Mine Ergen

Danışman, Sanat Yönetmeni, Sosyolog, Tiyatro Yönetmeni, Oyun Yazarı, Eğitimci, Yazar

Doğum
02 Haziran, 1964
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Sosyolog, aile danışmanı, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, sanat yönetmeni, eğitimci, gazeteci. 2 Haziran 1964, Malatya doğumlu. 1982’de İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. 1983 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi’nde 1980 sonrası kurulan ilk Öğrenci Derneğinin Kuruculuğunu ve Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptı. İstanbul Üniversitesi (AUZEF) SOSYOLOJİ Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nde ‘’FELSEFE’’ alanında Pedagojik Formasyonu tamamladı. İstanbul Üniversitesi (SEM) AİLE DANIŞMANLIĞI’nı bitirdi.

Öğrenim yıllarından başlayarak, Halk Eğitim Merkezlerinde Halk Oyunları ve Bağlama kursları yanı sıra, Türk Folkloru’nun çeşitli alanlarında araştırma çalışmalarına katıldı. 1981 yılında okul gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini ve Başyazarlığını  yaptı. Aynı yıl “Atatürk İlkeleri” konulu liseler arası kompozisyon yarışmasında ve “İSTANBUL İKİNCİLİĞİ’’  ödülünü aldı. 1985’ de Türk kuşu Paraşüt kursunu ve atlayışını tamamlayarak PARAŞÜT BRÜVESİni aldı. 1989 Yılında Basın Müzesi Tiyatro Kursunu tamamladı. Kurs süresince gurubun BASIN SORUMLUSU olarak görevini başarıyla tamamladı.

1990 yılında, Özel İletişim ve Eğitim Merkezi’nin sınavlarını kazanarak Uygulamalı Gazetecilik Seminerlerine katıldı ve yerel gazetelerde muhabirlik ve Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı.

1990’da İnsan Hakları Derneği Çocuk Tiyatrosunu ve Yenibosna Halkevi Gençlik Tiyatrolarını, l992’de ise Eminönü Halkevi ve İşçi Birliği Tiyatrolarını yönetti. 1992-93’de Zeytinburnu Belediyesi Sanat Danışmanı olarak, sanat kurslarının GENEL SANAT YÖNETMENLİĞİNİ  yaptı ve semt-mahalle alan çalışmalarında kadınlara ve gençlere yönelik sosyal çalışmaları gerçekleştirdi. 1994’de Emekçi Kadınlar Birliği Tiyatro Grubunu; 1995’de ise Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk ve Yaşlılar Tiyatro Grubunu yönetti.

1990’da “EVLİCİLİK” adlı oyunu yazarak sahneledi. l991’de yazdığı “SINIRLI SEÇİM-BİZİM ORA” adlı oyunları birinci kitabını oluşturdu ve Habora Yayınlarından çıktı. İkinci kitabı olan “AMATÖR TİYATROCULARA SAHNELEME ÖNERİLERİ’’ 1997’de Papirüs Yayınlarından çıktı. 1997’de Aziz Nesin’in ‘’Surname” adlı öyküsünden uyarladığı “SURNAME-İDAMNAME’’ adlı oyunuyla Uyarlama Dalında  “3.YUNUS EMRE BAŞARI ÖDÜLÜ’nü aldı. Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, Belçika,  Hollanda  ve Yunanistan’da tiyatro yönetmenliği yaptı. Berlin’de Mayıs 1999’da sahnelediği “Polisler” adlı oyunla  “Mayıs 1999 BERLİN TİYATRO FESTİVALİ ÖZEL ÖDÜLÜ’’nü kazandı. Amatör şiirleri, İnsan Hakları Derneği Ankara şubesince “ÖVGÜYE DEĞER” bulundu.  Yılmaz Güney’in hayatını anlattığı YILMAZ SAVAŞÇI’’ adlı şiirsel oyunu yazıp yönetti ve Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya’da sahneledi.  Avrupa’da Yönettiği Kral Çıplak’’ adlı oyunla  Tiyatro Dalında ‘’YDG 2007 AVRUPA KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ İKİNCİLİĞİ’’ni kazandı.

Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası ve BESAM  üyesi de olan Mine ERGEN, kuruluşuna da öncülük ettiği TYS Bakırköy Temsilciliğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.  Kurucusu olduğu Mert Sanat Evi’nin Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Mine ERGEN, “DOĞA BİZİZ”, “TELEYALANLAR”, “BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”, “GÜLAY’IN GELECEĞİ’’, “ÇAĞDAŞ NASREDDİN”, “İYİLİĞİNİZ İÇİN” ‘’EVİCİLİK’’ ‘’KADER’İN KADERİ’’ ‘’YILMAZ SAVAŞÇI’’  adlı oyunları yazdı ve kendi yönetiminde sergiledi.  Muzaffer Oruçoğlu’nun Tohum adlı romanından uyarladığı “TOHUM” adlı oyunu  yazdı ve yönetti. “YILMAZ’A MEKTUP” ve “YILLARIN TORTUSU’’ adlı öyküleri  ve söyleşileri Cumhuriyet Gazetesi’nde ve Kanada’da bulunan Bizim Anadolu gibi gazetelerde yayınlanan, kendisiyle yapılan söyleşiler Yunan Gazetelerinde yayınlanan Mine ERGEN yurt içi ve yurt dışında gençlik tiyatro guruplarının yönetmenliğini yaptı. Kadına şiddeti önleme konusunda duyarlılığı artırmak adına ‘’NE KADAR ÖZGÜRÜM?!’’ ,‘’UMUDA GEBEYİM’’  ve  ‘’KADINIM, O HALDE VURUN’’ adlı oyunlarını yazdı.

Spastik Çocuklar Derneği kurucu Başkanlığını da yapan Mine ERGEN, yirmi yıl yıllarca tasfiye edilmemiş Yapı Kooperatifinin tasfiyesini 4 ayda başardı ve kooperatif ortakları ile site maliklerinden TEŞEKKÜR PLAKETİ aldı.

2018’de yeniden girdiği İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okumaya devam eden Mine ERGEN, Aile Danışmanı mesleğini de sürdürmektedir.

 

ÖDÜLLERİ:

 

1)           1981 Yılında “Atatürk İlkeleri” konulu liseler arası kompozisyon yarışmasında ve “İSTANBUL İKİNCİLİĞİ’’  ödülünü aldı.

2)           Amatör şiirleri, İnsan Hakları Derneği Ankara şubesince “ÖVGÜYE DEĞER” bulundu. 

3)           1997’de Aziz Nesin’in Surname” adlı öyküsünden uyarladığı “SURNAME-İDAMNAME’’ adlı oyunuyla Uyarlama Dalında  “3.YUNUS EMRE BAŞARI ÖDÜLÜ’nü aldı.

4)           2007 yılında, Avrupa’da Yönettiği Kral Çıplak’’ adlı oyunla  Tiyatro Dalında ‘’YDG 2007 AVRUPA KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ İKİNCİLİĞİ’’ni kazandı.

 

BASILI KİTAPLARI:

 

Oyun: Sınırlı Seçim - Bizim Ora (1991), Surname İdamname -Aziz Nesin'in Surname (1997), İYİLİĞİNİZ İÇİN.

Araştırma: Amatör Tiyatroculara Sahneleme Önerileri (1997).

 

SAHNELENMİŞ OYUNLARI:

 

Berber Hayri (oyn., 1989), Evlicilik (oyn., 1990-93), Bizim Ora (oyn., 1991), Sınırlı Seçim (oyn., 1991), Sınırlı Seçim ve Bizim Ora (1991), Doğa Biziz (çocuk oyunu, oyn., 1992-98), Sesleniş (oyn., 1990-92), Teleyalanlar (oyn., 1997-99), Gülay’ın Geleceği (oyn., 1997-98), İyiliğiniz İçin (oyn., 1995-98), Polisler (oyn., Berlin, 1999), İdamname-Surname (Aziz Nesin’in Surname adlı romanından uyarlama, 2000), Birlikte Güçlüyüz (oyn.), Çağdaş Nasreddin (oyn.), Yılmaz Savaşçı (teatral şiir, oyn., 2004), Tohum (Muzaffer Oruçoğlu’ndan uyarlama), Kader’in Kaderi, Yılmaz Savaşçı, Ne Kadar Özgürüm, Umuda Gebeyim, Kadınım O Halde Vurun.

 

YÖNETTİĞİ OYUNLAR için bkz. www.mineergen.com

 

 

MİNE ERGEN İÇİN NE DEDİLER?

 

“Tiyatro alanında yetkin bir uzman olarak tanıdığımız edebiyatçı arkadaşımız Mine Ergen, Aziz Nesin'in Surname adlı yapıtından uyarladığı Surname – İdamname adlı oyununda bir insanlık dramını bize en ince çizgileriyle yansıyor. Bu çalışmada insanoğlunun zayıflıkları, filozofça bir bakış içinde, gülmece özellikleri de katılarak açıklanıyor."

“Mine Ergen çok akıcı bir dille, bir yapıttan başka bir yapıt kurmayı başarmış. Cezaları kendi kendine tartışmakta olan bir birey olarak, bu oyunun bildirisini önemsiyor, Mine Ergen’i candan kutluyorum.” (Afşar Timuçin)

***

“İdamname, sonuçta şu mesaja ışık tutuyor. En kötü insanın bile ‘ışıyan bir cevher’i vardır. İnsanlığın görevi, dipleri ve çöplükleri de eşeleyerek, insanları o karanlıklarından kurtaracak yepyeni, aydınlık bir dünya yaratmaktır. İnsanları tek tek kurtarmakla insanlık kurtulmaz. İşin zor yanı; herkesin kurtulacağı ortamı oluşturmaktır. Mine Ergen –aldığı görevlerde, her koşulda gerçekleştirdiği gibi- zoru başarmaya çalışıyor. Evet, İdamname düşündürücü, uyarıcı, doğru ve güzel olana özendirici bir yapıt.” (Serhat Kestel)

 

KAYNAKÇA: Oktay Akbal (Sınırlı Seçim-Önsöz, 1991), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006), Özgeçmiş (Bilgi teyidi - mineergen.com, 26.12.2018, 22.05.2021), Özgeçmiş (http://www.mineergen.com, 22.05.2021).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör