İbrahim Tennurî

Mutasavvıf

Ölüm
Burç
Diğer İsimler
Âşık

Mutasavvıf şair (D. ?, Sivas veya Amasya – Ö. 1482, Kayseri). Âşık mahlasını da kullandı. Ailesi Sarrafzadeler olarak tanınır. Babasının memlekti Tennur kasabasından dolayı Tennurî lakabıyla anıldı. Bayramî şeyhlerindendir. İyi bir medrese eğitimi gördü. Tasavvufî eğitimini Molla Akşemseddin’den aldı. Konya’da Mevlâna Sarı Yakub’dan dersler alarak öğrenimini tamamladıktan sonra bir müddet medrese hocalığı yaptı. Hocasının ölümünden sonra medresede, müderris ve öğrencilerin Hanefi mezhebinden olmalarının şart olduğunu öğrenince, Şafii mezhebinden olan Tennuri müderrislikten ayrıldı. Tasavvufi bilgilerini artırmak maksadıyla Beypazarı’na gidip Şeyh Akşemseddin’den icazet (yeterlilik) ve hilafet (temsil yetkisi) aldı. Halkı irşat etmek (dinen doğru yolu göstermek, uyarmak) üzere 1438 yılı civarında Kayseri’ye giderek Hunad Hâtun Medresesinde müderris oldu. Müderrislikte birkaç yıl çalıştıktan sonra bu görevden ayrıldı. Göynük’e giderek Akşemseddin’e mürit oldu. Amansız bir hastalığa yakalandı ve rüyasında Akşemseddin’i görüp, tavsiyesine uyarak bu hastalıktan kurtuldu. Bayrami tarikatının halifesi olan İbrahim Tennurî, Fatih Sultan Mehmed’e eser takdim ederek ondan kendisi ve soyu için muafiyet fermanı aldı. II. Bayezid tarafından yaptırılan mezarı Kayseri’de (eski adı Emir Sultan Mahallesi olan) bugünkü Cumhuriyet Mahallesi Şeyh Camii bitişiğindedir.

ESERLERİ:

Dîvân-ı Gülşen-i Niyaz (seçki: Ali Rıza Karabulut-Rasim Deniz, 1983), Gülzâr-ı Manevî (haz. Ali Rıza Karabulut-Ramazan Yıldız, 1979).

HAKKINDA: Vasfi Mahir Kocatürk / Tekke Şiiri Antolojisi (1955), Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri I (1972), Ali Rıza Karabulut-Ramazan Yılmaz / Gülzâr-ı Mânevî ve İbrahim Tennûrî (1979), M. Sunullah Arısoy / Türk Halk Şiiri Antolojisi (1985), Emir Kalkan / Kayseri Şairleri (1996).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör