Yusuf Kerim

Yazar, Şair

Ölüm
-
-
Eğitim
Varna Üniversitesi İktisat Bölümü

Şair ve yazar (D. 1922, Bulgaristan'ın Varna iline bağlı Mihaliç köyü – Ö. ?). Sofya Üniversitesinde okudu, Varna Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Bulgaristan Türk edebiyatının özellikle mizah yazarlığı alanındaki ustalarındandır.

Türkçeyi başarı ile kullanan geniş kültüre sahip aydın ve yazarlandandır. Uzun süre “Yeni Işık” gazetesi ile “Yeni Hayat” dergisinde çalıştı, bu yayın organlarında öykü ve röportajlar yayımladı. Mizah öyküleri çok güçlü olan Yusuf Kerim, bu alandaki çalışmalarıyla geniş kitleler arasında yankı uyandırdı. Şumnu Türk Estrat Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalış­tı, yazdığı oyunlarla da dikkat çekti. “Ümit” dergisinde monografi ve başka yazı çalışmaları yayımlandı. Ayrıca, Bulgaristan Türk şiirinin başarılı temsilcilerinden biri olup Sofya’da oturmaktaydı.

Mizah yazılarında ve hikâyelerinde olsun, oyunlarında olsun, yazarın göze çarpan ilk başarılı yönü, ele aldığı konulara realist bir açıdan yanaşarak, geniş okuyucu çevrelerine ulaşabile­cek, tatlı bir halk diliyle anlatmasıdır...” Prof. Dr. İbrahim Tatarlı

BAŞLICA ESERLERİ:

DERLEME: Atasözleri ve Özlü Sözleri (Beytullah Şişmanoğlu ile, Sofya 1955).

ÖYKÜ: Elin Pelin / Seçilmiş Hikâyeler (Bulgarcadan çeviri, Sofya 1959).

SÖZLÜK: Bılgarsko-Turski Reçnik / Bulgarca- Türkçe Sözlük (N. Vançev, Tr. Popov, G. Klasov, Str. Nikolov ile; Sofya 1962).

OYUN: Komediler (Çeviri, Sofya 1962), Sevda (Bir perdelik Piyes, Hak ve Özgürlük gazetesi, sayı: 11/1993).

KAYNAK: Bizim Anayurt gazetesi (sayı: 57, s. 4. Nisan 2002), Doç. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy / Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Ansiklopedisi (Bulgaristan Türk Edebiyatı, s. 221-225, 1997), İbrahim Tatarlı / Bulgaristan Türklerinin Edebiyatı (1944-1964, s. 57-64, Sofya 1964), Niyazi Hüseyin Bahtiyar / Balkanlar’da Türk Ünlüleri (Üçüncü kitap, 2004, s. 255,256), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör