Folklor araştırmacısı, ses sanatçısı (D. 1927, Diyarbakır - Ö. 4 Ağustos 1985, Diyarbakır). Müteahhit Abdurrahman Bey'in oğludur.  Diyarbakır halk kültürünün önemli bir dalını oluşturan türkülerimizin derlenip tanıtılmasında önemli katkıları bulunan Yusuf Tapan, Diyarbakır Musiki Cemiyeti'nde çalıştı, nota, şan ve usul derslerini burada alarak bilgisini arttırdı. On kadar Diyarbakır türküsünün gün ışığına çıkarılmasında katkıda bulundu. 4 Ağustos 1985'te hayata gözlerini yumdu. Yusuf Tapan'ın türkülerinden bir bölümü "Diyarbakır Musiki Folklorü" kitabına alınmıştır.

Zirai Araştırma Enstitüsü’nde şoför idi. Ayrıca dolmuşçuluk da yapardı. Birçok eseri vardır. Sesi güzel idi. Celal Güzelses’in derleyip plağa okumaya ömrü yetmediği “Gevri” (Gül ektim evlek evlek) eserini Hüsnü İpekçi ile beraber Yakup Yakışan’ın evinde (Yakışan plağın sahibi) 15 gün çalıştıktan sonra plağa okumuştur.

Diyarbakır’ın hadiseli türkülerinden olan “Yeni Kapıda Atlılar”ı kendisi derleyerek plağa okumuştur. Yusuf Tapan’ın sözlerini yazıp bestelemeye ömrü yetmediği bir eseri de Vedat Güldoğan arşivindedir. Yusuf Tapan’ın TRT repertuarına alınmış birçok eseri mevcuttur. Evli, beş çocuk babası idi.

HAKKINDA: Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, 2. bas. 1997), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör