Yusuf Ziya Turgut

Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
19 Ekim, 1980
-
Eğitim
İstanbul Darü’l-fünun’u Hukuk Mektebi (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi)
Diğer İsimler
Bünyanlı Avukat Ziya Bey

Hukukçu, siyaset adamı, milletvekili (D. 1892, Aksaray – Ö. 19 Ekim 1980). Babası Mustafa Hulusi Bey, İmparatorluğun adalet işlerini yürüten şer’iye kadısı idi. Kayseri Yöresinde “Bünyanlı Avukat Ziya Bey” namıyla anılan merhum Ziya Turgut, ilkokulu Ürgüp’de okuduktan sonra gurbete çıktı ve kardeşi merhum Kuddusi ile orta öğrenim için İstanbul’a gönderildi. İstanbul’un o tarihteki ünlü “Mercan İdadisi”nde orta okul ve liseyi bitirip İstanbul Darü’l-fünun’u (İstanbul Üniversitesi) Hukuk Mektebine kaydoldu. 1914 yılına gelindiğinde Ziya, son sınıf öğrencisiydi ve 1. Dünya Savaşı patlaşmıştı. İmparatorluk Harbiye Nezareti (Savunma Bakanlığı) tüm gençleri silah altına alıp cepheye sürdü.

Üniversiteli Ziya 22 yaşında iken önce Çanakkale, ardından da Arabistan yarımadasında Medine Cephesine gönderildi. İhtiyat Zabiti (yedek subay) Ziya, Medine’de, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in kabrini düşmana karşı koruyan Fahrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Kolordusunda “Divan-ı Harp üyesi” olarak görev yaptı. Savaşı kaybetmemiz üzerine Medine’deki Ordumuzun mensupları uzun bir direnişten sonra İngilizlere esir düştü. Yedek subay Ziya, tam iki yıl dokuz ay esir kampında kaldı. Daha sonra Mersin’e ulaşıp Adana üzerinden Kayseri’ye kaçmaya muvaffak oldu.

Osmanlı Ordusu Medine’ye 35 bin vatan evladı gönderdi. Bunlardan 20 bini mukaddes topraklarda şehit oldu. Esir kampından kaçan Ziya, 1922’de “Milli Mücadele”ye katıldı. Askerliğini Bünyan’da “sorgu hakimi” olarak yaptı. Beş yıllık askerlikten sonra cumhuriyetle birlikte “Bünyan Hakimi” olarak göreve başladı. Ardından “savcı” oldu.

Ziya Turgut, beş yıl sürdürdüğü memuriyetten istifa edip Bünyan’da avukatlığa başladı. Mesleğini kesintisiz elli yıl sürdürdü. 1937 yılında Bünyan eşrafından merhum Baki Ağa’nın kızı Adile Hanım’la evlendi. Yedi çocuk babası olan Ziya Turgut, 1946 yılında Kayseri’de Demokrat Partinin kuruluşuna katıldı, 1950 seçimlerinde, Demokrat Parti listesinden IX. Dönem Kayseri milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Uzun yıllar Kayseri Baro Başkanlığı da yapan Ziya Turgut, bölgede büyük saygınlık kazandı ve mesleğinde ün yaptı. Milletvekilliği döneminde özellikle Bünyan’da alt yapı hizmetleri ve kamu binalarının inşasına öncülük eden Ziya Turgut, ilçe hastanesi ve ortaokul binalarının yapımını sağladı. Bu arada parlamentoya verdiği bir kanun teklifi sayesinde tüm Türkiye’deki imam ve müezzinlerin devlet tarafından maaşa bağlanması gerçekleşti.

19 Ekim 1980’de 88 yaşında iken vefat eden Avukat Ziya Turgut’un cenazesi Bünyan Kabristanı’na defnedildi. 83 yıl önce Bünyan’a yerleşen merhum Kadı Mustafa Hulusi Bey’le aile fertlerinin kabirleri de Bünyan’da bulunuyor. Evli ve yedi çocuk babasıydı.

KAYNAK: Abdullah Satoğlu / Kayseri Ansiklopedisi (2002), Kayseri Milletvekili “Bünyanlı Avukat” Ziya Turgut (bunyan38.wordpress.com, 23 Ağustos 2009), Yusuf Ziya Turgut (TBMM Albümü, tbmm.gov.tr, 15.11.2014).

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör