Nihayet Arslan

Akademisyen, Araştırmacı, Yazar

Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü, Ankara Üniversitesi Dil Tari

Araştırmacı yazar, akademisyen. 1 Mart 1956, Göksun / Kahramanmaraş doğumlu. 1980 yılında, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü, ardından da 1992 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı yıl yine Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda başladığı yüksek lisans eğitimini “Chateaubriand’ın Romanlarının İlk Çevirileri ve Atala Uyarlaması” başlıklı tezi ile 1993 yılında bitirdi. Aynı yıl, aynı fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Arslan; 1997-2001 yıllarında da, yine AÜ Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda, “Türk Romanının Oluşum Aşamasında Dış Dünya” başlıklı tezi ile doktora çalışmasını bitirdi. 2005 yılında yardımcı doçent kadrosuna atandı. Akademik kariyerini ilerleterek doçent ve profesör oldu.

Nihat Arslan, yazı hayatına “Türk Dili” dergisinin Şubat 1997 tarihli 542. sayısında yayımladığı “Orhan Veli'nin Şiirlerinde Anlam” başlıklı yazısı ile başladı. Daha sonra “Hece”, “Türkoloji”, “Frankofoni / Ortak Kitap” gibi dergi ve yayınlarda yazmayı sürdürdü… Değişik ulusal ve uluslar arası sempozyumlara katılarak; “Cahit Sıtkı’nın Şiirinde İki Dönem”, “Nazlı Eray’ın Ankara’sı”, “Ahmet Midhat Efendi’nin Romancılığı”, “Ömer Seyfettin’in Bahar ve Kelebekler’i ile “Maupassant’ın Jadis Öyküleri Arasında Bir Karşılaştırma” başlıklı bildiriler sundu.  

Yayımlanmış kitapları da bulunan Prof. Dr. Nihayet Arslan, akademik çalışmalarını Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde sürdürüyor.

ESERLERİ (İnceleme-Araştırma):

Türk Romanının Oluşumu (2007), Nazlı Eray Bir Okuma Denemesi (2008).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2018).

 

 

 

 

 

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör