede hiç yoktu denebilir, evet bir ilk ama başta kitap olarak tasarlanmamış; başka başka alıcı kümeleri gözetilerek üretilmiş metinler, denemeler, dersler ya da düpedüz bağlamı kestirilemeyen okuma notları topluluğu, gidimli görüntüsü veren bir dile sarıp sarmalanmış; dilbilim konusunda felsefelik tümcelerin yanı başında bitiverme en temel dilbilim, sözbilim kurallarından habersiz görünen savlar, sorular... pek arada bir denk gelen hoş gözlemleri de arada kaynatıyor.” (Tansu Açık)

ESERLERİ:

Öykü-Şiir-Deneme: Masaldan Sonra (1992).

Roman: Tutku 2000 (1995).

Deneme: Kelimelerin Anayurdu ve Tarihi (2000).

KAYNAKÇA: Tansu Açık / Zira Bu Terazi Bu Kadar Sıkleti Çekmez (Virgül, Aralık 2000), Oruç Aruoba / Çekingen Felsefeci (Virgül, Şubat 2001), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, 2007), Nail Tan (Türk Dili, S. 799, s. 110-111).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör